Eten & drinken in Thessaloniki

Grieken zijn fijnproevers, zo ook in Thessaloníki. Vooral de zondagslunch is een uitgebreide affaire met gestoofde, gegrilde, en gebakken groenten, vlees en vis. Vergeet gyros en souvlaki, en proef stifado (gestoofd rundvlees), gemista (gevulde tomaat of paprika), keftedhes (gehaktballetjes) en pastitsio (pastaschotel met gehakt). Kijk niet vreemd op wanneer je om 6 uur nog aan de lunch zit.

Heb je niet zo heel veel trek bestel dan mezédes – kleine borrelhapjes. Vegetariërs bestellen laderá, aubergines, boontjes of okra gestoofd in olijfolie. Visliefhebbers kunnen kiezen uit gávros (ansjovis), tsípoura (goudbrasem) of gópes (bokvis).

Chriso Pagoni
Chriso Pagoni is een uitstekend lunchadres in Thessaloniki. De tongstrelende gerechten, elke dag vers gemaakt, zijn onweerstaanbaar. Het is moeilijk kiezen: wordt het gestoofde tomaat gevuld met rijst of gigantes, reuzen witte bonen in tomatensaus, of misschien pites met kaas of spinazie. Wat je ook neemt, laat een plekje over voor halva, een heerlijk zoet toetje dat uitstekend smaakt bij een kopje Griekse koffie.
Chriso Pagoni
Alexandrou Svoloustraat 42

Bougatsazidiko Athene
Het beste ontbijt (of tussendoortje) is bougatsa me krema, filodeeg gevuld met banketbakkersroom en rijkelijk bestrooid met poedersuiker en kaneel. Ben je niet zo’n zoetekauw, dan kun je ook hartige bougatsa bestellen, gevuld met zachte geitenkaas. Dit is een gerecht dat je uitsluitend ’s morgens eet. Bougatsa winkels gaan vroeg open en sluiten rond 12 uur ’s middags. Wanneer je door de stad loopt, struikel je bijna over dit soort winkeltjes. Je kunt je lekkernij ter plekke opeten of meenemen. Bougatsazidiko Athina is niet in het centrum maar voorbij de Witte Toren. Het is de moeite waard om een ommetje te maken om deze overheerlijke bougatsa te eten. Athina maakt deze lekkernij sinds 1973 volgens traditioneel recept.
Bougatsazidiko Athína
Vasilisis Olgasstraat 123

Loukoumades Papadopolos
Stap zeker even binnen bij Loukoumades Papadopolos. ‘Loukoumades zoals vroeger’, deze leuze zal je niet zoveel zeggen, maar voor Grieken is het een aanbeveling. Loukoumades zijn kleine, zoete, gefrituurde deegballetjes geserveerd met honing. Ze lijken een heel klein beetje op mini donuts. Als je honing niet lekker genoeg vindt, kun je deze lekkernij ook krijgen met honing en noten, chocola of ijs.
Loukoumades Papadopoles
Sygroustraat 22

Patsatzidiko Tsarouchas
De gebroeders Tsarouchas in Thessaloníki maken hun in olijfolie gestoofde gerechten precies zoals oma dat vroeger deed. Patsatzidiko Tsarouchas bereidt elke dag vijftien gerechten waaruit je kunt kiezen. Als je geluk hebt zit er ook penssoep of soep getrokken van varkenspoten bij, niet naar ieders smaak maar wel het proeven waard. Het blijft een moeilijke keuze: artesjokkenhartjes met erwtjes en dille, gevulde courgettes of pastitsio. Het is allemaal even smakelijk.
Patsatzidiko Tsarouchas
Olympoustraat 78, Thessaloniki
€€

Nostos
Het is bijna niet te geloven maar bij Nostos kun je je tegoed doen aan een driegangen menu voor €9,90 inclusief een glas wijn, bier of frisdrank en gratis WiFi.
Restaurant Nostos
Olympoustraat 131, Thessaloníki

Ladadika buurt
De Ladadika buurt vlakbij het Eleftheriasplein in Thessaloniki, komt ’s avonds tot leven wanneer de restaurants, tavernes en ouzeries opengaan. Zoals de naam al doet vermoeden, was deze buurt van oudsher de plaats waar olijfolie werd verhandeld. De oude magazijnen zijn in oorpronkelijke stijl opgeknapt; zo moet Thessaloniki er vroeger uitgezien hebben. Tussen de straten Polytechneiou, Tsimiski, Salaminos, Ionos Dragoumi en Kountouriotou.

Cafe Xarchakos
Verscholen in een park onder schaduwrijke bomen vind je het cafe Xarchakos. Al meer dan zestig jaar is dit de beste plek in Thessaloniki om te genieten van koelte op een zwoele dag. Drink Griekse koffie uit kleine kopjes of ouzo geserveerd met hapjes. ’s Avonds is er live muziek en kun je er wat eten.
Park tegenover XANO, achter het Vassiliko Theater

Villa Luna
Voor een hapje of een drankje met uitzicht neem je een taxi of bus 58 naar Panorama, de villawijk van Thessaloniki, gelegen vlakbij de Choriatisberg. Villa Luna ligt temidden van geurige dennenbomen en is een uitstekende plaats om van het overweldigende uitzicht te genieten. Bij helder weer zie je honderd kilometer zuidwaarts de zetel der Goden, de drieduizend-meter-hoge Olympos met zijn meestal besneeuwde kam. Op de kaart staan Griekse en internationale gerechten.
Villa Luna
Analipseosstraat 40, Panorama, Thessaloníki
€€