Gratis & goedkoop in Kreta

Het bezoeken van sfeervolle dorpen, mooie stranden of één van de vele kloven is een uitstekende dagbesteding waarbij hand op de knip gehouden kan worden. Het eiland Kreta leent zich uitstekend voor lange wandel- en/of fietstochten. Op deze manier kun je het eiland op zijn eigen en unieke manier bewonderen. Op tijd even bijkomen op een knus terras met misschien wel het mooiste uitzicht van het eiland. Zeker op warme dagen is het verstandig om in ieder geval voldoende water en een hoed of pet bij je te hebben.

Wanneer je niet tijdens het hoogseizoen (juli, augustus, september) het eiland Kreta bezoekt, heb je meer kans op gratis toegang tot verschillende musea en archeologische sites. In ieder geval de eerste zondag van elke maand (tussen 1 november en 31 maart) en tijdens sommige feestdagen.

Kournas Meer
Het enige zoetwatermeer van Kreta ‘meer van Kurnás’ is prachtig gelegen tussen de bergen van het Lefka Ori gebergte. Het meer wat gratis te bezoeken is, is heerlijk om in te zwemmen. Ook zijn er enkele watersporten mogelijk. In het nabij gelegen dorp Kournas kun je voor weinig geld goed eten.

Markthal van Chaniá
Door velen wordt de markthal van Chaniá gezien als de mooiste markt van Kreta. De grote overdekte hal is gevormd als een kruis en werd al in 1913 gebouwd. Het aanbod van goederen is zeer divers. Tevens is dit een uitstekende lokatie om de Kretenzers tijdens hun dagelijks bezigheden te bestuderen. En natuurlijk zijn er ook allerlei heerlijkheden uit Griekenland te proeven. De toegang tot de markthal van Chaniá is gratis. De haven van Chaniá is zeker een bezoekje waard. De pastelkleurige panden aan de kade zorgen voor een bijzonder fraai plaatje.

Grotten van Mátala
De witte rotsformaties in de plaats Mátala zijn gelegen aan de baai van Messara. De krijtrotsen met hun holen werden al tijdens het Minoïsche tijdperk gebruikt. In die tijd diende ze vooral als graftombes. Tijdens het hoogseizoen kun je voor enkele euro’s een klim wagen en vanuit een hol genieten van het prachtige uitzicht.

Lissos
In dit lieflijke dorp zijn in het verleden veel opmerkelijke opgravingen gedaan. Veel van de gevonden voorwerpen zijn nu tentoongesteld in het archeologische museum van Heraklion. Nu vandaag kun je er twee orthodoxe kerken bezoeken en een Romeinse necropolis (begraafplaats). Lissos is in het zuidwesten van Kreta gelegen.