Bezienswaardigheden in Girona

Girona is een prachtige stad waar je urenlang doorheen kunt slenteren. Het heeft ook een aantal bijzondere bezienswaardigheden, zoals de hangende huizen, het Joods museum, de kathedraal en een Arabisch badhuis. Om het historische gedeelte van de stad te bekijken, moet je vaak steil omhoog of naar beneden lopen: Girona is namelijk gelegen op de heuvel Caputxins.

Hangende huizen
De meest gefotografeerde bezienswaardigheid van Girona zijn de kleurige hangende huizen over de rivier de Onyar, midden in de binnenstad. Tip: bekijk de hangende huizen vanaf de brug die Gustavo Eiffel heeft ontworpen, dan heb je het mooiste uitzicht.
Rambla de la Llibertat

Museu d’Història de la Ciutat
Girona zet de stadsgeschiedenis op heldere en moderne wijze uiteen in dit stadsmuseum. Van de Romeinse overheersing, tot de aanval van Napoleon op de stad en de sardana dans in de tijd van dictator Franco. Tijdens de permanente expositie leer je het verhaal van Girona en haar inwoners goed kennen.
Museu d’Historia de Girona
Carrer de la Força 27 
€ 4,-

Catedral de Girona
De meeste Spaanse steden hebben een indrukwekkende kathedraal, maar om de kathedraal van Girona te omschrijven spreken de meeste mensen vaak in overtreffende trap. De bouw ervan heeft 5 eeuwen geduurd, waardoor het godshuis een mix is van de romaanse architectuur en de stijl gotiek. Ooit werd de kathedraal door moslims gebruikt als moskee. Let op: de façade van de kerk is aan het San Feliu plein, maar de ingang is aan de andere kant. De toegang is gratis.
Catedral de Girona 
Plaça de Sant Feliu, Girona

Museu-Tresor de la Catedral
In dit kathedraalmuseum kun je de religieuze schatten bekijken die de kerkleiders in Girona in de afgelopen eeuwen hebben verzameld. Soms zijn de objecten afkomstig van ver en gemaakt van puur goud. Dé eyecatcher is het wandkleed ‘Tapiz de la Creación’, een zeer oud en romaans borduurwerk van 4 bij 3 meter.
Museu-Tresor de la Catedral
Plaça de la Catedral 
€ 7,-

Museu del Cinema
Het enige filmmuseum van Spanje is gevestigd in Girona. Tentoongesteld staat de privé-collectie  van Tomás Mallol, een filmdirecteur uit Girona. Behalve over films leer je hier ook over de filmtechnieken die vroeger veel gebruikt werden.
Museu del Cinema
Carrer Sèguia 1, Girona
€ 5,-

Banys Àrabs
Dit Arabische badhuis is in 1194 gebouwd als imitatie van de Arabische badhuizen die in die tijd erg in de mode waren. Het sfeervolle badhuis bleef na sluiting het eigendom van een familie. Na renovatie werd in 1929 het badhuis weer geopend voor het publiek. Banys Àrabs
Carrer de Ferran Catòlic 
€ 2,-

El Call Jueu
In Girona woonde in de twaalfde en dertiende eeuw een bloeiende Joodse gemeenschap. De Joodse buurt staat sindsdien bekend als ‘El Call’. Het is één van de best bewaarde Joodse buurten in Spanje en is een geweldige mooie buurt om doorheen te lopen vanwege de nauwe straatjes, de kleine patio’s en de mooie huizen. Eén van de scène’s van de film ‘ Het Parfum’ is hier opgenomen.
Carrer de la Força & omgeving

Museu d’Història dels Jueus
Museum waar je meer leert over het leven van de Joden in de Joodse buurt in Girona. Bewonder de rijke cultuur van de Joden en bekijk objecten als Hebreeuws perkament en leer de begrafenisrituelen van de Joden in die tijd. In de vijftiende eeuw werden de Joden vervolgd door de Inquisitie en werden ze gedwongen om Girona te verlaten. Museu d’Història dels Jueus
Carrer de la Força 8
€ 4,-

Passeig de la Muralla
Heb je zin in een wandeling en wat frisse lucht? Wandel dan naar de historische stadsmuren van Girona. Het uitzicht vanaf de muren is subliem. Je arriveert er door bij de kathedraal van Girona links af te slaan en de straat te volgen.
Passeig de Fora Muralla, Girona

Teatre-Museu Dalí
Kunstenaar en levensgenieter Dalí dacht op een bijzondere manier over het leven. Dat vertaalde hij in zijn kunstwerken en die zijn wereldberoemd geworden. Daarom bezoeken jaarlijks duizenden mensen één van zijn meesterwerken: het theater-museum in Figueres, op iets  meer dan een half uur rijden van Girona. Het complete gebouw is een kunstwerk en Dalí zelf woonde er ooit in. Het museum is zo verrassend creatief ingericht dat je je net Alice in Wonderland voelt…
Teatre-Museu Dalí
Gala-Salvador Dalí Square 5, Figueres
€ 12,-