Bezienswaardigheden in Dresden

Na veel bewogen jaren heeft de stad Dresden uiteindelijk de kans gevonden om zichzelf eens goed op de kaart te zetten. De pracht en praal uit het verleden is op bijzondere wijze in ere hersteld en de bewoners zijn dan ook maar wat trots op hun stad. Met name de Frauenkirche kan regelmatig op veel bezoekers rekenen. Het heeft dan ook een zeer bijzonder voorkomen. Verder is er in de Altstadt ook nog de Residenzschloss, het natuurhistorisch museum Senckenberg, de Kreuzkirche Dresden en Dresden Rathaus. Het mooiste uitzicht over de Elbe heb je vanaf het Brühlsche Terrasse. Dit wordt ook wel het terras van Europa genoemd. Hiervandaan zijn verschillende boottochten te maken waarbij je een geheel ander kant van de stad kunt bewonderen.

Zwinger
In dit voormalige in Rococo stijl gebouwde paleis is tegenwoordig een museum gevestigd. De galerievleugel, de Semper Gallery, is gevuld met schilderijen uit de vijftiende tot achttiende eeuw. Een ander deel in het Zwinger is gereserveerd voor de Dresden Porcelain Collection en als laatste heb je nog een museum met historische klokken en andere wetenschappelijke instrumenten. Dit onderdeel is te vinden in de Mathematisch-Physikalischer Salon.
Zwinger
Sophienstraße, Dresden

Frauenkirche
De Lutherse kerk van Dresden zoals wij die vandaag zien, is helaas niet zo oud als het lijkt. Helaas is de originele kerk vrijwel volledig verwoest tijdens de hevige bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. Na de hereniging van Duitsland is er besloten om het bouwwerk volledig te reconstrueren naar het ontwerp uit 1743. En dit is prachtige gelukt. Sinds 2005 is de Frauenkirche volledig hersteld en toegankelijk.
Frauenkirche
Neumarkt, Dresden

Semperoper
Het statige opera gebouw van Dresden verdient veel aanzien. De allereerste opera op deze plek werd in de negentiende eeuw gebouwd. De klassieke zaal was omringt met gouden details en rood velourse gordijnen. Helaas brak er omstreeks 1869 een verwoestende brand uit en werd er veel schade veroorzaakt. De vernieuwde opera werd gebouwd in een zogenoemde barokke architectuur zoals wij die vandaag kunnen aanschouwen. Helaas vielen ook hier verschillende bommen op het gebouw en kijken we nu naar een replica uit twintigste eeuw.
Semperoper
Theaterplatz, Dresden

Dresden Elbe Valley
Deze vallei van Dresden was tot enige tijd geleden bestempeld als Unesco World Heritage Site. Helaas heeft de stad tegen beter weten in een brug geplaatst binnen dit gebied, waardoor volgens het comité van Unesco het aanzicht en de integriteit van het landschap in gevaar is gekomen. Desondanks is de Dresden Elbe Valley een prachtig gebied met onder andere Schloss Albrechtsberg, Schwebebahn Dresden (zweeftrein), Schloss Pillnitz met daarin de Dresden State Art Collections en de wijk Blasewitz met op de achtergrond de ‘Blaues Wunder’ de Loschwitzbrug.
Dresden Elbe Valley

Schloss Pillnitz 
Dit vorstelijk onderkomen aan de Elbe behoorde eens toe aan de keurvorst Frederik August II. De aangrenzende tuin bevat verschillende stijlen, zoals Engels, Chinees en Nederlands. Het geheel werd omstreeks 1720 gebouwd. Tegenwoordig is het gebouwencomplex een Museum voor Decoratieve Kunsten en het Palace Museum Pillnitz.
Schloss Pillnitz
August-Bockstiegel-Strasse 2, Dresden