Kreta, Griekenland

Samen met de eilanden zoals Kos, Rhodos, Samos, Mykonos, Corfu en Karpathos behoort Kreta tot de populaire Griekse Eilanden. Het eiland Kreta is het grootste eiland van deze reeks in de Middellandse Zee.
Kreta is een populaire zon bestemming waar zowel oud als jong zich uitstekend kan vermaken. Behalve leuke uitgaansgelegenheden en ander vertier is het namelijk ook een eiland met veel cultuur, lang gerekte stranden, fantastische wandelgebieden en schitterende bergdorpjes.
De Kretenzers zijn zich nog niet zo heel lang bewust om belangrijke bouwwerken en andere culturele erfenissen uit de geschiedenis in ere te houden. Gelukkig is dit besef inmiddels gekomen en werkt men er hard aan om allerlei monumenten te restaureren.
De geschiedenis van Kreta kent immers veel onderdrukking en geweld maar ook mooie momenten. Zoals de toestroom van kunstenaars en rijke adellijke personen in de vijftiende en zestiende eeuw, het verslaan van de Ottomanen en de samenvoeging met Griekenland. Er zijn dan ook op het eiland verschillende invloeden uit de geschiedenis te bespeuren. Je treft er moskeeën, oude burchten, orthodoxe kerken en paleizen zoals het Minoïsche paleis van Knossós.

De meeste toeristen trekken naar de bekende plaatsen Chaniá, Heraklion, Chersonissos, Rethymnon en Agios Nikolaos. Maar Kreta heeft nog zoveel meer te bieden. Juist de kleinere (berg) dorpen zijn nog heerlijk onaangetast. Hier is geen neon reclame te vinden, galmt er geen harde muziek uit de speakers, maar heerst er rust in de breedste zin van het woord. En wanneer je juist uit bent op een levendige (bad)plaats, dan ben je in plaatsen als Chersonissos op het juiste adres. Op het eiland Kreta is namelijk heel veel te beleven.

Kreta in het kort

Aantal inwoners:
Winkelen:
Uitgaan:
Musea:
Bezienswaardigheden:
Valuta:
euro (EUR)
Prijsniveau winkelen:
Prijsniveau hotels:
Prijsniveau uit eten:

Luchthavens bij Kreta

 • Chania International Airport

  Gemiddelde vliegtijd vanaf Amsterdam: 3 uur en 25 minuten
  Afstand tot centrum stad: ongeveer 14 kilometer

  Trein naar centrum:
  Metro naar centrum:
  Bus naar centrum:
  Tarief taxirit centrum:

  De bushalte ligt net buiten het vliegveld. Van hieruit kun je goedkoop naar de stad Chania reizen. Wil je verder reizen dan Chania dan zul je een aansluitende bus moeten nemen. Taxi's rijden in zo'n twintig minuten naar het centrum van Chania. Spreek voor de zekerheid vooraf een prijs af.
 • Heraklion International Airport

  Gemiddelde vliegtijd vanaf Amsterdam: 3 uur en 30 minuten
  Afstand tot centrum stad: 4 kilometer

  Trein naar centrum:
  Metro naar centrum:
  Bus naar centrum:
  Tarief taxirit centrum:

  De goedkoopste manier om van Heraklion International Airport naar de stad Heraklion te reizen is per bus. Er zijn uitstekende busverbindingen met de stad. Moet je elders op het eiland Kreta zijn en heb je geen vervoer vanuit de reisorganisatie dan ben je al snel aangewezen op een huurauto of taxi. Zeker indien je wat verder weg op het eiland moet zijn is een huurauto vaak de betere oplossing.

Reisperiode & klimaat

Het middellandse zeeklimaat waarin het eiland Kreta zich bevindt, laat zich het makkelijkst omschrijven als warm met zeer milde winters. Tijdens de zomermaanden worden er gemakkelijk temperaturen van rond de vijfendertig graden gehaald. Deze periode is doorgaans ook erg droog, waarbij de flora en fauna genoeg te lijden heeft. De milde winters hebben een temperatuur van gemiddeld vijftien graden. Juist dan wordt er regelmatig neerslag gemeten. Wanneer je besluit om veel te gaan wandelen of andere actieve dagbestedingen te kiezen, is het raadzaam om rekening te houden met de soms erg hoge temperaturen in de maanden juni, juli, augustus en september. De zon is zeer krachtig tijdens deze maanden, zodat een zonnesteek makkelijk is opgelopen. Vaak is het verstandiger om dit soort vakanties tijdens de maanden april, mei of oktober te boeken. Check voor meer informatie omtrent het klimaat van Kreta de onderstaande link.
Klimaat Kreta

 

Weersverwachting voor Kreta

The location could not be found.

Reisgidsen & plattegronden

Om alle ins & outs van een stad of land bij de hand te hebben mag een goede reisgids eigenlijk niet ontbreken. Vaak staan er naast de standaard bezienswaardigheden ook leuke tips in die je op eigen houtje niet zomaar ontdekt. Veel reisgidsen zijn voorzien van illustraties en goede plattegronden als extra hulpmiddelen.

Op onze reisgidsen pagina lees je alles over reisgidsen en waar je het beste een reisgids of plattegrond voor het eiland Kreta kunt kopen.

Meer informatie

Voor meer informatie en tips over Kreta kun je terecht op de volgende websites:
Kreta bezienswaardigheden top 10
Kretapagina.nl
Kreta informatie
Kreta startpagina
Kreta vakantie
Kreta voor beginners
Kreta zonkalender
bijzondere plaatsen op Kreta