Eten & drinken in Porto

Het maritieme verleden en de vruchtbare kustlijn van Porto heeft geleid tot een keuken die rijk is aan vis. Natuurlijk drink je er ook port – hier kies je traditioneel voor een witte port als aperitief, na de maaltijd mag er een tawny of ruby op tafel komen. Tip: als je in een Portugees restaurant gaat eten worden er meestal meteen enkele hapjes op tafel gezet (ham, olijven, paté, meloen). Niet altijd zijn deze voorgerechtjes gratis, dan kun je vriendelijk zeggen dat je geen prijs stelt op deze voorgerechten.

Rua Heróis de França
Een authentieke culinaire ervaring om niet te missen in Porto: barbecue sardines in het havengebied van Matosinhos, op een klein stukje rijden van het stadscentrum. In de Rua Heróis de França heb je de keuze uit een lange rij restaurants, elk voorzien van een buitenmaatse grill en vol met mensen. Je vindt er allerlei vissen op de barbecue, maar de sardines zijn erg vers en goedkoop – heerlijk!
Rua Heróis de França, Porto

Restaurant Antunes
Antunes is ook een plaatselijke favoriet, voor vis en vlees. Houtovens worden gebruikt om het stadsgerecht bacalhau te bereiden – gezouten kabeljauw gekookt met aardappelen. Hoofdgerecht, dessert en wijn kosten je in totaal ongeveer € 15 per persoon.
Restaurant Antunes
Rua do Bonjardim 525, Porto

Snelle hap
Tegenover de Mercado in Porto kun je bij de Confeitaria do Bolhão terecht voor een goedkope en snelle lunch. Dit Belle Epoque café heeft goede dagspecials waaronder soep, hoofdgerecht en een vers geperst sap voor een opmerkelijke € 5.
Confeitaria do Bolhao
Rua Formosa 339

Essencia
Vegetarisch eten kan in Portugal wat lastig (of beperkt) zijn, maar bij dit restaurant word je niet teleurgesteld. Een leuk restaurant met heerlijke gerechten als risotto met asperges. Er zijn ook gerechten voor niet-vegetariërs. Vriendelijke eigenaar.
Restaurante Essencia
Rua Pedro Hispano 1196
€€

O Paparico
Een uitmuntende maaltijd, met veel zorg bereid, voor een eerlijke prijs. Goede wijnen en een eigenaar alle moeite doet om het je zo aangenaam mogelijk te maken in een sfeervol restaurant.
O Paparico
Rua de Costa Cabral 2343
€€

Wine Quay Bar
Een van de beste restaurants van Porto, prachtig gelegen aan de kade van de Douro vlakbij de Praca Ribeira, met uitzicht op de rivier. Je geniet er van gerechten als vissoep, een proeverijtje van sardientjes, fazantenstoofpot, gegrilde dorade en vis cataplana. Ook geopend voor de lunch.
Wine Quay Bar
Muro dos Bacalhoeiros, 111 e 112
€€€