Bezienswaardigheden in Hasselt

Het beknopte centrum van Hasselt is uitstekend om wandelend te verkennen. Mits je natuurlijk goed ter been bent. De bezienswaardigheden liggen op redelijke afstand van elkaar. Qua musea heb je de keuze uit het Mode Museum, het Jenevermuseum, het Literaire Museum, Museum Pater Valentinus Paquay ‘Heilige Paterke’ en het Stadsmuseum Het Stadsmus. Wanneer je graag wat kerken bezoekt, kun je prima terecht in de prachtige Sint-Quintinuskathedraal en de bijbehorende Beiaardtoren. Of breng een bezoek aan de wat kleinere Minderbroedskerk en bezoek daarin het museum en grafkapel van Pater Valeninus die beter bekend staat als het Heilige Paterke. Rondom het centrum zijn ook enkele leuke en boeiende bezienswaardigheden te ontdekken. Zo tref je er Plopsaland Indoor Hasselt, kun je een bezoek brengen aan de grootste Japanse Tuin van Europa of pik je een stukje geschiedenis mee bij de Abdijsite Herkenrode. Vergeet daar vooral niet om een heerlijk abdij biertje te nuttigen.

Jenevermuseum
In dit schitterende museum staat hét nationale drankje van België centraal. Alles omtrent dit kruidige goedje wordt in de details uitgelegd. Wist je bijvoorbeeld dat jenever in het verleden helende krachten kreeg toebedeeld? Het museum, wat onlangs gerestaureerd is, is fantastisch om te bezoeken. Het is behalve leerzaam ook een ‘plezante’ tijdsbesteding tijdens je bezoek aan de gezellige stad Hasselt. Natuurlijk is er aan het einde nog een proeverij met een grote keuze uit graanjenevers.
Jenevermuseum

Het stadhuis
Aan het Groenplein is het historische stadhuis van Hasselt gelegen. Het statige huis uit de zeventiende eeuw behoorde eens toe aan de familie Hilst-de Heusch. Het werd omstreeks 1779 aangekocht door de stad Hassel, waarmee het  het oude raadhuis aan de Havermarkt verving. In het classicistische herenhuis is onder andere een prachtige raadszaal te bewonderen die in neo-renaissancestijl is gebouwd. En er zijn prachtige details zichtbaar zoals guirlandeversieringen aan de achtergevel en de klok hoog boven de ingang. Aan de achterzijde van het stadhuis kun je tevens stadsfietsen huren of kun je er je fiets gratis bewaakt stallen.

Het Stadsmus
Voor een goed kennismaking met de stad Hasselt en de geschiedenis is het zeker aan te bevelen om dit stadsmuseum te bezoeken. Het museum gaat terug in het verleden via het graafschap Loon tot aan Hasselt anno de eenentwintigste eeuw. Het Stadsmus Museum heeft veel voorwerpen, foto’s en ander bruikbaar materiaal verdeeld over enkele verdiepingen. Hiermee worden verhalen verteld over het geloof, de feesten, de arbeid en de mooie momenten van de stad en zijn inwoners. Voor de kinderen is er het ‘mussenkussen’. Deze fel gekleurde en gevulde kussens/rugzakken hangen bij de receptie. Tegen een kleine vergoeding is hiermee een route te bewandelen waarbij de kinderen allerlei opdrachten kunnen vervullen. De inhoud van de tas helpt hen hierbij. Erg leerzaam, maar vooral leuk om te doen. Het Stadsmus is gratis toegankelijk.
Het Stadsmus 

Japanse Tuin
Net buiten het centrum van Hasselt in het Kapermolenpark is een prachtige Japanse Tuin aangelegd. Het is een heuse kopie van hoe het er in Japan uit kan zien. De aanleg van de Japanse Tuin is als symbool aangelegd en staat voor de vriendschap tussen Hasselt en de Japanse stad Itami. Na het betalen van de entree kom je als het ware in een klein stukje Japan. Halverwege het park wat vol staat met Kerselaars, heesters, bamboe en een aantal Japanse planten en struiken, is een prachtige waterval gelegen. En even verderop is er zelfs een ceremoniehuis en theehuis te bewonderen. Dit bewonderenswaardige park is een heerlijk rustpunt. Helemaal wanneer je je bezoek combineert met een echte theeceremonie. Hiervoor moet je echter wel reserveren.
Japanse Tuin 

hasselt-japansetuin

Historische stadswandeling
Wanneer je bij het bureau voor Toerisme Hasselt een boekje koopt met daarin de route voor een historische stadswandeling, heb je meteen heel veel informatie in handen. De route begint in het centrum aan de Grote Markt en eindigt een kleine twee uur later aan het Groenplein bij het raadhuis. Ondertussen heb je dan een aantal plaatsen bezocht die zeer de moeite waard zijn. De wandeling geeft je meteen een duidelijk beeld van de stad en de mooie plekjes. Het boekje ‘Historische Stadswandeling Hasselt’ kost enkele euro’s.

De Grote Markt
Aan de gezellige en niet al te grote Grote Markt van Hasselt zijn veel gezellige horecagelegenheden te vinden met de daarbij behorende terrassen. Het plein leeft hierdoor vrijwel altijd, maar met name wanneer de zon schijnt natuurlijk. Aan de kant van de Hoogstraat is een bronzen beeld geplaatst die door het leven gaat als ‘Hendrik en Katrien’. Dit koppel weerspiegelt volgens de kunstenaar Marc Cox de Hasseltse jeugd die naar de toekomst kijkt. De officiele naam is ‘Luisteren naar de Beiaard’. Het beeld werd in 1989 in opdracht van het schepencollege overhandigd aan de toenmalige burgemeester Paul Meyers. Vanaf de Grote Markt kun je verschillende richtingen op om de stad te ontdekken. Met name de Koning Albertstraat, de Hoogstraat en de Maastrichterstraat zijn erg geliefd onder het winkelende publiek.