Bezienswaardigheden in Florence

De Franse schrijver Stendhal (pseudoniem van Marie-Henri Beyle) reisde eind 19de eeuw naar Florence. Bij het zien van zoveel kunstschatten kreeg hij last van hartkloppingen en viel hij bijna flauw, om uiteindelijk zelfs in het ziekenhuis te belanden. Wat de schrijver in Florence overkwam is bekend komen te staan als het Stendhal-syndroom. Om vergelijkbare uitputtingsverschijnselen te voorkomen een klein advies vooraf: neem rustig de tijd voor alle bezienswaardigheden in Florence, probeer niet te veel in een dag te doen en vergeet vooral niet te op je gemak te genieten van de indrukwekkende schoonheid van Florence!

Firenzecard
Als je veel wilt gaan zien en doen dan is het al heel snel rendabel om een Firenzecard aan te schaffen. Met deze officiële city pass krijg je gratis toegang tot de officiële musea van Florence inclusief het Uffizi en de Galleria dell’Accademia. Omdat je ook nog eens de wachtrijen eencvoudig passeert bespaar je niet alleen snel geld (je hebt de kaart er vaak bij het 3e museumbezoek al uit), je bespaart vooral ook veel tijd.
TIP: Je kunt hier je Firenzecard vooraf online reserveren.

Duomo
Op het centrale plein van Florence speelt de Duomo de onbetwiste hoofdrol. Officieel heet de kerk Santa Maria del Fiore, oftewel de ‘Heilige Maria van de Bloem’. De bloem, meer in het bijzonder de lelie, is dan ook het symbool van Florence. De koepel werd ontworpen door Brunelleschi en de hele kerk is bekleed met verschillende kleuren marmer. Zowel de afmetingen als de decoraties van de Duomo zijn meer dan indrukwekkend te noemen; de bouw nam dan ook een slordige 600 jaar in beslag.
Piazza del Duomo, Florence  

Campanile
Naast de Duomo prijkt de prachtige Campanile, de bijna 90 meter hoge klokkentoren. Volgens het oorspronkelijke ontwerp van Giotto had de toren een stuk hoger moeten worden en zou er bovendien een puntig dak op hebben gestaan. Giotto overleed echter voordat hij de toren kon afbouwen en zijn opvolgers pasten de bouwplannen aan. Het resultaat mag er nog altijd zijn; wie de toren beklimt zal na meer dan 400 treden bovendien blij zijn dat de Campanile uiteindelijk ‘maar’ 90 meter hoog is geworden.
Piazza del Duomo, Florence

Battistero
Recht tegenover de ingang van de Duomo vind je de ‘poorten naar het paradijs’: de bronzen deuren van het Baptisterium (de Doopkapel) van Florence. Het eeuwenoude gebouw is gewijd aan de beschermheilige Johannes de Doper en de prachtige, rijkelijk versierde deuren – nu te bewonderen in het Museo dell’Opera del Duomo – danken hun bijnaam aan niemand minder dan Michelangelo.
Piazza del Duomo, Florence

TIP: Fietstour langs highlights Florence
Wil je op een leuke en ontspannen manier de bezienswaardigheden van Florence ontdekken? Boek dan een fietstour met gids langs de highlights van de stad! In 3 uur tijd fiets je samen met de gids langs de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals de Ponte Vecchio, Palazzo Pitti, Santa Croce, Palazzo Vecchio en nog veel meer. Tijdens de tour door het autovrije centrum van Florence zal de gids ook tips geven over de leukste plekjes en restaurants waar je iets kan drinken of eten.
Tip: Boek je fietstour door Florence van tevoren online!

Piazza della Signoria
Wie vanaf Piazza del Duomo de Via dei Calzaiuoli in wandelt, komt vanzelf uit op het volgende levendige Florentijnse plein: Piazza della Signoria. Waar je op Piazza del Duomo vooral uitingen vindt van de kerkelijke macht, kijk je hier naar architectonische en kunstzinnige hoogtepunten van de bestuurlijke macht van Florence. Palazzo Vecchio is nog altijd in gebruik als stadhuis, maar tegenwoordig is er ook een museum in gevestigd. Het iconische beeld van David dat voor de deur van het paleis staat opgesteld is een kopie: Michelangelo’s origineel is te bewonderen in de Galleria dell’Accademia. Aan Piazza della Signoria vind je ook de beroemde Loggia dei Lanzi: een overdekte loggia vol bijzondere beelden uit de tijd van de familie De’ Medici.
Piazza della Signoria, Florence

Galleria degli Uffizi
Florence is niet alleen een groot openluchtmuseum; ook binnen de muren van de stadsmusea vind je kunstschatten van de allergrootste soort. De beroemdste is zonder twijfel de Galleria degli Uffizi, gevestigd in een door Giorgio Vasari ontworpen palazzo. In de geweldig uitgebreide collectie vind je onder andere meesterwerken van Michelangelo, Botticelli, Da Vinci en Rafaël. Door vooraf skip-the-line tickets voor het Uffizi te kopen weet je zeker dat je binnen kunt en vermijd je de soms enorme wachtrijen.
Galleria degli Uffizi
Piazzale degli Uffizi 6, Florence

Ponte Vecchio
De Ponte Vecchio is met recht een ‘Oude Brug’: hij dateert uit 1345. In de winkeltjes die zich op de brug hebben gevestigd koop je tegenwoordig glimmende juwelen, maar dat is niet altijd zo geweest. Vroeger was dit het terrein van leerlooiers en slagers, die het wel gemakkelijk vonden om hun stinkende afval direct in de Arno te kieperen. In de 16de eeuw bepaalde Ferdinand I dat hij de stank rond de brug niet meer kon verdragen: de leerlooiers en slagers moesten plaatsmaken voor juweliers.
Ponte Vecchio, Florence

Galleria dell’Accademia
Het is misschien wel het beroemdste beeld dat Michelangelo ooit maakte, en in elk geval het beroemdste beeld van Florence: de David. Het beeld stond oorspronkelijk op de plek waar je nu een kopie vindt: voor de deuren van Palazzo Vecchio. Het origineel bevindt zich in de Galleria dell’Accademia. In dit museum was ooit Europa’s eerste echte kunstacademie gevestigd. Veel mensen komen hier alleen voor de David van Michelangelo, maar het museum herbergt meer van zijn kunstwerken, en werken van een groot aantal andere meesters, zoals Botticelli. Galleria dell’Accademia.
Ook voor dit museum geldt dat de wachtrijen bij de kassa’s enorm kunnen zijn. Eigenlijk ontkom je er bijna niet aan om vooraf je entreetickets te reserveren. Doe dat minstens 4 dagen van tevoren.
Via Bettino Ricasoli 60, Florence

Palazzo Pitti
De familie Pitti gaf halverwege de 15de eeuw opdracht voor de bouw van dit gigantische palazzo, waar tegenwoordig een aantal prachtige musea in gevestigd is. De Pitti’s waren vast van plan een paleis neer te zetten dat de paleizen van andere families deed verbleken. Die voortdurende strijd om elkaar af te troeven woedde voornamelijk tussen de machtige families Pitti, De’ Medici en Strozzi. Toen het paleis van de Pitti’s eindelijk af was, zorgde een bankroet in de familie er ironisch genoeg voor dat het paleis voor een habbekrats door de familie De’ Medici kon worden opgekocht.
Piazza dei Pitti, Florence

Santa Croce
Naast de Duomo zijn er talloze kerken in Florence die de moeite van een bezoek waard zijn. Tot dat lijstje behoort zeker de Santa Croce en het gelijknamige plein dat aan haar voeten ligt. Veel van de illustere figuren uit het verleden van Florence zijn in deze kerk begraven. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het graf van Michelangelo, van Galileo Galileo en van Macchiavelli.
Piazza Santa Croce, Florence