Bezienswaardigheden in Lille

Er zijn verschillende manieren om de stad Lille/Rijsel te ontdekken. Zowel het centrum als de wijken eromheen bezorgen je een afwisselend kijk op de stad en laten je spontaan genieten van al wat het te bieden heeft. Je kunt echter ook kiezen voor een stadswandeling om gestructureerd een eerste indruk te krijgen. Bij het ‘Bureau Touristique’ zijn verschillende routes verkrijgbaar waarbij de stad en haar bezienswaardigheden in een wandeling van ongeveer 1,5 uur de revue passeren.

Het ontstaan van de stad Lille ligt ergens in de elfde eeuw. Hier begint tevens de geschiedenis van de handel die het destijds Vlaamse graafschap geen windeieren legde. Op verschillende gevels in de stad zijn verwijzingen naar deze periode terug te vinden. Wanneer je hier bewust van bent, zie je waarschijnlijk meer details die met Nederland en/of België te maken hebben. Helaas heeft de stad ook veel geweld gekend. Er is heel wat afgevochten om de bloeiende handelsstad Lille in handen te krijgen. Veel gebouwen zijn hierdoor deels verwoest of flink beschadigd. De meest indrukwekkende bezienswaardigheden uit de geschiedenis zijn ‘Vieille Bourse’ het beursgebouw, het belfort, de oude stadspoorten ‘Porte de Paris’, het geboortehuis van Charles de Gaulle en het museum voor schone kunsten ‘Palais des Beaux-Arts’.

Palais des Beaux-Arts
In een prachtig pand aan de Place de la Republique is dit indrukwekkende museum van Lille gelegen. Volgens velen is dit Palais des Beaux-Arts het mooiste museum van de stad en misschien op het Louvre na van heel Frankrijk. In dit museum voor schone kunsten zijn onder andere werken te bewonderen die afkomstig zijn van Dirk Bouts, Donatello, El Greco, Carolus-Duran, Rubens, Picasso en Van Dyck.
Palais des Beaux-Arts
Place de la Republic, Lille

Belfort
Een uitstekend herkenningspunt van de stad is de 104 meter hoge belfort. De toren is niet zo heel oud. Het is namelijk gebouwd met het nieuwe stadhuis rond 1930 naar een ontwerp van Emile Dubuisson. Het vorige stadhuis werd tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoest. Om de toren te beklimmen moet je minstens 100 treden te voet afleggen. Vanaf dit punt is er een lift die je verder naar de bovenste verdieping brengt. Sportievelingen kunnen ook beslissen om het geheel via de trap af te leggen. Hiervoor moet je dan vierhonderd treden beklimmen. Eenmaal boven wordt je verrast met een prachtige uitzicht over de stad en de omgeving.

La Grand Place / Place du General-de-Gaulle
De Grote Markt van Lille / Rijsel is met recht het mooiste plein van de stad. Midden op het plein staat ‘Colonne de la Déesse’ de kolom van de godin. Het staat voor de herdenking van de weerstand van de stad Lille tegen de Oostenrijkse belegering in 1792. Het standbeeld werd in 1845 onthuld. Regelmatig worden er aan dit plein leuke evenementen, markten en festivals georganiseerd. Het drukst bezochte evenement is elk jaar opnieuw de kerstmarkt.

Citadel van Rijsel
De vijfhoekige citadel van Rijsel / Lille werd al in de zeventiende eeuw gebouwd in opdracht van Lodewijk XIV en Sébastien Le Prestre de Vauban. Het maakte deel uit van de verdedigingsgordel aan de noordgrens van Frankrijk. De citadel van Rijsel bestaat uit vijf bastions. Anjou, La Reine, Turenne, le Dauphin en Le Roi. De buitenste muur was voorzien van wachttorens waarvandaan de eerste gevaren of aanvallen werden bespeurd. De citadel is nog altijd in gebruik voor militaire doeleinden. Het gebied rondom de citadel van Rijsel leent zich uitsteken voor heerlijke wandelingen of een bezoek aan de dierentuin van Lille.

Cathedrale Notre-Dame de la Treille
In de negentiende eeuw werd deze bijzondere kathedraal van Lille gebouwd. Maar liefst 145 jaar werd er met grote precisie gewerkt aan de gotisch vormgegeven kathedraal zoals wij die vandaag kunnen aanschouwen. In de kathedraal zijn een aantal prachtstukken te bewonderen zoals het beeld van de Maagd Maria, de schitterende glas-in-lood ramen en de grootste crypte van Europa.
Kathedraal van Lille 

Zoo de Lille
De dierentuin van Lille is gelegen in het park van de citadel aan de rand van de stad. Het gratis te bezoeken dierenpark heeft een verzameling van zo’n zeventig verschillende diersoorten die verdeeld zijn over zes thema gebieden. De verblijven zijn redelijk sober maar van de juiste kwaliteit. Het is in ieder geval zeker een bezoekje waard.