Bezienswaardigheden in Porto

Er is in Porto zoveel te zien. Bekijk de 20.000 blauwwitte tegels (azulejos) met scènes uit de Portugese geschiedenis in het São Bento station, bewonder de prachtige Romaanse kathedraal van de stad, slenter langs de Douro… Als je de weg kwijt bent, zoek dan in de skyline naar de hoge klokkentoren van de Clerigos kerk, zichtbaar vanaf vrijwel ieder punt in de stad. Of laat je leiden door de overgebleven delen van de 14e eeuwse Fernandine verdedigingsmuren, gehouwen uit het graniet op en waaruit Porto is gebouwd.

Kathedraal Igreja da Sé
De kathedraal (Sé) van Porto ligt op de hoogste heuvel van de stad en lijkt wel op een vesting. De kerk, gebouwd in de 12e en 13e eeuw, was dan ook een symbool van het verzet van de katholieken tegen de Moren. Tot in de 19e eeuw zijn er delen aan de kathedraal toegevoegd of veranderd, waardoor het een interessante mix van bouwstijlen is. In de kerk zie je fraaie muurschilderingen, een mooi altaar en de graftombe van João Gordo. Naast de kathedraal staat een gotisch klooster uit de 14e eeuw.
Terreiro da Sé, Porto

Igreja dos Clerigos en de Torre dos Clerigos
De Igreja dos Clérigos is een barokke kerk, waarvan de klokkentoren (Torre dos Clérigos) hoog boven Porto uitsteekt. De toren is een symbool van de stad. Kerk en toren werden ontworpen door de Italiaanse architect en schilder Nicolau Nasoni. Bij de toren (1763) werd hij duidelijk geïnspireerd door de klokkentorens in Toscane. De toren is 75 meter hoog en je moet 225 treden beklimmen om boven te komen, maar daar geniet je dan ook van een schitterend uitzicht op Porto en de Douro!
Rua Senhor Filipe de Nery

TIP: Fietstour langs de highlights van Porto
Wil je op een leuke en ontspannen manier de bezienswaardigheden van Porto ontdekken? Boek dan een fietstour met gids langs de highlights van de stad! In 3 uur tijd fiets je samen met de gids langs de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals de rivier de Douro en de zee, het historisch centrum, kastelen, parken en nog veel meer. Tijdens de tour geeft de gids ook tips over de leukste plekjes en restaurants waar je iets kan drinken of eten in Porto.
Tip: Boek je fietstour door Porto van tevoren online!

Casa da Música
De enorme glas- en staalconstructie Casa da Música, ontworpen door architect Rem Koolhaas, is een dynamische concertzaal in Porto. Volg een van de rondleidingen (in het Engels, dagelijks om 16:00, € 3) of woon er een evenement bij, variërend van jazz tot traditionele Portugese fado.
Casa da Musica
Rotunda da Boavista

Ribeira
De wijk Ribeira is het oude centrum van Porto dat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Steile nauwe straatjes, kleurrijke huizen, levendig en nog het echte Portugese volksleven. De kade langs de Douro, Cais da Ribeira, is ’s avonds het centrum van het uitgaansleven in Porto, met sfeervolle bars, cafés en restaurants. Ook souvenirshops en historische portboten (barcos rabelos) vind je hier. Met de boten worden rondvaarten op de Douro gemaakt.

Fundacao de Serralves – Museum van Hedendaagse Kunst
Museum voor moderne kunst, gelegen in prachtig aangelegde tuinen, ontworpen door architect Alvaro Siza Viera. Het minimalistische, moderne gebouw heeft geen permanente collectie, maar tentoonstellingen die focussen op het werk van lokale en internationale kunstenaars vanaf de jaren ‘60. De € 7 entree geeft je ook toegang tot het fraaie Fundação Serralves park, met rozentuinen en lanen vol met kunstinstallaties. Voor kinderen is er een zogeheten Kunstlaboratorium, waar ze naar hartelust kunnen experimenteren met het maken van kunstwerken.
Fundacao de Serraives
Rua Dom Joao de Castro 210, Porto

Ponte Dom Luis I
Porto wordt door diverse bruggen verbonden met de overkant van de Douro, Daarvan is de imposante stalen Dom Luís brug de bekendste, en naast de Torre dos Clerigos hét  symbool van Porto. De brug, vernoemd naar de toenmalige koning van Portugal, werd ontworpen door Teófilo Seyrig, een medewerker van Gustave Eiffel, die er vijf jaar aan werkte (van 1881 tot 1886). Bijzonder zijn de twee wegdekken die 44 meter boven elkaar liggen. Daartussen is een stalen boogconstructie waarop het bovenste dek steunt en waaraan het onderste hangt. Het onderste dek verbindt de lager gelegen stadsdelen voor het autoverkeer, op het bovenste dek rijdt de metro. Beide dekken zijn ook toegankelijk voor voetgangers. Ten oosten van de Ponte Dom Luis ligt een bijna identiek exemplaar, de Ponte Maria Pia, alleen ontbreekt hier het onderdek. Deze brug werd eerder gebouwd en is het werk van Gustave Eiffel zelf.

Port proeven in Porto
Porto staat bekend als de bron van de port. De wijn wordt geoogst op de lagere hellingen langs de rivier de Douro, een prachtig wijndal dat is uitgeroepen tot Werelderfgoed. De druiven groeien hier goed vanwege de leistenen bodem. In Porto liggen verschillende musea en wijnhuizen waar je meer te weten kunt komen over deze heerlijke drank.