Eten & drinken in Bilbao

Bilbao is één van Spanje’s culinaire hoofdsteden. Veel Spanjaarden komen dan ook in de havenstad enkel en alleen voor het heerlijke eten. Vooral de pinxtos, culinaire kunstwerkjes op een sneetje brood, zijn niet aan te slepen. Uiteraard vormen ook visgerechten in de restaurants van havenstad Bilbao een belangrijk onderdeel van het menu.

Vis en zeedieren
Omdat Bilbao een stad aan zee is, kun je er de lekkerste verse vis en zeedieren eten. Een beroemd gerecht is bacalao (kabeljauw) ‘al pil-pil’. Probeer ook eens de txipirones (calamares) of de txangurro (krab).

Baskische tapas met een stokje
Pinxtos eten is een verslavende maar vrij dure hobby. Pintxos kosten ongeveer € 2,- per stuk. In sommige pinxtos-café’s bewaren bezoekers de stokjes, want die bepalen de hoogte van de rekening. Weet je niet welke tapasbar je moet kiezen? Loop altijd naar binnen op plekken waar veel mensen zijn, dan is het altijd goed. Verder vind je de beste bars in het oude stadscentrum (Plaza Nueva, calle Jardines) en Pozas (calles Ldo. Poza en calle Maestro Garcia Rivero). Wij selecteerden een aantal aanraders:

Victor Montes
Het lijkt wel alsof je de tijd terugdraait, wanneer je in dit eetcafé komt. Populair is het zeker, diverse beroemdheden uit de theaterwereld, politiek en kunstwereld frequenteren de plek. Bestel bijvoorbeeld tapas met Chorizo, Spaanse ham, Chatka (kreeft ) of foie-gras.
Victor Montes
Plaza Nueva

Bilbao Cafebar
Op de website van de Bilbao Cafebar kun je alvast een grote selectie pinxtos bekijken. Toch blijft het lastig een keuze te maken uit al die overheerlijke culinaire kunstwerkjes met satéstokje.
Bilbao Cafe-bar
Plaza Nueva 

Café Iruña
Een klassieker in Bilbao. De bar doet Andalusisch aan vanwege de blauwkleurige keramiektegels op de muur. De lamsvleespintxo staat bekend als de lekkerste van de stad en wordt op een houtskoolgril klaargemaakt naar familierecept.
Café Iruña
Calle Berástegui 4, Jardines de Albia

La Granja
Art nouveau is de stijl van dit stijlvol ingerichte café in Bilbao, compleet versierd met kleurige tegeltjes, kroonluchters en frescos. Een goede plek om te ontbijten, een broodje te eten of een menu del día (warm lunchmenu) te bestellen.
Café La Granja
Plaza Circular 3, Bilbao
€€

Nerua
Kunst voor op je tong eet je in Bilbao in Nerua, het restaurant in het Guggenheum. Het interieur is modern maar sober: de focus ligt op het eten. De gerechten zijn geraffineerd en de combinaties gedurfd.
Nerua
Avendida Abandoibarra 2 (ingang onder de brug van La Salve)  
€€€

Azurmendi ***
Voor een hele bijzondere ervaring ga je naar Azurmendi, een driesterrenrestaurant gevestigd in een indrukwekkend gebouw op 20 minuten rijden van Bilbao. Aanrader is het proeverijmenu, alvast te bekijken op de website. Reserveer vroegtijdig.
Azurmendi
Corredor del txorierri salida 25, wijk Legina in Larrabetzu
€€€ 

Voorproeven op het web
Wil je niets aan toeval overlaten? Kijk dan op de digitale gastronomische gids van Bilbao en selecteer daar het restaurant van je keuze.