Gratis & goedkoop in Thessaloniki

Thessaloniki is geen dure stad. De prijs van maaltijden, drankjes en koffie ligt ver onder het Nederlandse niveau. Toegangsprijs van de musea is meer dan de helft lager dan in Nederland en België. Toch is het soms wel prettig voor de beurs om geheel gratis attracties te bezoeken.

Nikis Zeeboulevard
Flaneer langs de zeeboulevard in Thessaloníki wanneer de zon laag staat en het niet meer zo warm is. De zee schittert als een diamant in het zachte licht, maar pas op soms klotsen de golven over de kade. Dit is de beste tijd van de dag om foto’s te nemen van de Witte Toren in romantisch licht. Loop van de haven, waar eens vrachtschepen vol geladen werden met tabak uit het Macedonische achterland, via het Aristotelesplein tot de Witte Toren. Ben je heel energiek? Blijf dan langs het water lopen tot je geen zin meer hebt. Dit stuk van de boulevard is veel rustiger. Het is 3 kilometer tot het concertgebouw, Megaron Mousikis, dat in zee uitsteekt.

Triomfboog van Galerius
Dwars over de Egnatiastraat in Thessaloníki staan de resten van een triomfboog die deel uitmaakte van het paleis van de Romeinse Keizer Galerius. Deze triomfboog is een ode in steen aan Galerius’ overwinning op de Perzen in 298 A.D. De stenen reliëfs op de pijlers zijn in redelijke staat. Het best bewaarde reliëf is op de tweede rij van onderen. Galerius en Diocletianus zitten aan weerszijden van een altaar terwijl zij de Goden dank betuigen voor de militaire triomfen van Galerius.

Het Paleis van Galerius
Keizer Galerius verfraaide de stad met een groot paleizencomplex dat bestond uit immense gebouwen, een paleis, een oktogoon, de Rotunda, een hippodroom, arcades en triomfbogen. Op de plaats van het huidige Navarinouplein en Dimitriou Gounaristraat stond het Paleis van Galerius dat nu ten dele is opgegraven; robuuste muren, een binnenhof omgeven door een een collonade, gangen en zalen met prachtige mozaïeken. De 400m lange hippodroom ligt nu onder een appartementengebouw op het Ippodromiouplein.

Aristotelesplein
Het Aristotelesplein in Thessaloníki, halverwege tussen de haven en de Witte Toren, is altijd kleurrijk, druk en gezellig. Caféterassen, winkels en arcades bepalen het beeld. Hier moet je geweest zijn, al is het alleen maar om te zien en gezien te worden.

Bovenstad
Steile kronkelige straatjes leiden naar de bovenstad, een schilderachtige deel van Thessaloniki waarvan de architectuur herinnert aan de langdurige Turkse overheersing. De Byzantijnse stadsmuren bestaande uit torens en poorten zijn gedeeltelijk nog intact. Het uitzicht over de benedenstad en de Thermaische Golf is vooral ’s avonds adembenemend. Wandel de stadsmuren rond en proef de sfeer van het oude Byzantium.

Romeinse Agora
Twee meter onder het straatniveau, tussen de straten Filippou, Agnostos Stratiotis, Olympou en Makedonikis Aminis ligt de Romeinse agora met overblijfselen van een zuilengang die meerdere verdiepingen moet hebben gehad en restanten van het theater waar gladiatorenspelen werden gehouden. De toegangsweg was ooit geheel geplaveid met mozaïek. Nu zijn er nog maar kleine stukjes over. Ook werd blootgelegd een badhuis met badkuipen en een ingewikkeld waterleidingsysteem. Openingstijden: dinsdag – zondag van 08.00 – 15.00 uur.

Gratis WiFi
Even je mail checken op je smartphone of tablet? Een lijst cafes en restaurants met gratis WiFi in Thessaloníki vind je via deze link.

Gratis virtuele wandeling
Video impressie van Thessaloniki met uitzicht over de Nikis boulevard vanaf de Witte Toren, het standbeeld van Alexander de Grote, een rondblik over het Aristotelesplein, de Rotonda met daarachter de stadsmuren, de triomfboog van Galerius, een wandeling door de bovenstad, het interieur van de H. Dimitriuskerk, het havengebied dat nu uitgaansgebied is, een ommetje door de Ladadika buurt en een bezoekje aan de Kapani Markt. De begeleidende muziek is van Mikis Theodorakis.