Bezienswaardigheden in Kos

Verdeeld over het eiland tref je een aantal herinneringen uit de geschiedenis. Wie er interesse in heeft kan op deze manier meer inzicht krijgen in de periode dat Kos tijdens de elfde eeuw v. Chr. zijn eerste stad oprichtte en dat het zelfs werd bestuurd vanuit Egypte. Eeuwen later wordt Kos veroverd door Arabieren en maakt het deel uit van het Ottomaanse Rijk. De daarop volgende eeuwen komt Kos in handen van Italië. Italianen, Britten, en Duitsers vechten er tijdens de Slag om Kos en uiteindelijk komt het omstreeks 1947 in handen van Griekenland. De verschillende kenmerken uit al deze landen vind je terug in de bouwstijlen die je op het eiland kunt ontdekken.

In de hoofdstad Kos-stad zijn de meeste toeristische bezienswaardigheden te ontdekken. Je hebt er onder andere de burcht Neratzia, de Agía Paraskevíkerk en natuurlijk de oude Mandrákihaven. Helaas heeft de stad veel schade opgelopen tijdens de aardbeving van 1933. Met name een aantal archeologische bevindingen hebben het zwaar te verduren gehad. Je treft er onder andere de Romeinse Odeon, het Romeinse landgoed Casa Romana, de Johannes de Doper kerk, de boom van Hippocrates, moskeeen, minaretten en de tempel van Apollo. Dit alles is een kleine greep uit de grote geschiedenis van dit overwegend kleine eiland.

Nerátziaburcht
Dit middeleeuws kasteel aan de Mandrákihaven is niet veel meer over dan een ruïne. Van de belangrijkste periodes van het eiland Kos is hier niet veel meer terug te vinden. De burcht werd ergens in de veertiende eeuw gebouwd om het eiland te beschermen tegen aanvallen vanaf de zee. Vanaf de vier hoge torens had men uitstekend uitzicht over de horizon.
Nerátziaburcht 

Casa Romana
Op de ruïnes van een oud huis uit de Hellenistische periode werd al ergens in de derde eeuw dit Romeinse huis vervaardigd. Casa Romana laat duidelijk zien hoe welgestelde Romeinen leefden. Met maar liefst drie binnenplaatsen, een eigen badhuis en met marmer bedekte muren wordt hiervan een prachtig beeld geschapen.
Casa Romana is vlakbij de Dionysostempel gelegen aan Odós Grigóriou E.

Agorá
Op de plaats waar tijdens de oudheid het sociale leven zich voltrok zijn vandaag de dag ruïnes te bewonderen die onderdeel waren van een lange zuilenhal die de functie van een soort markthal had. De ontdekking van deze historische plek werd gedaan tijdens het puinruimen van de aangerichte schade die de aardbeving uit 1933 met zich meedroeg. Tevens werden er funderingen ontdekt die behoren tot een basiliek uit de vijfde eeuw.
De moderne markthal van tegenwoordig is gelegen naast de Agía Paraskevíkerk.

Paradosiakó Spíti
Vlakbij de luchthaven van Kos is de oude boerderij ‘Paradosiakó Spíti’ gelegen in het dorpje Antimáchia. Het huis is zo gerestaureerd dat je er een zeer authentiek beeld krijgt van hoe men omstreeks halverwege de twintigste eeuw leefde. Ook wordt duidelijk hoe het boerenbestaan eruit heeft gezien. In de woning is een keuken, een stal, slaapplaatsen en de werkplaats te bezichtigen. Tevens is er een Folklore Museum gevestigd. Het dorp Antimáchia staat ook bekend om zijn enige nog in werking zijnde molens.

Embros Therme
Op een zeer bijzondere plek in het zuidoostelijke deel van het eiland Kos, is de thermale bron Embrós-Thermae gelegen. Het ongeveer veertig graden warme water wordt in een cirkelvormig gevormde kring op het strand vermengd met zeewater. De geneeskrachtige werking van het water zou heilzaam werken bij onder andere huidziekten, luchtwegproblemen, aandoeningen aan de bloedvaten en voor de spieren. Het meest bijzondere aan dit natuurfenomeen is de eenvoud die er nog altijd de boventoon voert.
Embros Therme

Meer bezienswaardigheden in Kos?

Bezoek de top 10 bezienswaardigheden van Kos.

embros-therme