Bratislava, Slowakije

Bratislava is een schitterende stad, het centrum is klein en sfeervol. Stare Mesto, de Oude Stad, waar zich de meeste bezienswaardigheden bevinden, ligt ten noordoosten van de Donau. Hoog op de rots ten westen van de rivier torent de Hrad oftewel het kasteel van Bratislava. De verbinding tussen de oude en nieuwe stad wordt gevormd door een kolossale hangbrug, het ultieme symbool van vooruitgang onder het Communistische regime. De rest van de stad, Nove Mesto – Nieuwe Stad – is een mengeling van vooroorlogse appartementgebouwen en torenflats typerend voor het Oostblok.

Bratislava is een niet alledaagse budgetbestemming. Het gezellige centrum met prachtig gerestaureerde gebouwen, gezellige cafés en restaurants vormt een schril contrast met de saaie, grijze delen van de stad die herinneren aan het communistische verleden. Slovaken flaneren zij aan zij met toeristen langs de pastelkleurige patriciershuizen die de straten in de binnenstad opfleuren.

Bratislava is nog een ‘jonge’ hoofdstad, het is de hoofstad van Slowakije sinds 1993 toen de Tsjecho-Slowaakse federatie zich opsplitste in Tjsechie en Slowakije. Vanaf 2009 zit het land in de Europese Monetaire Unie en dat betekent dat je in Bratislava met euro’s kunt betalen.

Bratislava in het kort

Aantal inwoners:
Winkelen:
Uitgaan:
Musea:
Bezienswaardigheden:
Valuta:
euro (EUR)
Prijsniveau winkelen:
Prijsniveau hotels:
Prijsniveau uit eten:

Vliegtuigmaatschappijen naar Bratislava

Op Airport Bratislava:

Luchthavens bij Bratislava

 • Airport Bratislava

  Gemiddelde vliegtijd vanaf Amsterdam: 1 uur en 35 minuten
  Afstand tot centrum stad: 10 kilometer

  Trein naar centrum:
  Metro naar centrum:
  Bus naar centrum:
  Tarief taxirit centrum:

  Bus 61 rijdt rechtstreeks naar Bratislava Hlavna Stanice, het centraal station van Bratislava, ongeveer een kilometer ten noordoosten van het centrum. Een ticket kost € 1,20 en is geldig voor 60 minuten inclusief overstappen. Tickets zijn binnen te koop bij de BKIS balie en buiten bij de ticketautomaat. De bussen rijden meerdere keren per uur. De rit duurt ongeveer 20 minuten. Neem bij het station tram 1 om naar het oude centrum te gaan. Een taxirit naar het centrum van Bratislava kost ongeveer € 20.

Reisperiode & klimaat

Weersverwachting voor Bratislava

The location could not be found.

Reisgidsen & plattegronden

Om alle ins & outs van een stad bij de hand te hebben mag een goede reisgids eigenlijk niet ontbreken. Vaak staan er naast de standaard bezienswaardigheden ook leuke tips in die je op eigen houtje niet zomaar ontdekt. Veel reisgidsen zijn voorzien van illustraties en goede plattegronden als extra hulpmiddelen.

Op onze reisgidsen pagina lees je alles over reisgidsen en waar je het beste een reisgids of plattegrond voor Bratislava kunt kopen.

Meer informatie

Voor meer informatie en tips over Bratislava kun je terecht op de volgende websites: