Bezienswaardigheden in Bratislava

Bratislava is klein en heeft een beperkt aantal bezienswaardigheden. Dit is geen enkel probleem want de stad is gezellig en uitnodigend. Slenter door de straten en over pleinen in de binnenstad en proef de sfeer van Stare Mesto. Klim naar de burcht, rust uit op een van de vele terrasjes en ga daarna op zoek naar ‘de mannen’…

Burcht van Bratislava
Op een rots hoog boven de stad en de Donau torent de burcht, gebouwd in de vijftiende eeuw, in brand gestoken door een dronken soldaat in de negentiende eeuw en herbouwd ten tijde van de Sovjet overheersing. De Korunná veza, de kroontoren, biedt een wijds uitzicht over de stad en de SNP most, de brug van de Slowaakse nationale opstand ligt aan de voet.

Bratislavský hrad
Zámocká 2, Bratislava

Aartsbisschoppelijk paleis
In de spiegelzaal van dit paleis werd in 1805 de vrede van Pressburg getekend. Pressburg is de Duitse naam van Bratislava. Dit roze gebouw met zuilen en prachtige kroonlijsten wordt beschouwd als het mooiste neo-klassieke gebouw in de stad.

Primaciálny palác
Primaciálne námestie 1, Bratislava 

Slowaaks Nationaal Theater
Het Nationaal Theater is een imposant gebouw in neo-renaissance stijl versiert met mollige putto’s met vleugeltjes en kinderfiguren die tragedie en comedie symboliseren. Bewonder de buitenkant en ga naar een opera- of balletuitvoering om het weelderige interieur te zien. Sta even stil bij de prachtige Ganymedes fontein voor het gebouw. De sculptuur toont Ganymedes, de zoon van de koning van Troje, meegenomen door Zeus in de gedaante van een adelaar. Zeus schonk Ganymedes eeuwige jeugd en onsterfelijkheid.

Slovenske narodne divadlo
Namestie Hviezdoslavovo, Bratislava

Grassalkovich paleis
Midden in de stad bevindt zich het Grassalkovich paleis, de residentie van de Slowaakse president. Dit Rococo paleis werd in de achttiende eeuw gebouwd in opdracht van de Hongaarse edelman Antal Grassalkovich. Het presidentiële paleis is niet open voor het publiek, maar het park en de baroktuin zijn vrij toegankelijk.

Grassalkovicov palác
Namestie 1 Maja, Bratislava

Museum van Joodse cultuur
Dit museum geeft een overzicht van de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Bratislava en Slowakije. De tentoonstelling belicht het dagelijks leven van de Joden in Bratislava, Joodse feestdagen en toont het interieur van een synagoge. Het museum is ter nagedachtenis aan de ongeveer 70.000 Slowaakse Holocaust slachtoffers.

Múzeum židovskej kultúry
Zsigrayova kúria 17, Bratislava

Sint Elizabethkerk
Deze kerk staat ook bekend als de Kleine Blauwe Kerk omdat zowel de binnen- als de buitenkant zachtblauw geschilderd is. Ook de wandtegels binnen en de dakpannen zijn blauw. Dit is Art Nouveau op zijn best. Loop even door naar de Grösslingová straat waar een schoolgebouw staat in dezelfde kleur en stijl.

Modry kostol svatej Alzbety
Bezručova 2, Bratislava