Bezienswaardigheden in Hamburg

Het is verstandig om het één en ander te plannen wanneer je een stad als Hamburg in korte tijd wilt verkennen. Er is namelijk zo veel te zien en te doen. Het oudste deel van de stad bevindt zich in de Altstadt. Samen met Hamburg Neustadt is de gehele stad Hamburg ontstaan. Hieromheen liggen de wijken als Billbrook. Borgfelde, HafenCity Hammerbrook en St. Pauli. Samen vormen zij Hamburg-Mitte, het stedelijke centrum. De meest bekende bezienswaardigheden zijn HafenCity, Hauptkirche Sankt Petri, het Rathaus, St. Michael’s kerk, het Hamburg Museum, de Reeperbahn, Miniatur Wunderland en Kunsthalle Hamburg. Maar de lijst is nog veel langer. We maken daarom een kleine selectie.

Rathaus Hamburg
Dit prachtige bouwwerk is gelegen aan de Rathausmarkt in Altstadt. Dit stadhuis van Hamburg werd gebouwd aan het eind van de negentiende eeuw nadat het vorige stadhuis in de as was gelegd. Maar liefst zeven architecten hebben meegewerkt aan dit imposante bouwwerk. De rijkdom en welvaart is duidelijk af te lezen aan het neo-renaissance ontwerp. Ook aan de binnenzijde zijn kosten noch moeite bespaard gebleven. Met name de trap van Sardijns marmer in de hal en de burger zaal zijn bezoekje meer dan waard.
Rathaus Hamburg
Rathausmarkt 1, Hamburg

Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg
Aan de Steintorplatz is het museum voor kunst en nijverheid gelegen. Het museum werd opgericht in 1877 door Justus Brinckmann, een Duitse advocaat en gepassioneerd verzamelaar. In het museum zijn uiteenlopende kunst voorwerpen uit het heden en verleden te bewonderen. Er zijn afdelingen te bezoeken met Europese en Oost-Aziatische kunst, boeddhisme en Islam, fotografie en stijlkamers. De stijlkamers laten allerlei ruimtes zien die ingericht zijn zoals dat in voorafgaande eeuwen te zien was. Een erg boeiend en afwisselend museum.
Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg
Steintorplatz, Hamburg

Deichtorhallen
In deze hallen is het museum te bezoeken voor hedendaagse internationale kunst en fotografie. Het robuuste gebouw bestaat voornamelijk uit glas, staal en beton. Binnen zijn verschillende exposities te bezoeken van uiteenlopende kunstenaars en fotografen. Middels een rondleiding zijn er drie zalen te bezoeken: die voor Hedendaagse Kunst, voor Fotografie en de Falckenberg Collectie. Kijk middels de onderstaande link naar de huidige agenda van de Deichtorhallen.
Deichtorhallen
Deichtorstraße 1, Hamburg

HafenCity
In dit stadsdeel van Hamburg wordt het verleden met het heden verbonden. De haven die al voor eeuwen zo belangrijk is voor de stad, is dat nu nog steeds. Liefhebbers van bijzondere architectuur kunnen eveneens hier in HafenCity terecht. het is namelijk erg bijzonder wat de stad hier heeft gecreëerd. Oude pakhuizen, scheepswerven en dokken zijn dusdanig aangepast aan de 21ste eeuw, dat men er kan wonen, werken, genieten en ontwikkelen. Er zijn leuke recreatiemogelijkheden ontstaan, luxe hotels opgetrokken en herinneringen worden vastgehouden bij het Elbtorquartier in het International Maritime Museum.
HafenCity
Internationales Maritimes Museum Hamburg

Tierpark Hagenbeck Zoo
De dierentuin van Hamburg is opgericht door de visboer Carl Hagenbeck Sr. De deuren gingen al in 1874 open en langzaam maar zeker is het uitgegroeid tot een volwaardige dierentuin. Behalve olifanten en giraffen voeren kun je er ook in het aquarium tropische dieren van dichtbij bewonderen of een kijkje achter de schermen nemen.
Hagenbeck Zoo
Lokstedter Grenzstraße 2, Hamburg

Hauptkirche Sankt Michaelis
Volgens vele is de ‘Michel’ dè kerk van Hamburg. De 132 meter hoge toren is een goed herkenningspunt binnen het centrum van de stad. De barokke uitstraling van de lutherse kerk is door de eeuwen heen onaangetast gebleven. Dat de kerk gewijd is aan aartsengel Michaël, is duidelijk te zien aan het beeld boven de hoofdingang. Vanaf het 106 meter hoge uitkijkplatform heb je een voortreffelijk uitzicht.
St. Michaelis
Englische Planke, Hamburg