Bezienswaardigheden in Salzburg

Een wandeling door de Altstadt van Salzburg geeft je direct een idee over de geschiedenis. Het geld werd voornamelijk verdient in de zouthandel en als residentiestad voor bisschoppen wist Salzburg zich duidelijk op de kaart te zetten. Vanaf het eind van zestiende eeuw begon men met de wederopbouw van de afgebrande dom en kreeg de stad langzaam aan steeds meer barokke invloeden. Nu tegenwoordig ervaren we dit deel van Salzburg als een klassiek en vooral charmant stadsdeel.
De meest interessante bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar. Direct aan de kades van de Salzach rivier bevindt zich het oude deel van de stad. Hier kun je onder andere het geboortehuis van Mozart bezoeken, de Dom van Salzburg, de Kapitelplatz, het Salzburg State Theater en het Salzburg Museum.

Salzburger Dom
De in barokke stijl opgetrokken kathedraal van Salzburg is een prachtige verschijning. Omstreeks het einde van de zestiende eeuw werd het begin van de huidige kathedraal in opdracht van aartsbisschop Wolf Dietrich von Raitenau gebouwd. Voor het ontwerp werd de Italiaanse architect Vincenzo Scamozzi aangesteld. Uiteindelijk werden de plannen gewijzigd door de opvolger Markus Sittikus von Hohenems en werd de aangepaste opdracht uitgevoerd onder leiding van de Italiaanse architect Santino Solari. Binnen in de Salzburger Dom is een veertiende eeuws doopvont te bewonderen, de meters hoge koepel met fresco’s, een zeventiende eeuws hoogaltaar en een indrukwekkend orgel.
Salzburger Dom 

Geboortehuis Mozart
Het gele herenhuis op nummer 9 van de Getreidegasse, is het meest bezochte woonhuis van Salzburg. Op deze lokatie werd immers de klein Wolfgang Amadeus geboren op 27 januari 1756. Tegenwoordig is de woning ingericht als museum en kun je dus een kijkje nemen in het leven van deze immens populaire componist. Hij woonde hier tot zijn zeventiende. In het museum zijn zijn eerste instrumenten te bewonderen, originele muziekstukken, portretten en andere voorwerpen uit de familiegeschiedenis.
Geboortehuis Mozart

TIP: Fietstour langs de highlights van Salzburg
Wil je op een leuke en ontspannen manier de bezienswaardigheden van Salzburg ontdekken? Boek dan een fietstour met gids langs de highlights van de stad! In 3,5 uur tijd fiets je samen met de gids langs de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals de Mirabell tuinen, de tuinen van Schloss Hellbrunn, Schloss Leopoldskron en andere bekende locaties van The Sound of Music en nog veel meer. Tijdens de tour geeft de gids ook tips over de leukste plekjes en restaurants waar je iets kan drinken of eten in Salzburg.
Tip: Boek je fietstour door Salzburg van tevoren online!

Vesting Hohensalzburg
Als symbool van de stad trekt de vesting Hohensalzburg jaarlijks vele duizenden bezoekers. Je kunt er ook niet echt omheen. Omstreeks de elfde eeuw werd de Hohensalzburg vesting gebouwd om het Prinsdom en de aartsbisschoppen te beschermen. De laatste fase van de bouw vond plaats in het begin van de zestiende eeuw. Nu vandaag kun je in de vesting een kijkje nemen in verschillende vertrekken, in martelkamers en in twee boeiende musea. Het Marionettenmuseum en het Vestingmuseum.
Vesting Hohensalzburg 

Schlosspark Hellbrunn
Even buiten de stad, bevindt zich het groene park Schlosspark Hellbrunn. Het park is zeker een bezoekje waard, aangezien je hier behalve een prachtig paleis ook een dierentuin en het beroemde fontein de ‘Wasserspiele’ kunt bezoeken. Schlosspark Hellbrunn werd aangelegd in de zeventiende eeuw. en diende als lusthof van de aartsbisschoppen.
Schlosspark Hellbrunn 

Getreidegasse
De meest beroemde straat van Salzburg is de Getreidegasse. Niet alleen vanwege het geboortehuis van Mozart, maar ook om de vele smeedijzeren gilde borden. De straat is vrijwel altijd al een plek geweest waar handel werd bedreven. Ook nu nog. De historische gevels, hofjes en galerijen vormen samen de mooiste straat van Salzburg.

Benedictijnerabdij St. Peter
In Salzburg staat de Benedictijnerabdij St. Peter beter bekend als Stift Sant Peter. Volgens verhalen zou dit het oudste klooster van Oostenrijk moeten zijn. Al sinds de zevende eeuw wonen hier monniken die er een strikt leven op na houden. De prachtige kloostertuin en de eeuwenoude bibliotheek zijn indrukwekkende bezienswaardigheden.
Benedictijnerabdij St. Peter

Meer informatie over bezienswaardigheden en musea in Salzburg vind je op Salzburg-Nu.