Met een betaalbare VPN op reis


Reis jij al met een VPN? Of overweeg je het? Of heb je misschien geen idee wat een VPN is of waarom een VPN voor reizigers een meerwaarde zou kunnen bieden? Feit is dat een toenemende groep mensen via een VPN online gaat. Zij zien de voordelen van een VPN in en zorgen ervoor dat ze niet meer zonder een VN verbinding maken met het internet.

Wat is een VPN?

VPN is een afkorting die staat voor Virtuele Privé Netwerk of in het Engels Virtual Private Network. Op het moment dat je je VPN gebruikt, leg je een versleutelde ’tunnel’ aan tussen je computer of ander device (tablet, smartphone, etc.) en een VPN-server. De VPN-dienst koppelt je aan een nieuw IP-adres dat je deelt met anderen. Dit IP-adres wisselt regelmatig. Je internetactiviteiten zijn zo moeilijker naar jou te herleiden. Je surft niet helemaal anoniem. Daar zijn soms extra stappen voor nodig. Het is wel een stuk lastiger om jou te identificeren. Dat heeft meerdere voordelen, zoals dat het lastiger wordt om je te hacken. Een VPN alleen is daarvoor niet voldoende. Het tijdig installeren van software-updates en het gebruik van anti-virussoftware blijft daarvoor essentieel.

Waarom op reis een VPN gebruiken?

De belangrijkste reden om op reis een VPN te gebruiken, is dat je veiliger kunt internetten op openbare wifi-netwerken. De VPN versleutelt je verbinding, waardoor je een stuk minder kwetsbaar bent. De versleuteling zorgt ervoor dat je veiliger kunt e-mailen, internetten of internetbankieren via wifi. Dan ga je al met een veel fijner gevoel online.

Verder kun je met een VPN regionale blokkades omzeilen. Je kunt iedere keer dat je VPN inschakelt, kiezen uit een land, waar je je voor anderen dan lijkt te bevinden. Ben je in Canada en wil je programma’s van een omroep bekijken, dan doe je net alsof je je in Nederland bevindt. Je kunt het ook andersom gebruiken. Zo kun je vanuit Nederland net doen alsof je in de Verenigde Staten bent. Op die manier kun je gebruik maken van het complete Netflix-aanbod in Amerika, mits je een Netflix-abonnement hebt natuurlijk.

Gratis of betaalde VPN?

De goedkoopste VPN-diensten zijn gratis. Er verschillende gratis VPN’s. Een nadeel van deze gratis VPN’s is dat ze vaak trager zijn of datalimieten kennen. Daarnaast hebben de aanbieders van gratis VPN’s een alternatieve bron van inkomsten nodig. Want helemaal gratis bestaat niet. Hun verdienmodel kan er uit bestaan dat ze jouw surfgedrag verkopen aan adverteerders. Hoe anoniem ben je dan nog?

Uiteindelijk kiezen de meeste mensen toch voor een betaalde VPN. Betrouwbaarheid en snelheid zijn de doorslaggevende  redenen om dat te doen. Het hoeft je geen fortuin te kosten. Soms is een paar euro per maand al voldoende om van een goede betaalbare VPN gebruik te kunnen maken. Let wel goed op de gecommuniceerde tarieven. Vaak betreft het een tijdelijk actietarief. Soms duurt zo’n actietarief vrij lang. Zo betaal je bij Surfshark de eerste 24 maanden slechts € 2,49 per maand en krijg je twee maanden gratis. Uiteindelijk betaal je dan € 59,76 voor de eerste 26 maanden. Daar kun je je geen buil aan vallen. Let wel op: daarna ga je € 12,95 per maand betalen. Je kunt natuurlijk ook eerst 26 maanden Surfshark gebruiken en daarna kijken wat het aanbod van VPN’s op dat moment is. Mogelijk is er dan een andere goede VPN die je een leuke deal biedt.