Eten & drinken in Marrakech

In heel Marrakech zie je de meest traditionele gerechten veelvuldig terug komen. Dit betreft dan voornamelijk couscous, welke je met verschillende gerechten kunt bestellen. Zowel vegetarisch bereid als met verschillende soorten vlees behoren tot de mogelijkheden. Natuurlijk mag een tajine gerecht tijdens je bezoek niet ontbreken. De meest heerlijke stoofgerechten komen uit deze overbekende piramidevormige aardewerk pot. Andere veel voorkomende gerechten naast de vleesspiezen en linzensoep zijn de pastilla en briouates. Pastilla is een soort zoetige pastei waarin bijvoorbeeld een vulling van kip zit. Briouates worden vaak als voorgerecht of lunch geserveerd. Het zijn kleine hapjes van filodeeg met wisselende vulling zoals vis, kaas en/of kip.

Zoals wel vaker te zien is in warme landen, wordt ook in Marrakech veel thee gedronken. Het lekkerste is natuurlijk de verse muntthee. Maar ook de vruchtensappen en cocktails  zijn er om te smullen. Door de hoeveelheid citrusbomen hebben ze geen gebrek aan vers sinaasappelsap. Op de markt Place Jemaa el Fna zijn tientallen kramen te vinden die een heerlijk sapje aan te bieden hebben. En wie denkt dat je in een Islamitische stad als Marrakech geen alcohol kan drinken, zal verrast worden. In de betere restaurants en hotels wordt zelfs een Marokkaanse topwijn geserveerd. Verder zijn er vaak diverse likeuren en andere gedistilleerde dranken op de kaart terug te vinden.

Avondmarkt Place Jemaa el Fna
In ieder geval één keer tijdens je bezoek aan Marrakech moet je bij een kraampje op de avondmarkt hebben gegeten. Er is een soort straat gecreëerd van tientallen kramen met daarvoor lange tafels en banken. De meest voorkomende gerechten uit de Marokkaanse keuken worden hier vers geserveerd. Voor een kommetje overheerlijke Herira (linzensoep) betaal je vaak niet meer dan 50 dirham. Maar er zijn ook vleesspiezen, slakken en frietjes te verkrijgen.
Avondmarkt Place Jemaa el Fna
Place Jemaa el Fna, Marrakech

 

Place des Ferblantiers
Vlak bij de paleizen El Bahia en El Badi ligt het wat rustigere plein Place des Ferblantiers. Het staat ook wel bekend als het plein van de ooievaars. Deze bouwen graag hun nesten op de naast gelegen muur van het paleis. Maar ook voor een lekkere en betaalbare lunch ben je hier aan het juiste adres. De eetgelegenheden die je aan dit plein vindt zijn sober en simpel, maar ze serveren heerlijke en zeer betaalbare gerechten. Ook de lokale bevolking weet de weg naar dit plein uitstekend te vinden.
Place des Ferblantiers
Place des Ferblantiers, Marrakech

Café des Epices
Na het dolen door de steegjes van de souks in de Medina, is het heerlijk om even uit te puffen op een terras. Aan het gezellige doch kleine plein Rahba Lakdima is zo’n plekje te vinden. In dit lunchcafé moet je vooral eens nippen aan de muntthee of een vers vruchtensapje. Op en om het plein worden vooral gebreide mutsen, zeep, schildpadden en hoeden verkocht.
Café des Epices
Rahba Lakdima, Marrakech
€€

Le Marrakchi
Zoals je dat wel vaker zult ervaren in Marrakech, is de schoonheid van dit restaurant er aan de buitenzijde er niet aan af te zien. Het sprookje 1001 nacht wordt hier ’s avonds werkelijkheid. Tijdens de maaltijd wordt je regelmatig getrakteerd op een voorstelling van muzikanten of een heuse buikdanseres. Zowel de sfeer, de accommodatie als het eten zijn erg goed. Op de eerste verdieping vindt je de meeste sfeer, maar op de bovenste verdieping tref je het allermooiste uitzicht over het Place Jemaa el Fna en de Koutoubia Moskee.
Le Marrakchi
Rue des Banques/Place Jemaa el Fna, Marrakech
€€€