Thessaloniki, Griekenland

Byzantijnse kerken en kerkjes met boeiende iconen en mozaïeken, een kleurrijke bovenstad en een wirwar van kronkelige straatjes, een benedenstad van brede lanen en schaduwrijke parken, verborgen markten, modieuze winkels en een elegante zeeboulevard met een keur aan mondaine cafés en trendy restaurants – Thessaloniki in een notendop.

Dwars door de stad loopt de Odhos Egnatia, de grote Romeinse heirweg die Rome met Byzantium verbond. De vier hoofdboulevards, Tsimiski, Ermou, Egnatia en Agiou Dimitriou lopen parallel aan de zee en worden loodrecht gekruist door dwarsstraten die op de zeeboulevard uitkomen. Straatnamenbordjes zijn meestal in Grieks en Romeins schrift; de weg raak je niet snel kwijt. Je hoeft geen Grieks te kunnen lezen en ook niet te spreken. Een grote studentenpopulatie zorgt ervoor dat je in cafés en winkels vaak bediend wordt door iemand die Engels spreekt.

Thessaloniki, de bruid van Thermaikos zoals de stad door de inwoners genoemd wordt, is de hoofdstad van de Griekse provincie Macedonië en ligt aan de kust van Noord-Griekenland met uitzicht over de Thermaische golf. De stad staat bekend om zijn Byzantijnse kerken en niet zo zeer om zijn mooie architectuur alhoewel er nog een aantal fin de siècle panden te bewonderen zijn, vooral aan de Vasilisis Olgaslaan. De grote brand van 1917 verwoestte een groot deel van het historische centrum. Na de tweede Wereld Oorlog verrezen er in het oostelijk deel van de stad veel nieuwe appartementengebouwen in mediterrane stijl om te voldoen aan de vraag naar nieuwe woningen.

Vanuit Thessaloniki is het heel makkelijk om een paar hoogtepunten uit de Griekse beschaving te bezoeken. Pella, de vroegere hoofdstad van Macedonië, is de geboorteplaats van Alexander de Grote, Vergina waar tijdens opgravingen het graf van Pilippus II werd ontdekt en Stageira, vlakbij de stad Olympiada inHalkikdidi, de geboorteplaats van de Griekse filosoof Aristoteles. De tijdens opgravingen gevonden kunstschatten zijn tentoongesteld in het Archeologisch Museum van Thessaloniki. De stranden van Chalkidiki zijn makkelijk te bereiken vanuit Thessaloniki.

De stad is vernoemd naar de halfzuster van Alexander de Grote. Na de overwinning op de Thessaliers, gaf hun vader, Filippos II, haar de naam Thessaloniki (niki betekent overwinning). Het is ook de stad van Thessalonicenzen aan wie de apostel Paulus twee brieven schreef.

Thessaloniki in het kort

Aantal inwoners:
Winkelen:
Uitgaan:
Musea:
Bezienswaardigheden:
Valuta:
euro (EUR)
Prijsniveau winkelen:
Prijsniveau hotels:
Prijsniveau uit eten:

Vliegtuigmaatschappijen naar Thessaloniki

Op Airport Thessaloniki Macedonië:

Luchthavens bij Thessaloniki

 • Airport Thessaloniki Macedonië

  Gemiddelde vliegtijd vanaf Amsterdam: 2 uur 30 minuten
  Afstand tot centrum stad: 15 km.

  Trein naar centrum:
  Metro naar centrum:
  Bus naar centrum:
  Tarief taxirit centrum:

  De Luchthaven Thessaloniki Macedonië (ook wel Mikra Airport genoemd) ligt 15 km zuidoosten van Thessaloniki, vlak bij Mikra, dichtbij de voorsteden Thermi en Kalamaria. Voor de vertrekhal bevindt zich het busstation. Buslijn 78 rijdt elk half uur vanaf de luchthaven naar het centrum van Thessaloniki. De reistijd is ongeveer 45 minuten, een kaartje uit de automaat kost €0,90, in de bus €1. Stempel je kaartje zodra je in de bus bent gestapt. Een taxirit naar het centrum kost ongeveer €20.

Reisperiode & klimaat

Een meer uitgebreid en overzichtelijk weeroverzicht vind je op klimaatinfo Thessaloniki

 

Weersverwachting voor Thessaloniki

The location could not be found.

Reisgidsen & plattegronden

Om alle ins & outs van een stad bij de hand te hebben mag een goede reisgids eigenlijk niet ontbreken. Vaak staan er naast de standaard bezienswaardigheden ook leuke tips in die je op eigen houtje niet zomaar ontdekt. Veel reisgidsen zijn voorzien van illustraties en goede plattegronden als extra hulpmiddelen.

Op onze reisgidsen pagina lees je alles over reisgidsen en waar je het beste een reisgids of plattegrond voor Thessaloniki kunt kopen.

Meer informatie

Voor meer informatie en tips over Thessaloniki kun je terecht op de volgende websites: