Goedkoper overnachten in Nederland


De prijzen voor hotelkamers zijn de afgelopen jaren flink toegenomen. Dat merk je op veel plekken waar weer (vrijwel) onbeperkt naartoe gereisd kan worden. Als je de hotelkamerprijzen vergelijkt met die in 2019, dan zijn prijsstijgingen van tientallen procenten geen uitzondering. Een hotelletje boeken in de buurt van Schiphol? Waar je dat begin 2020 nog gemakkelijk kon doen voor minder dan honderd euro per kamer, daar betaal je nu gemakkelijk 150 euro of meer voor dezelfde kamers. Hetzelfde is zichtbaar op populaire stedentripbestemmingen zoals Rome, Barcelona en Lissabon. Wil je daar enigszins betaalbaar overnachten dan kom je al bijna in een hostel terecht. De situatie is in Nederland niet veel anders. Dat werd al direct merkbaar toen het internationaal reizen in de zomer van 2020 bijna onmogelijk werd. Er kwam een enorme vraag naar binnenlandse reizen op gang. Dat heeft een flinke impact gehad op de prijzen voor alle soorten accommodaties. Waar de vraag toeneemt, daar stijgen de prijzen. Je hoeft geen econoom te zijn om deze ongeschreven regel te snappen. In Nederland werden er een tijdje belachelijk hoge prijzen gevraagd.

De situatie nu

De markt is weer enigszins genormaliseerd. Nederlanders kunnen binnen Europa weer volop reizen. Het aantal buitenlandse bestemmingen waar je met of soms zelfs zonder inreismaatregelen naartoe kunt reizen neemt toe. Daar staat tegenover dat de stroom aan buitenlandse toeristen richting Nederland ook toeneemt. Deze is door het lagere aantal Amerikaanse en Aziatische toeristen nog niet helemaal terug op niveau. De stabilisering van de reisbranche heeft als gevolg dat de prijzen voor vakantie-accommodaties ook weer enigszins normaal geworden zijn. Wat je nu wel ziet, is dat de inflatie ook hier zijn uitwerking begint te krijgen. Stijgende inkoopkosten, hogere energiekosten en loonstijgingen zorgen ervoor de gemiddelde prijzen stijgen.

Betaalbaar overnachten in Nederland

Wat opvalt in de prijsontwikkeling van accommodaties in Nederland, is dat hotelkamerprijzen sneller stijgen dan de prijzen van vakantiewoningen. Waar dat precies aan ligt, is niet duidelijk. Op het moment dat wij het aan kenners vragen dan krijgen we uiteenlopende hypotheses te horen. Zo zou vanwege het grotere aanbod in platformen het voor de eigenaren van vakantiehuisjes iets lastiger zijn om hun woningen buiten de seizoenen verhuurd te krijgen. Het psychologisch effect van prijzen werkt ook mee. Vaak worden de prijzen voor vakantiewoningen per week vermeld en die van hotelkamers per nacht. Twintig euro per nacht extra zorgt op weekbasis ineens voor een stijging van 140 euro. Die valt veel meer op in een prijs.

Om de kosten per persoon per nacht te drukken, kiezen steeds meer Nederlanders ervoor om niet in een hotel, maar in een vakantiewoning te verblijven. Vaker is dat een goedkopere manier van overnachten dan een verblijf een hotel. Als je de prijs omrekent naar wat je per persoon per nacht betaalt, dan zie je hoe aantrekkelijk het kan zijn om in een vakantiewoning te overnachten.

Rekenvoorbeeld

Stel dat je maart volgend jaar naar bijvoorbeeld Overijssel wilt gaan. Wat scheelt het dan of je een hotel of een vakantiewoning in Overijssel wilt boeken? Voor een hotelkamer in de sfeervolle Hanzestad Deventer ben je in de periode 10 tot en met 17 maart al snel tussen de 1000 en 1700 euro voor 4 personen kwijt. Als je in de directe omgeving naar een vakantiewoning zoekt, dan vind je bijvoorbeeld een luxe 4-persoons vakantiehuis in Holten voor ongeveer 500 euro. Dat is inclusief de eindschoonmaak, bedlinnen en toeristenbelasting. Dan betaal je per persoon nog geen 18 euro per nacht.

Als je het eveneens in Overijssel liggende Twente wilt gaan ontdekken, dan zie je een vergelijkbaar verschil in prijzen. Ga je op zoek naar een hotel in Oldenzaal, dan ben je voor vier personen in de periode 10 t/m 17 maart gemiddeld tegen de tweeduizend euro kwijt. In het pittoreske De Lutte kun je voor ongeveer veertienhonderd euro in een driesterrenhotel verblijven. Dit zijn de prijzen zoals we ze nu op de grootste hoteboekingssite van Nederland vinden. Ga je naar natuurhuisje.nl en kijk je daar voor een vakantiehuisje in Lutte voor dezelfde periode, dan kun je voor zevenhonderd euro een monumentale boerderij huren dat onder andere ingericht is met een gezellige houtkachel en spulletjes uit grootmoeders tijd. Dat scheelt je gewoon vijftig procent in de overnachtingskosten en je slaapt naar onze mening op een mooiere plek.

Extra voordelen

Een vakantiehuis biedt nog een aantal voordelen ten opzichte van een hotel. Denk aan wat je aan kosten kunt besparen op ontbijt en andere maaltijden door dat zelf te verzorgen. Of gewoon een drankje uit je eigen koelkast kunnen pakken in plaats van teveel betalen voor een drankje uit de (mini)bar. Parkeren is meestal gratis bij een vakantiewoning. Heb je de parkeertarieven gezien die je bij veel hotels tegenwoordig kwijt bent?