Eten & drinken in Keulen

Eigenlijk mag je de stad Keulen niet verlaten zonder het echte Keulse bier ‘Kölsch’ geproefd te hebben. De mogelijkheden om dit te doen zijn enorm. Keulen heeft namelijk heel wat brauhausen (brouwerijen/cafe’s) waar je heerlijke biertjes kunt drinken. Het tempo kan soms gestaag oplopen, aangezien de ober je telkens ongevraagd een nieuwe brengt. Het aantal wordt dan met streepjes genoteerd op je bierviltje. Wanneer je genoeg hebt gehad, wordt je geacht dit duidelijk kenbaar te maken. Dit kan door je glas half leeg te drinken en de rekening te vragen of wanneer je je bierviltje op het glas legt.
De meer traditionele brouwerijen vind je rondom de Dom in Altstadt.
Früh Kölsch Brauhaus 

Qua restaurants is er net als bij de bierbrouwerijen, erg veel keus. Allerlei internationale keukens zijn in Keulen ruimschoots vertegenwoordigd. Maar natuurlijk tref je er ook meer dan voldoende originele Duitse restaurants. Als ontbijt en lunch eten de Duitsers niet veel anders dan ons. Daar waar vroeger de warme maaltijd tussen de middag werd gegeten, wordt dat tegenwoordig steeds vaker gewoon ’s avonds gedaan.
De warme maaltijd bestaat voornamelijk uit vlees met aardappelen of knoedels (een soort deegballen). Ook kom je het zogeheten sauerkraut, wat wij zuurkool noemen, steevast tegen op de kaart. Andere Duitse bekende en minder bekende lekkernijen zijn de bratwurst, currywurst, reibekuchen (aardappelpannekoek), bretzel (pretzel) en bloodwoosch (bloedworst). Dit soort traditionele gerechten worden vooral in de cafe’s en brouwerijen geserveerd.

Gilden im Zims
Aan de Heumarkt is dit gezellige Duitse restaurant, wat zich in een vijfhonderdvijftig jaar oud pand vestigt, gelegen. Als ‘brauhaus’ serveren ze niet alleen smaakvolle gerechten, maar ook goede bieren. De sfeer is goed, de gerechten lekker authentiek en de bediening weet duidelijk wat er gedaan moet worden.
Gilden im Zims 
Heumarkt 77, Keulen
€€

Pasta Bar
Heb je even genoeg van het stevige Duitse eten, dan kun je hier prima terecht. Dit Italiaanse restaurant is gelegen aan de Salierring in Altstadt-Süd. Op de kaart staan heerlijkheden als bruschette, kaasfondue en ravioli.
Pasta Bar
Salierring 46, Keulen

€€

Beef Brothers 
Een lekkere hamburger gaat er vrijwel altijd in. Natuurlijk zijn er voldoende fastfood restaurants in Keulen, maar nog lekkerder vinden wij de hamburgers hier. Beef Brothers zorgt voor verse zelfgemaakte sausen en dat proef je.
Beef Brothers
Aachener Strasse 12, Keulen

La Bodega Tapas Bar
Dit kleine Spaanse stukje in het Duitse Keulen is een heerlijke aanvulling op bovenstaande restaurants. De gerechten op de kaart kun je delen met je tafelgenoten. Op deze manier kun je verschillende gerechten proberen en je horizon verbreden. De ambiance is zeer sfeervol.
La Bodega Tapas Bar
Friesenstrasse 51, Keulen
€€