Bezienswaardigheden in Dublin

De rivier de Liffey doorsnijdt Dublin horizontaal. Oriënteer je aan de hand van de (voetgangers-) bruggen; de meest centrale zijn de drukke O’Connell Bridge en de Halfpenny Bridge. Het hart van de stad wordt afgebakend door Trinity College, St Stephen’s Green, Christ Church Cathedral en Parnell Square, met de wijk Temple Bar in het midden.

Temple Bar
Ingeklemd tussen Dame Street en de rivier de Liffey ontleent Temple Bar zijn naam aan Anglo-Ierse aristocraat Sir William Temple. Hij bezat dit land in de 17e eeuw, toen het gebied opbloeide dankzij de commerciële activiteiten. Toen het havengebied naar het oosten werd verplaatst vanwege een veranderende waterstand in de rivier, verviel Temple Bar. In de jaren ‘80 van de vorige eeuw werden verwaarloosde panden verhuurd aan kunstenaars, muzikanten en ambachtslieden, die de wijk op lieten leven als een bruisend cultureel centrum vol leuke barretjes. Hier vindt het nachtleven van Dublin plaats, maar overdag kun je er leuk mensen kijken en een bezoekje brengen aan highlights als de Gallery of Photography en de Temple Bar Gallery and Studios. Een korte wandeling langs de rivier naar het oosten brengt je bij de gietijzeren Halfpenny Bridge, een van de meest geliefde bezienswaardigheden van Dublin.

Trinity College
Trinity College is de oudste universiteit van Ierland, Queen Elizabeth I stichtte de school in 1592. Een wandeling over de campus van Trinity College laat je kennismaken met de gevarieerde architectuur hier. De oudste gebouwen dateren uit de Georgiaanse tijd, zoals het meesterwerk de Old Library (1712-1732), die het aangezicht van de universiteit domineert aan Nassau Street. De bibliotheek onderscheidt zich door zijn prachtige Long Room, die bijna 65 meter meet en meer dan 200.000 oude boeken huist. Het fenomenale Book of Kells wordt weergegeven op de begane grond van het oude bibliotheekgebouw en is een van de mooist verluchte handschriften in de wereld. Voor de bibliotheek kun je het beste de ingang aan Nassau Street gebruiken. Trinity College ligt in het hart van Dublin en is goed bereikbaar met stadsbussen. De DART busstations van Pearse Street en Connolly Station liggen op korte loopafstand.
Trinity College
College Green, Dublin 

TIP: Fietstour langs de highlights van Dublin
Wil je op een leuke en ontspannen manier de bezienswaardigheden van Dublin ontdekken? Boek dan een fietstour met gids langs de highlights van de stad! In 3 uur tijd fiets je samen met de gids langs de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals Temple Bar, Dublin Castle, Christchurch, Guiness brouwerij en nog veel meer. Tijdens de tour geeft de gids ook tips over de leukste plekjes en restaurants waar je iets kan drinken of eten in Dublin.
Tip: Boek je fietstour door Dublin van tevoren online!

Guinness Storehouse 
De Guinness brouwerij in Dublin, producent van het fameuze donkere stout bier, neemt nog altijd een grote plaats in in het centrum van Dublin, het is een stad op zichzelf. Het Guinness Storehouse is een van de grootste toeristische attracties van Ierland. Hier zie en leer je alles over de geschiedenis van Guinness en de productie van het bier. Verspreid over zes verdiepingen in een fraaie, moderne constructie in de voormalige fermenteerfabriek, zie je alles over het brouwproces van het bier, de vaak bekroonde reclamecampagnes van Guinness en je kunt er je kennis testen over Guinness en over bier en je krijgt er een cursus in biertappen. Op de bovenste verdieping van het gebouw bevindt zich de Gravity Bar, met een prachtig uitzicht op Dublin. De toegangsprijs van het Storehouse is behoorlijk pittig, maar daarvoor krijg je dan wel gratis een glas bier in de Gravity Bar…
Guinness Storehouse
St James’s Gate, Dublin 

St Patrick’s Cathedral
St Patrick’s Cathedral is de grootste kerk van Dublin en staat niet ver van de andere Anglicaanse kathedraal in de stad, Christ Church Cathedral. De kathedraal is gesticht aan het begin van de dertiende eeuw.  Op deze plaats stond al in de vijfde eeuw een houten kerk. Deze werd gebouwd nadat Saint Patrick, de beschermheilige van Ierland, hier in het naburige park enkele bekeerlingen had gedoopt. In de kerk zijn meerdere grafstenen, gedenkplaten en monumenten te vinden van bekende Ieren, onder andere het Boyle Monument en het graf van Jonathan Swift. De kerk is iedere dag geopend en een bezoek kost 5,50 euro. Op het terrein van de kathedraal staat ook de schitterende en oudste bibiliotheek van Ierland, Marsh’s Library.
Saint Patrick’s Cathedral
Saint Patrick’s Close, Dublin

Marsh’s Library
In een literaire stad als Dublin is een bibliotheekbezoek geen straf. Achter de St Patrick’s Cathedral vind je Marsh’s Library, een openbare bibliotheek sinds 1701 en daarmee de eerste in Ierland. De geleerden van vandaag zijn niet meer opgesloten in drie kooien aan de achterkant om diefstal te voorkomen, maar verder proef je er nog de sfeer van vroeger tussen 25.000 boeken uit de 16e tot 18e eeuw. Een meeslepende tentoonstelling over geneeskunde omvat geïllustreerde boeken over de Zwarte Dood, vroege anatomie en kwakzalverij. Dit weinig bezochte juweeltje is zeker de moeite waard!
Marsh’s Library
St Patrick’s Close, Dublin 

Dublin Castle
Dublin Castle is van de meest imposantste gebouwen in het oude centrum van Dublin. Het oudste deel van het kasteel, de Record Tower is onderdeel geweest van een Normandisch kasteel en stamt uit de 13de eeuw. Het was lange tijd een van de minst geliefde gebouwen van de stad, omdat het zeven eeuwen lang het hoofdkwartier van de Engelse overheersers was. Tegenwoordig is het eigendom van de Ierse regering en wordt gebruikt voor staatsbezoeken en plechtige aangelegenheden. Sommige delen van het kasteel zijn te bezoeken. Zo zit in de Clock Tower de prachtige Chester Beatty Library, een museum met kunst en boeken uit de hele wereld. De toegang is gratis.
Dublin Castle
Dame Street, Dublin 

Dublin Docklands
Het oude havengebied van Dublin is het nieuwste ‘hip and happening’ gebied van de stad. Het wordt Dublin Docklands genoemd en was tot voor kort een vervallen havengebied, maar er wordt weer flink gebouwd en gerenoveerd. Langs het water van de Liffey is een mooie boulevard aangelegd en het gebied is bereikbaar via fraaie bruggen. Hier komen oud en nieuw prachtig samen, wat terug te zien is in de bijzondere gebouwen die er deels zijn verbouwd om aan de hedendaagse cultuur te voldoen. Oude pakhuizen zijn er prachtig verbouwd tot woningen, bedrijven en culturele centra. Je vindt er chique winkels, restaurants, bars en galerieën. Het Convention Centre Dublin en de O2 Concert Venue worden gebruikt voor mega-events en popconcerten.
Dublin Docklands

Kilmainham Gaol Historical Museum
Het verhaal van de Ierse vrijheidsstrijd kan het best worden verteld vanuit de gevangenis. Op enkele kilometers van het centrum van de stad ligt het Kilmainham Gaol Historical Museum, vroeger een gevangenis en nu een educatief centrum dat zowel de heroïsche als tragische strijd van 1780 tot de jaren 1920 bestrijkt. Dit is ook de plaats waar Patrick Pearse, James Connolly en andere grondleggers van de Ierse onafhankelijkheidsstrijd gevangen werden gezet.
Kilmainham Gaol Historical Museum
Inchicore Road, Kilmainham

Glasnevin Cemetery
In een tijd waarin begraafplaatsen uitsluitend protestant waren, legde de nationalistische held Daniel O’Connell het niet-confessionele Glasnevin Cemetery aan in 1832. Je vindt er naast monumentale sculpturen ook volwassen sequoia, taxus- en eikenbomen, en de overblijfselen van meer dan een miljoen zielen. De graven van lokale beroemdheden vind je rond de ingang aan Finglas Road (bereikbaar met bus 40 of 140), tussen de grandioze 50 meter hoge ronde toren boven een verzonken crypte voor bevrijder O’Connell, en de bescheiden grafsteen van de vroege president van Ierland, Eamon de Valera. De dagelijkse 2.30 uur durende tour geeft een fascinerend inzicht in de who’s who van de Ierse geschiedenis.
Glasnevin Cemetery
Finglas Road, Glasnevin