Winkelen in Dubrovnik

De voornaamste winkelstraat in Dubrovnik is de Stradun, de prachtige met marmer geplaveide luxueuze winkelstraat die het centrum van Dubrovnik van west naar oost doorkruist. Hier vind je de duurdere, internationale modezaken, maar ook een aaneenschakeling van toeristenwinkeltjes. In het labyrint van trappen en steegjes ten zuiden van de Stradun is de diversiteit aan zaken groot en de prijzen navenant.

Algoritam
De enige boekwinkel in Dubrovnik met een ruim assortiment aan Engelse boeken is Algoritam, gelegen aan de Stradun. De boekhandel is in het hoogseizoen tot ‘s avonds 23.00 uur geopend en op zondag tot 22.00 uur.

Galerie Sebastian
Wil je een leuk souvenir dat afwijkt van het standaardrepertoire neem dan eens een kijkje in Galerie Sebastian (gelegen naast het Dominicanerklooster, vlakbij de Ploce Poort). Ze verkopen hier heel betaalbare moderne kunstvoorwerpen van keramiek en glas, maar ook mooie tekeningen, gouaches en schilderijen van Dubrovnik.

Juwelen
Dubrovnik was en is beroemd om zijn juwelen. Juwelen behoorden tot de standaarduitrusting van de klederdracht en speelden ook een belangrijke rol bij familierituelen als geboorten (oorringen) en trouwpartijen. De meeste werkplaatsen waren gevestigd rond de Zlatarska ulica maar tegenwoordig vind je de juwelierszaken overal in de oude stad.

Markten
Op het gezellige Gundulicévaplein in Dubrovnik is elke ochtend een folkloristische markt, waar je origineel handwerk, maar ook typische Kroatische delicatessen en verse groente en fruit kan kopen. Het marktje wordt omringd door een aantal leuke terrassen waar het onder de grote parasols goed toeven is. In de zomermaanden blijven de souvenirkraampjes tot laat in de avond staan.

Aan de nieuwe haven, in Gruz, een stadsdeel ten westen van de Pile Poort, vindt elke ochtend de grootste verse groente-, fruit- en vismarkt in de regio plaats. De nieuwe haven is vooral een aanleg- en vertrekstation voor de immens grote cruiseschepen en voor de boten die naar de eilanden in de omgeving varen.