Vervoer in Dubrovnik

Dubrovnik beschikt over een prima netwerk van busverbindingen. De hoofdstations bevinden zich tegenover de Pile Poort en aan de nieuwe haven (in Gruz). Vanuit Gruz vertrekken ook de regionale bussen. Een buskaartje kan je het beste bij een kiosk kopen (12 kuna), dat is goedkoper dan bij de chauffeur (15 kuna). Een afgestempeld kaartje is een uur geldig voor een onbeperkt aantal ritten binnen de stad. Buskaartjes zijn ook te koop bij de ticketshop van de lokale busmaatschappij Libertas in Pile en bij het hoofdstation in Gruz.

Wandelen
In Dubrovnik kun je alle bezienswaardigheden gemakkelijk te voet bereiken, dus als je niet van plan bent om  veel met de bus te gaan dan is de Dubrovnik Card geen optie. Ook een museumkaart is voordeliger dan de aanschaf van een Dubrovnik Card, zelfs inclusief onbeperkt openbaar vervoer binnen Dubrovnik.

Eilanden
Wil je een van de eilanden in de nabijheid van Dubrovnik bezoeken dan is het goed om te weten dat de bootverbindingen met de eilanden (Lokrum, Mljet, de Elafieten Eilanden) uitstekend zijn. De boot naar Lokrum vertrekt in de zomermaanden ieder half uur vanaf de oude haven (nabij de Ploce Poort), en de boten naar Mljet en de Elafieten vertrekken vanuit de nieuwe haven. In het kantoor van de Jadrolinija Lijn kan je een ticket kopen. Doe dat vooral tijdig want in het hoogseizoen kan het bijzonder druk zijn.

Strand en zee
Dubrovnik kent talloze grote en kleine, luxe en verborgen stranden. Vlakbij de Ploce Port ten oosten van het centrum, ligt Banje. Dit openbare strand is een mix van keien en strand. Het uitzicht op de oude stad is betoverend. Je kunt er ligbedden en parasols huren en het restaurant behoort tot de EastWest Nightclub. Alles is wel behoorlijk prijzig dus loont het om je eigen handdoek of luchtbed, parasol en picknickmand mee te nemen.

Onder de Buza bar, uitgehakt in de rotsen, ligt een spectaculair piepklein rotsstrandje. Het is te bereiken door een binnenpoort in de zuidelijke muur. De zonsondergang is schitterend. Net buiten de Pile Poort, ten westen van het centrum, ligt aan de voet van de Deense kerk het oudste strand van Dubrovnik, Dance. Vermijd deze plek op het heetst van de dag want er is geen schaduw. De zee is hier wel heerlijk koel en woest. Een plek voor ervaren zwemmers. Voor kinderen is de Copacabana Club op Lapad leuk. Met bus 2, 4, 6 en 9 te bereiken. Hier is van alles te doen voor kinderen. Er is ook een duikschool en je kan er snorkelen.

Dagtochten
Je kunt vanuit Dubrovnik ook dagtochten maken naar Montenegro en Bosnië-Herzegovina.