Betaalbaar op roadtrip door Europa


Je hebt het vast wel eens willen doen, gewoon de auto pakken en gaan touren door Europa. Een goed idee, want Europa heeft prachtige steden, diverse landschappen en een waanzinnig gevarieerde keuken. Je krijgt het ultieme gevoel van vrijheid wanneer je zonder belemmeringen landsgrenzen passeert, in het comfort van je eigen auto. Met een klein budget is het wel handig om je goed voor te bereiden, zodat je niet onnodig voor dure verrassingen komt te staan. In dit artikel geven we je handige tips voor een betaalbare roadtrip door Europa met je eigen auto.

Voorkom oponthoud onderweg
Een paar weken voordat je vertrekt, is het zaak om je reisverzekering in orde te maken. Er is een optie om alleen een Europadekking af te sluiten. Wanneer je zeker weet dat je binnen Europa gaat blijven is dat dus een voordelige keuze.

Hetzelfde geldt voor je autoverzekering, waar moet je op letten voordat je met je auto een roadtrip maakt? Het is het goed om te weten of je in het buitenland verzekerd bent voor pechhulp en vervangend vervoer. Het zou zonde zijn als je roadtrip onverwacht beëindigd wordt omdat je auto een tijd in een garage moet staan. Pechhulp valt niet onder de standaarddekking van de autoverzekering, je moet hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Gebruik een vergelijkingssite om gemakkelijk de goedkoopste autoverzekering te vinden.

Daarnaast is het goed om vooraf uit te zoeken wat de verkeersregels zijn in de landen die je doorkruist en voor welke landen en wegen je een tolvignet nodig hebt. Met name de Alpenlanden staan bekend om hun tolwegen.

Wees creatief en laat je verrassen
Wanneer je een klein budget hebt, moet je slim omgaan met je route en je stops. Je roadtrip wordt daar niet minder mooi van, je creativiteit kan je zelfs naar onverwacht leuke onbekende plaatsen leiden. Zo begint de vakantie al vanaf huis. Je vertrekt met een goedgevulde picknickmand met thermosfles en koelbox en pauzeert aan de rand van het bos of bij een bijzonder uitzichtpunt. Op deze manier laat je dure en overvolle restaurants langs de snelweg links liggen. Ook tanken doe je uiteraard niet langs de snelweg maar in een dorpje daar net naast, je zult opkijken van het prijsverschil.

Met een klein budget is het aantrekkelijk om te kamperen. Mocht je na een lange dag op de weg echter meer zin hebben in wat luxe, bekijk dan de last minutes via een hotelvergelijkingssite. Vaak zijn deze heel goed te betalen en inclusief ontbijt, dat scheelt weer boodschappen. Houd je van een mooie kust of een rijke historie, maar val je al flauw van het parkeergeld alleen al in steden als Nice en Rome? Rijd dan verder naar het oosten en geniet van de nog relatief betaalbare Kroatische kust, of bezoek de eeuwenoude Hongaarse hoofdstad Boedapest. Minstens net zo mooi, een stuk goedkoper en een origineel verhaal bij thuiskomst.