5 gratis bezienswaardigheden in Berlijn


De beste manier om geld te besparen is door het niet uit te geven. Dat zal tijdens een vakantie lastig zijn, maar alles wat gratis is zal het budget aardig weten te temperen. Zo kun je kiezen voor bezienswaardigheden, excursies of musea waarvoor je entree of deelnamegeld moet betalen. Maar je kunt er ook voor opteren om de focus te leggen op de gratis bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Zo is Berlijn een mooi voorbeeld van een Europese hoofdstad die op zich al een redelijk betaalbare stedentripbestemming is, maar waar nog meer geld te besparen valt als je de juiste keuzes maakt. In het geval van Berlijn zijn er een aantal gratis bezienswaardigheden die de moeite meer dan waard zijn.

[1] De Berlijnse Muur

De meest bekende bezienswaardigheid in Berlijn kun je helemaal gratis bewonderen. Het gaat om de Muur, die de stad van 1961 tot ver in 1989 fysiek opsplitste. De Berlijnse Muur is het vleesgeworden symbool voor het IJzeren Gordijn, wat de scheiding tussen het kapitalistische westen van Europa en het communistische oosten van Europa was. Je kunt deelnemen aan betaalde excursies waarbij je restanten van de grotendeels verdwenen Muur kunt zien. Je kunt ook prima op eigen houtje naar bijvoorbeeld de Gedenkstätte Berliner Mauer of de East Side Gallery gaan om de Muur met eigen ogen te aanschouwen.

[2] Rijksdaggebouw

Het Duitse parlement werkt vanuit de Deutscher Reichstag. In het Nederlands hebben we het vaak over de Rijksdag of het Rijksdaggebouw. Je kunt het dakterras en de koepel op het dak van de Rijksdag gratis bezoeken. Het enige dat je moet doen is jezelf vooraf via de officiële website van het Rijksdaggebouw aanmelden. Vanaf het dakterras heb je een prachtig uitzicht over Berlijn. De koepel is een architectonisch hoogstandje.

[3] Brandenburger Tor

Een iconische bezienswaardigheid binnen Berlijn is de Brandenburger Tor. Deze stadpoort is een zeer herkenbaar monument binnen de stad. In publicaties over Berlijn wordt de Brandenburger Tor veelvuldig getoond op foto’s. De ligging aan de Pariser Platz, aan het einde van de statige Unter den Linden, helpt mee aan de status die deze toegangspoort tot de stad heeft. Op 12 juni1987 hield de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan een speech vanaf de West-Berlijnse zijde, met de in het oosten gelegen Brandenburger Tor als decor.

[4] Hofjes

Iets typisch voor Berlijn zijn de wooncomplexen waarbij tientallen woningen rond een hofje gebouwd werden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn tal van deze wooncomplexen deels of geheel verwoest door bombardementen. Een aantal van deze complexen zijn op prachtige wijze hersteld. De meest bekende is de Hackesche Höfe. Dit wooncomplex ligt in het stadsdeel Mitte en laat fraaie staaltjes van Jugendstil versieringen zien. Persoonlijk vinden wij het ernaast gelegen Haus Schwarzenberg leuker en nog meer Berlijns. Hier proef je de vrije bijna anarchistische sfeer die in naoorlogs Berlijn zo typerend was. Kunst en graffiti zorgen voor een zeer fotogeniek plekje.

[5] Park Tempelhof

Voor de vijfde gratis bezienswaardigheid in Berlijn kunnen we nog uit tal van bijzondere monumenten, plekjes en gebouwen kiezen. Ondanks het feit dat Tempelhof wel wat buiten het hart van de stad ligt, zetten we graag dit bijzondere stadspark in dit overzicht. Park Tempelhof is een enorm stadspark dat ontstaan is na het sluiten van de voormalige luchthaven Berlin Tempelhof. Nu vormen de landingsbanen van het vliegveld het domein van fietsers, wandelaars en skaters. Vooral tijdens de warmere maanden worden hier tal van buitenevenementen gehouden.