Bezienswaardigheden in Boedapest (Budapest)

Sinds het bestaan als hoofdstad van Hongarije in het jaar 1361 is de stad in een vrij snel tempo ontwikkeld. Dieptepunten zoals veroveringen door Turken, het Oostenrijks bewind en de Hongaarse Opstand hebben de stad niet klein weten te krijgen. Sporen van deze geschiedenis zijn desalniettemin nog altijd terug te vinden. Om een goed beeld van het land en zijn stad door de geschiedenis heen te krijgen, moet je beslist het Magyar Nemzeti Múzeum bezoeken. Het museum is zeer smaakvol ingericht met details uit het verleden.

De bezienswaardigheden van Boedapest worden meestal onderverdeeld tussen de Grote Ring en de Kleine Ring. Beiden liggen in het centrum van de stad, maar geven klein bezienswaardig deel aan. De Kleine Ring kenmerkt zich door het Hongaars Nationaal Museum en Orthodoxe Synagoge aan de rand van de Joodse wijk. De Grote Ring staat bekend om trekpleisters als het Parlementsgebouw, Leopoldstad, traditionele koffiehuizen en mooie pleinen. De Burcht van Boedapest is door de verhoogde ligging eigenlijk niet te missen. Dit pareltje van de stad staat dan ook met stip bovenaan op lijstjes van bezienswaardigheden.

TIP: Fietstour langs highlights Boedapest
Wil je op een leuke en ontspannen manier de bezienswaardigheden van Boedapest   ontdekken? Boek dan een fietstour met gids langs de highlights van de stad. In 3 uur tijd fiets je samen met de gids langs de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals het Heldenplein, Parlementsgebouw, Basiliek, Szechinyi badhuis en nog veel meer. Tijdens de tour geeft de gids ook tips over de leukste plekjes en restaurants waar je iets kan drinken of eten in Boedapest
Tip: Boek je fietstour door Boedapest van tevoren online!

Burcht van Boeda
Dit voormalige koninklijke paleis ligt bovenop de Burchtheuvel (Várhegy) midden in het historische deel van de stad Boedapest. Het uit de dertiende eeuw afkomstige bouwwerk staat eigenlijk symbool voor de stad. Je kunt er dan ook haast niet omheen. De burcht is naast zijn prachtige tuinen ook vanbinnen te bewonderen. Binnen tref je grote meesterwerken van Hongaarse kunstenaars. In een vleugel van de burcht is het Historisch Museum gelegen.
Hongaars Nationale Galerie
Szent György ter 2, Boedapest

Magyar Nemzeti Múzeum
Dit museum vertelt het verhaal over de geschiedenis van Hongarije en de stad Boedapest. Het statige pand uit negentiende eeuw is onderdeel van de burcht van Boedapest. De permanente tentoonstelling gaat terug tot in de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Verschillende overblijfselen worden er op zeer fraaie wijze tentoongesteld.
Magyar Nemzeti Múzeum
Múzeum körút 14-16, Boedapest

Városliget
In de omgeving van dit schitterende stadspark liggen veel bezienswaardigheden. Maar het park op zich is zeker een bezoekje waard. In dit Városliget park staat namelijk misschien wel Boedapest’s mooiste badhuis. De Széchenyi baden (Széchenyi-gyógyfürdő) is in ieder geval het grootste medicinaal kuuroord van Europa. Een ander pareltje van het park is de Vajdahunyadburcht. Zeker in de winter, wanneer de omliggende vijver uitstekend geschikt is om op te schaatsen, zorgt deze burcht voor een sprookjesachtig decor.
Széchenyi Baden
Állatkerti krt. 11, Boedapest

Meer informatie over bezienswaardigheden in Boedapest vind je bij Boedapest-Nu.