Tips voor een geweldige autovakantie naar de Noordkaap


De Noordkaap bezoeken is iets wat echt op jouw mustsee lijstje te vinden moet zijn. De meeste mensen bezoeken deze iconische plek gedurende de wintermaanden. En dat is ook niet zo vreemd, want dit is het moment waarop de Noordkaap op zijn allermooist is. Ben jij van plan om, als de coronacrisis dit toelaat, de komende winter naar de Noordkaap te vertrekken? Dan kan je de nodige kosten besparen door met de eigen auto op avontuur te gaan. Maar waar moet je dan aan denken? Graag geven we enkele waardevolle tips.

Maak je auto winterklaar

De meeste Nederlanders zijn niet echt berekend op zwaar winters weer. Hoewel het in ons land natuurlijk ook kan vriezen, haalt dit het niet bij de temperaturen die je straks op de Noordkaap kunt verwachten. Voordat je in -30 veilig kunt rijden is het dan ook belangrijk om je auto winterklaar te maken.

De juiste winterbanden zijn van essentieel belang om veilig te kunnen reizen in ijzige omstandigheden. Vraag advies bij een auto-expert zodat je zeker weet dat je straks over geschikte winterbanden en eventuele winterkettingen beschikt. Vervang daarnaast ook alle oliën voor een dunnere auto-olie. Zo voorkom je dat de olie bevriest en daarmee grote schade aan de auto aanricht.

Het is verstandig om je auto voorafgaand aan de autovakantie langs de garage te brengen. Leg uit dat je naar de Noordkaap vertrekt en onder welke omstandigheden er gereden moet worden. De experts kunnen jou vervolgens haarfijn uitleggen wat er nodig is om hier veilig te kunnen rijden. Zo ga je altijd goed voorbereid op pad.

Zorg voor een veilige persoonlijke uitrusting

Natuurlijk moet je er niet aan denken, maar het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je met pech onderweg komt te staan. Zorg er daarom niet alleen voor dat er voldoende warme en beschermende kleding in de koffers meegenomen wordt, maar leg ook altijd een extra setje binnen handbereik klaar.

Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan een winddichte en warme jas. Er zijn speciale jassen verkrijgbaar die jou beschermen bij extreem lage temperaturen. Ook een paar goede handschoenen en thermoschoenen mogen zeker niet ontbreken.

Vergeet tevens niet om ook een slaapzak mee te nemen. Ideaal voor tijdens tussenstops of als je hotels bezoekt die net wat minder warm zijn dan je gewend bent. Daarnaast houdt een slaapzak je warm tijdens een noodgeval. Altijd meenemen dus!

Controleer je autoverzekering

Voordat je op vakantie gaat is het ook altijd belangrijk om eerst je autoverzekering te controleren. Sommige dekkingen gelden niet in het buitenland. Om te weten of jouw autoverzekering ook geldig is op de Noordkaap is het verstandig om eerst je groene kaart te checken. Hierop staan alle landen aangegeven waarin jouw verzekering geldig is.

Bekijk ondertussen ook direct hoe het zit met pechhulp. Bij wie kan je terecht als je onderweg onverhoopt toch met pech komt te staan? Je wil er immers niet aan denken dat je straks op een ijzig landweggetje staat en geen idee hebt wie je kunt bereiken.

Neem de groene kaart altijd mee als je op vakantie gaat. In veel landen is dit tegenwoordig niet meer verplicht omdat deze informatie ook digitaal te vinden is. Toch kan het uitsluitsel geven als men zich afvraagt of jouw auto wel verzekerd is. Bovendien staat er ook praktische informatie op de kaart. Denk bijvoorbeeld aan je polisnummer of belangrijke telefoonnummers bij pech of schade.