4 Geldtips om je wereldreis werkelijkheid te laten worden


Heb je geen zin meer in de files, de 9-tot-5-mentaliteit en kleffe broodjes bij de lunch in Nederland? Dan is het tijd voor het avontuur: tijd voor een wereldreis. Alleen jammer dat velen afhaken, omdat het financieel gezien een uitdaging zou zijn. Onze tips laten je zien dat je niet rijk hoeft te zijn om op wereldreis te gaan.  Reizen kost geld. Logisch. Maar als je je al bij voorbaat laat tegenhouden omdat je denkt dat het financieel toch niet lukt, dan loop je een mooie ervaring mis. Geld is minder beperkend dan je denkt. En met onze tips ligt die wereldreis een stuk sneller binnen handbereik.

1. Weg met het overbodige
Ga er eens goed voor zitten, neem een kop koffie en kijk om je heen. Heb je echt alles nodig dat je nu in huis hebt? Kijk je wel regelmatig naar films en series op Netflix? En heb je dat snelste internetpakket wel nodig als je alleen maar surft en e-mails verstuurd? Als je goed kijkt, zie je dat je door bepaalde abonnementen op te zeggen of op een goedkoper pakket te zetten je veel geld gaat besparen. Geld dat je goed kunt gebruiken voor je wereldreis.

2. Bespaar op je reis
De grootste kostenpost van je wereldreis is het vliegticket. Gelukkig zijn er trucjes om ook daar op te besparen. Als wereldreiziger ben je flexibel. Ga niet in een drukke periode, zoals de zomervakantie, op reis. Kies een vertrekdatum in een maand dat minder mensen op reis gaan en je ticket wordt een stuk goedkoper. Kijk vooral ook naar alternatieve luchthavens. De luchthaven die bij je om de hoek ligt is niet altijd de goedkoopste om vanaf te vertrekken. Het loont om over de grens te kijken en vanaf een Belgische of Duitse luchthaven te vertrekken.

3. Maak een vliegende start
Ook al heb je een leuk bedrag gespaard, soms is het hebben van een vliegende start wel zo fijn. Een extra boost van je bankrekening door bijvoorbeeld een lening. Denk er wel aan om je niet alleen af te vragen hoeveel kan ik lenen, maar vooral ook hoeveel wil ik lenen? Een lening dien je namelijk binnen een bepaalde termijn terug te betalen, dus maak een realistische keuze. Staar je niet blind op het bedrag dat je nodig denkt te hebben volgens je te ruime jaarplanning. Kijk naar het bedrag dat je minimaal nodig hebt om je reisdroom werkelijkheid te laten worden.

4. Onderweg je bankrekening aanvullen
Als je eenmaal op wereldreis bent, zul je merken dat het geld soms sneller opgaat dan je zou willen. Je reis afwisselen met werken is een goede manier om je bankrekening weer aan te vullen. Zodra je buiten Europa bent, heb je in veel landen een – lastig te krijgen – werkvisum nodig. Gelukkig zijn er landen als Australië, Canada en Nieuw-Zeeland waar je een Working Holiday Visum kunt krijgen. Daarmee kun je tot 12 maanden (soms wel tot 24 maanden) werken en reizen in dat land. Zo’n visum is makkelijk en snel online aan te vragen. Houd er wel rekening mee dat je een bepaald bedrag op je rekening moet hebben staan, voor het geval je niet meteen werk vindt. Heb je dat bedrag niet, dan kun je zorgen dat je het tijdelijk op je rekening hebt. Bijvoorbeeld door je ouders te vragen om het op je rekening te storten of via een tijdelijke lening. Zodra je in het land aan het werk bent, betaal je het terug. Hoeveel je kunt lenen hangt af van je persoonlijke situatie maar de bedragen die aan het visum gekoppeld zijn, zijn niet bijzonder hoog.