Winkelen in Thessaloniki

Thessaloniki is geen Parijs of Milaan en staat niet bekend als winkelstad. Toch is het hier uitstekend shoppen. De belangrijkste winkelstraat is Tsimiski, maar ook Egnatia, Mitropoleos, Agias Sofias, Venizelou en Dragoumi hebben een ruim winkelaanbod. Breng ook zeker een bezoekje aan de Kapani Markt die je doet denken aan een oriëntaalse bazar.

De winkels zijn open op maandag, woensdag en zaterdag van 09.00 – 15.30 en op dinsdag, donderdag en vrijdag van 09.00 – 14.30 en van 17.30 – 21.00. Winkelcentra en grote ketens zoals Mark & Spencer of H&M zijn open op maandag, dinsdag en zaterdag van 09.00 – 15.30, op dinsdag, donderdag en vrijdag van 09.00 – 21.00 uur.

Periptero
De periptero, oftewel kiosk, vind je op elke hoek van de staat. Deze piepkleine hokjes werden gerund door oorlogsveteranen die streden voor de vrijheid van Macedonië tijdens de Turkse overheersing, later door veteranen uit de eerste en tweede wereldoorlog en nu is de zetbaas een gehandicapte voor wie geen ander werk beschikbaar is. De verkoop beperkte zich aanvankelijk tot tabak en kranten. Vanaf de jaren 50 breidde het assortiment zich uit met chocola, snoep, kauwgom en een publieke telefoon. Tegenwoordig lijkt de kiosk op een klein winkeltje met een of soms meer koelkasten voor frisdrank en ijs. Ze verkopen nog steeds tabak en kranten maar ook tal van andere nuttige artikelen, waaronder kaartjes voor het openbaar vervoer.

Tositsastraat
Een straat vol uitdragerswinkeltjes. Koperen potten, sierlijke kroonluchters, zilveren theelepeltjes, kristallen glazen, ouderwetse olielampen, klokken, pendules, horloges, je vindt hier veel wat je niet nodig hebt. Maar misschien ontdek je dat ene pareltje tussen alle spullen en zit je straks bij Tussen Kunst & Kitsch… Je vind deze straat vlak om de hoek bij de Romeinse agora.

Tsimiskistraat
Tsimiskistraat is de belangrijkste winkelstraat van Thessalonikit. Je vindt hier internationale winkelketens als Mark & Spencer, H&M, Massimo en Diesel. Wanneer er een Imelda Marcos in je schuilt, kun je in Thessaloniki je hart ophalen. Loop door de Tsimiskistraat en het lijkt wel of elke derde winkel een schoenenwinkel is. Van teenslippers tot pumps, van stevige stappers tot muiltjes. De prijs zal je doen glimlachen.

Agias Sofiasstraat
De Agias Sophiasstraat kruist deTsimiskistraat en is gedeeltelijk voetgangersgebied met voornamelijk Griekse merkwinkels. Hier vind je voldoende gelegenheid om je credit card te gebruiken voordat je je tocht vervolgd over Mitropoleos en Proxenou Koromila, twee straten met volop designer boetieks en de groten onder hen zoals Luis Vuitton en Emporio Ermani. Let op; hoe dichter je bij de zee komt, des te hoger de prijzen.

Kapani Markt
Deze overdekte markt is orientaals van sfeer en specialiseert zich in vis, vlees, groente en fruit maar ook kleding en dingen voor het huishouden. Het is een grote markt waar het altijd gezellig druk is. Er is van alles te koop van gezonde tomaten tot zoete lekkernijen; zelfs een mandje om alles mee naar huis te nemen. De markt is gerangschikt naar het soort winkel: alle visverkopers bij elkaar, de slagers in een ander gangetje en algemene goederen ook weer allemaal samen. Daar tussenin vind je cafeetjes en taverna’s. De markt is vlakbij het Aristotelesplein en de Egnatiastraat in Thessaloniki. Openingstijden: maandag en woensdag en zaterdag van 8.00 – 15.00 uur, dinsdag,  donderdag en vrijdag van 0.800 – 20.30 uur. Op zondag gesloten.

Chatzis Delicatessen
Houd je van zoet? Stap dan Chatzis binnen. Al meer dan 100 jaar is dit hét adres voor heerlijke zoetigheden; baklava, kadaifi, revani, loukoum, geconfijte vruchten, het één nog lekkerder dan het andere, maar niet goed voor de lijn. Deze van oorsprong Turkse heerlijkheden zijn onweerstaanbaar. Chatzis opende in 1908 en is nog steeds populair. In het centrum van Thessaloniki zijn er twee Chatzis zaken waar je zittend aan een tafeltje kunt genieten van een van de lekkernijen, geserveerd met een koel glas water.
Chatzis 
Venizeloustraat 50, Thessaloniki

Winkelcentrum Apollonia Politia
Het winkelcentrum ligt ten oosten van de stad vlakbij de luchthaven. Je vindt hier een groot aantal woonwarenhuizen, waaronder IKEA, electronica zaken, supermarkten, restaurants en Hondos, een van de grootste parfumeriewinkelketens van Griekenland. Openingstijden: maandag tot zaterdag van 10.00 – 21.00 uur. zondag gesloten.
Apollonia Politia
Leoforos Georgikis Scholis 84
Bus 78, halte Emboriko Kentro

Winkelcentrum Mediterranean Cosmos
Groot modern winkelcentrum met internationale winkelketens zoals Mango, Adidas, Calzedonia en Sephora, maar ook een hele reeks minder bekende zoals Dale (schoenen) en Aristoteli Bitsiani (herenmode). Mikros Vorias op de eerste verdieping is een uitstekend restaurant om uit te puffen van het shoppen. Probeer een van de stoofgerechten van de Griekse keuken, het zal zeker smaken. Openingstijden: maandag- vrijdag van 10.00 – 21.00 uur, zaterdag tot 20.00 uur.
Mediterranean Cosmos
Olympou 106, Thessaloníki
Bus 36 van halte Egnatia of bus 45 van Aristotelesplein naar halte Mediterranean Cosmos

Supermarkt Galaxias
Supermarkten vind je in Thessaloníki door de hele stad, vooral erg handig wanneer je een kleinigheid te eten zoekt of een ‘eetbaar’ souvenir voor jezelf of het thuisfront. Lekker en leuk zijn honing van het eiland Thassos, Kalamata of Amfissa olijven, olijfolie, ouzo en tsipouro. Supermarkt Galaxias maakt geen deel uit van een internationale keten maar is 100% Grieks.
Supermarkt Galaxias
Olimpoustraat 20, Tsimiskstraat 32, Agiou Dimitrioustraat 48

Notos Galleries
Notos Galleries, de Griekse versie van de Bijenkorf, biedt uren winkelplezier. Je zult geen verassende artikelen ontdekken. Het assortiment bestaat uit bekende labels en internationale merken; Ralph Lauren, Stefanel, Diesel, Chanel, Dior en nog veel meer goede bekenden. De prijzen liggen iets lager dan in de Bijenkorf. Ook wanneer je geen shoppingfan bent, is het hier goed toeven. Al is het alleen maar om even bij te komen want de airco werkt goed.
Notos Galleries
Tsimiskistraat 24, Thessaloniki