Bezienswaardigheden in Rhodos

Met name in het noorden van het Griekse eiland Rhodos zijn enkele bekende toeristische plaatsen te vinden. De super toeristische plaatsen Rhodos-stad, Ixiá, Kalithéa en Faliráki trekken jaarlijks duizenden toeristen naar het eiland. Hier is dan ook het meeste vertier te vinden. Wanneer je je wat meer verdiept in het eiland, merk je al snel dat het heel veel meer te bieden heeft. Sommige dorpen zijn zo charmant en knus dat het op zich al een bezoekje waard is. Denk hierbij aan plaatsen als Kámiros, Láerma en Mesanagrós.

Cultuursnuivers onder ons kunnen zich tegoed doen aan plaatsen als Rhodos-stad met zijn uiterst bijzonder oude centrum, Líndos met zijn akropolis, de zeven bronnen van Eptá Píges en de ruïnes van Kámiros. Kortom, Rhodos is een eiland waar genoeg te beleven is.

Rhodos-stad
Een bezoek aan het oude stadscentrum van Rhodos-stad mag zeker niet vergeten worden tijdens een verblijf op dit eiland. Het eeuwen oude centrum, wat tegenwoordig tot Unesco werelderfgoederen behoort, heeft bijzondere architectuur en een aantal goed bewaarde restanten uit de oudheid te bieden. Om te beginnen kun je een wandeling maken door de droog liggende gracht die om stadmuren ligt. Breng een bezoek aan de Mandráki haven met zijn oude windmolens en de kolossus van Rodos en bekijk de resten van de tempel van Aphrodite. In het archeologisch museum, wat gehuisvest is in een middeleeuws hospitaal, zijn meer bijzonderheden van het eiland en haar geschiedenis te ontdekken.
Rhodos-stad

Líndos
Niemand mag het eiland Rhodos verlaten zonder een bezoek te hebben gebracht aan het dorp Líndos. De sfeer, de ligging en de waardevolle opgravingen die er hebben plaatsgevonden zorgen voor een unieke bestemming. Het overwegend witte dorp bestaat uit kleine huizen en smalle straten en heeft als top bezienswaardigheid de hoger gelegen akropolis van Líndos. Sommige bouwwerken, of resten daarvan, stammen uit de periode voor Christus. En andere zijn in de daarop volgende eeuwen gecreëerd. Je treft er onder andere de Dorische tempel van Athena Líndia, Romeinse tempels, de St. John kerk uit de dertiende eeuw en het reliëf van een oorlogsschip. Er bestaat een mogelijkheid om de tocht naar de akropolis van Líndos per ezel af te leggen.

Vlindervallei
In de bossen van Petalúdes groeien de geurende amberbomen ‘Liquidambar orientalis’, ook wel de Storax/Styrax boom genoemd, die bekend staan om hun geneeskrachtige sappen. De sterke geur heeft een gunstige invloed in het aantrekken van vlinders. Hierdoor is langzaam deze vlindervallei ontstaan. Echter door de drukte van de bezoekende toeristen zijn er periodes waarin er weinig vlinders te bespeuren zijn. Het lijkt steeds meer een kwestie van geluk te zijn om er grote aantallen vlinders te treffen. Desalniettemin leent de vlindervallei zich uitstekend voor een heerlijk verkoelende wandeling over bruggen en langs beekjes tijdens de soms erg warme dagen op Rhodos. Petalúdes is in het noorden gelegen op een klein halfuurtje rijden van Rhodos-stad.

Eptá Píges
Avonturiers kunnen in de buurt van de zeven bronnen van Eptá Píges een tunnel op blote voeten bewandelen. De tocht duurt niet lang en loopt door een smalle tunnnel naar een even verderop gelegen meertje. In de tunnel staat enkel hoog heerlijk verkoelend water. De bosrijke omgeving is uitstekend geschikt voor prettige wandelingen en staat bekend als super romantisch.

Monólithos Kasteel
In het zuidwesten van Rhodos bij de plaats Monólithos, zijn de resten van een kasteel te bewonderen. Het kasteel werd omstreeks 1480 door de johannieters (rooms-katholieke ridderlijke orde) hier gebouwd. Een kapel mocht hierbij natuurlijk niet ontbreken. Binnen de muren van het kasteel zie je dan ook twee witte kapellen. Een daarvan is gewijd aan Sint Panteleimon. Het kasteel en de kapellen zijn te bereiken via een lang smal pad.

Barstreet
Een bekend fenomeen op het eiland Rhodos is Barstreet. Deze straat met uitsluitend horecagelegenheden is te vinden in het oostelijke deel van Rhodos-stad. Orfanidou is de straat waarvan de bijnaam Barstreet is. Veel jeugd viert hier tot in de kleinste uurtjes feest. Behalve kleine cafe’s tref je hier ook discotheken en nachtclubs. Met warm weer is de straat zelf ook één groot feest.
Barstreet

Meer bezienswaardigheden

Rhodos bezienswaardigheden top 10