Bezienswaardigheden in Bilbao

Het Guggenheim is natuurlijk dé attractie van Bilbao. Toch is er nog zoveel meer te doen, bijvoorbeeld op het gebied van cultuur, natuur en architectuur. Vergeet niet de funícular naar boven te nemen voor een fantastisch uitzicht over de stad.

Guggenheim Museum
Gelegen aan de rivier de Nervión ligt de trots van Bilbao: het Guggenheim, ontworpen door architect Frank Gehry. De permanente tentoonstelling bestaat uit twintigste-eeuwse kunst van onder meer Salvador Dali, René Magritte en Andy Warhol. Bewonder ook het dakterras en de glazen panelen rond de liftkoker en natuurlijk de bloemenpuppy. Eens per maand kun je op een vrijdagavond dansen tussen de kunstwerken op de muziek van een DJ.
Guggenheim Bilbao
Avenida Abandoibarra 2
Maandag gesloten, behalve in juli en augustus. € 13,- volwassenen, kinderen gratis.

Las Siete Calles
In het hart van het historisch centrum van Bilbao bevinden zich 7 beroemde straten. Omringd door de historie en huizen uit de 14e eeuw kun je hier rondstruinen en genieten van tapas in één van de vele barretjes. De straten: Somera, Artecalle, Tendería, Belosticalle, Carnicería Vieja, Barrencalle, Barrena.

Museo de Bellas Artes de Bilbao
Op 5 minuten van het Guggenheim bewonder je meer dan 7.000 kunstwerken, van schilderijen tot sculpturen. Van de Vlaamse schilder Martin de Vos tot kunstwerken gemaakt door Tàpies, El Greco en Bacon. Uniek zijn de stukken van Baskische kunstenaars als Jorge de Oteiza, Eduardo Chillida, Ignacio Zuloago en Juan de Echevarria.
Museo de Bellas Artes
Museo Plaza 2 (metrostation Estación Moyúa, nabij het Guggenheim)
Geopend van dinsdag tot zondag, gratis entree op woensdag.
Entree: € 6,- volwassenen, kinderen gratis.

Casco Viejo wandeltour
Op zaterdag en zondag kun je meedoen aan een wandeltour met locals. De wandeling door het historisch stadscentrum duurt ongeveer 90 minuten. Informeer voor de vertrektijden bij de toeristinformatiecentra. € 3,- per persoon.

Kickbiketour
Step rond in Bilbao met een Nederlandstalige gids van Ibilbi. Laat je onderdompelen in het maritieme verleden van de stad of ontdek de moderne architectuur en de verborgen plekjes in het oude stadsdeel. Een step huren kan ook.
€ 25 per persoon voor een tour van 2 uur.
Ibilbi
Eugenio de Olabarrieta 1, Bilbao

Basilica Nuestra Señora de Begoña
Het leuke aan een bezoekje aan deze basiliek in Bilbao is het mooie uitzicht dat je krijgt wanneer je de heuvel van Begoña nabij het Casco Viejo beklimt. Je kunt ook overwegen de lift te nemen bij Iglesia de San Nicolas de Bari. Op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag kun je een mis bijwonen in het Baskisch.
Calle Virgen de Begoña 38, metrohalte Caso Viejo.

Aan zee
‘Getxo’ is Baskisch voor ‘aan zee’. Verkoeling zoek je op warme dagen in de Cantabrische zee, binnen korte tijd met de metro te bereiken. Stap uit in de voormalige visserswijk en bekijk de Puente Colgante, een hangende brug gebouwd door meneer Eiffel zelf. Neem buslijn A3414 Bilbao. Neem de metro naar Getxo en stap uit bij halte Areeta of Portugalete.

Euskal Museoa
Leer meer over de Baskische cultuur in dit museum, gehuisvest in een voormalig klooster. Klein nadeel: de uitleg is in het Spaans en Baskisch. Maar de foto’s en voorwerpen vertellen veelal hun eigen verhaal, € 3,- per persoon, kinderen gratis. Euskal Museoa Bilbao
Plaza Miguel Unamuno 4 

Funicular de Artxanda
Een andere plek om Bilbao op hoogte te bewonderen heb je wanneer je de funícular de Artxanda neemt. Dit treintje brengt je naar een panoramaplatform. Makkelijk te bereiken vanaf het Guggenheim: loop langs de rivier naar het stationnetje.
Enkeltje € 0,90 volwassenen, € 0,28 kinderen.
Plaza Funikularreko 

Alhóndiga Bilbao
Een paar jaar na de opening van het Guggenheimmuseum besloot de gemeente Bilbao het culturele aanbod van de stad uit te breiden in een voormalig wijnpakhuis. Er is een mediatheek, fitnesszaal en zwembad. Leuk detail: er zijn zoveel ramen dat je de zwemmers boven je baantjes ziet trekken. Onder de begane grond bevinden zich de expositiezaal, een bioscoop en een auditorium. Bekijk het culturele aanbod en het programma op de website van Alhondiga.
Plaza Arriquibar 4, Bilbao