Gratis & goedkoop in Bratislava

Bratislava is zeker geen dure stad. Maar wanneer je op een bescheiden budget reist, komt er een moment dat de fondsen laag zijn. Hier wat tips voor dingen die helemaal gratis zijn.

Hangbrug
Wandel tenminste een maal over de hangbrug voor het beste uitzicht op de Donau en de Burcht. De officiele naam van de brug is Most Slovenskeho Narodneho Povstania of te wel Most SNP – brug van de Slowaakse nationale opstand. De brug is ook bekend als Novy Most, de nieuwe brug. Deze asymmetrische stalen hangbrug bekroond met een ‘vliegende schotel’ vormt de verbinding tussen de oude stad en de nieuwe stad.

Petrzalka wijk
Wanneer je je afvraagt waar de inwoners van Bratislava wonen en in wat voor soort huizen, steek dan de SNP brug over en loop door Petrzalka. Deze woonwijk heeft veel weg van een betonnen jungle. Alle huizen zijn gelijk aan elkaar en je vraagt je af of iedereen ’s avonds wel zijn eigen huis kan vinden. Ten tijde van het communistische regime werden deze flats uit de grond gestampt. Het ideaal was dat ieder gezin een eigen (kleine) flat had met badkamer en keuken. Het nadeel is, dat deze huizen erg gehorig zijn.

De mannen
‘De mannen’ is de meest gefotografeerde attractie in Bratislava. In het centrum van de stad staan vier bronzen sculpturen. De meest geliefde is Cumil, een mannetje dat over een putdesksel hangt. Hij valt niet erg op en het gevolg is dat hij zo nu en dan overreden wordt. Daarom heeft hij zijn eigen verkeersbord: Werk in Uitvoering. Een soldaat even weggelopen uit Napoleon’s leger hangt over een bank op het Hoofdplein. Napoleon was in 1805 in Bratislava en de soldaat laat zien wat voor hoofddeksel Napoleon droeg. De schone Ignaz die zijn hoed afneemt terwijl hij de voorbijgangers groet. Bij de ingang van restaurant Paparazzi staat een fotograaf die van iedere voorbijganger een foto lijkt te nemen.