Bezienswaardigheden in Brugge

De stad Brugge is ontstaan rond de negende eeuw en werd al snel een belangrijk handelsknooppunt. Via het Zwin en de rivier de Reie kwam er veel vervoer vanaf de Noordzee de haven en handelskades van Brugge binnen. De stad bloeide met name rond de twaalfde en dertiende eeuw. De handel die hierdoor plaatsvond rondom de Waterhalle werden in de omstreek erg bekend. In de Waterhalle werden namelijk veel goederen opgeslagen en weer vervoerd. Pas rond de zeventiende eeuw, nadat het Zwin werd drooggelegd, nam de Belgische stad Antwerpen de scheepvaart over en ontstond er een nieuwe belangrijke wereldhaven.

Vanaf De Markt in Brugge kun je uitstekend de gehele middeleeuwse binnenstad verkennen. Hier op De Markt staan vrijwel altijd paarden met koetsen die je graag een rondleiding geven waarbij de koetsier je graag allerlei details van de stad verteld. En er is nogal wat te vertellen.

Brugge, de stad van schilder Jan van Eyck, Jacob van Brugge, Pieter de Coninck en Jan Breydel is behalve historisch ook zeer romantisch te noemen. De vele kanalen, bruggen, oude gevels, hofjes, begijnen en pleinen zijn uitermate fotogeniek en roepen het zo bekende nostalgische gevoel op.

Het Historium
In de Waterhalle, waar vroeger veel opslag plaatsvond, is tegenwoordig een zeer indrukwekkend museum te vinden waar je deze geschiedenis opnieuw kunt beleven. Het Historium van Brugge weet op een zeer innovatieve manier de geschiedenis van de stad Brugge over te brengen alsof je erbij was. Het ondertussen vertelde liefdesverhaal van Jacob en zijn schone is ontroerend. Een echte tip voor jong en oud.
Het Historium
Markt 1, Brugge

TIP: Fietstour langs highlights Brugge
Wil je op een leuke en ontspannen manier de bezienswaardigheden van Brugge ontdekken? Boek dan een fietstour met gids langs de highlights van de stad! In 3 uur tijd fiets je samen met de gids langs de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals  de Burg, de Markt, Begijnhof, Onze-Lieve-Vrouwekerk, de grachten en nog veel meer. Tijdens de tour zal de gids ook tips geven over de leukste plekjes en restaurants waar je iets kan drinken of eten in Brugge.
Tip: Boek je fietstour door Brugge van tevoren online!

Belfort van Brugge
Toen het belfort in de dertiende eeuw werd gebouwd aan de Grote Markt, was deze iets kleiner dan nu. De verschillende bouwlagen zijn nog altijd uitstekend te zien. Het laatste deel is die vanaf de laag met de vier torentjes. Dit achthoekige gedeelte met daarin de klok is pas in de achttiende eeuw geplaatst. Het belfort was bedoelt om op tijd een brand te kunnen ontdekken. Ondertussen werden de ruimtes gebruikt als archief en schatkamer. De lakenhallen die eronder te vinden waren, werden gebruikt als markthal en opslagplaats voor lakens en andere stoffen. Voor een prachtig uitzicht over de stad Brugge adviseren we om het belfort te beklimmen. Vanaf de ongeveer tachtig meter hoge toren heb je namelijk een sprookjesachtig uitzicht.
Het Belfort

Boottocht
Met een boottocht door de kanalen van Brugge kun je op een hele relaxte manier de stad in je opnemen. De tocht gaat langs vele historische plekken zoals het Belfort, de Vismarkt, het Begijnhof, de Oud Sint Jans Hospitaal en de Onze-Lieve-Vrouwe kerk. Er zijn verschillende opstap mogelijkheden. Je treft ze aan de Katelijnestraat, Huidenvettersplein, Rozenhoedkaai, Wollestraat en aan de Nieuwstraat.

Prinselijk Begijnhof
Vanaf de Wijngaardbrug wandel je zo een omgeving uit de zeventiende en achttiende eeuw binnen. Het Brugse Begijnhof werd al in de dertiende eeuw opgericht door de gravin van Vlaanderen, Margaretha van Constantinopel, als parochie. De huizen zijn echter uit de zeventiende en achttiende eeuw. Het begijnhof werd bewoond door zeer sober levende vrome vrouwen. Het huisje op nummer 1 is ingericht als museum. Hier kun je zelf aanschouwen hoe dat leven eruit heeft gezien. Het aangrenzende Minnewater is de thuishaven voor de vele witte zwanen die er graag verblijven.
Prinselijk Begijnhof

brugge-bezienswaardigheden-begijnhof


Gruuthuse Museum

In het vijftiende eeuwse stadspaleis van Brugge is tegenwoordig het Gruuthuse Museum gevestigd. Dit museum heeft een bewonderenswaardige collectie kunstvoorwerpen tentoongesteld die afkomstig zijn uit de vijftiende- tot en met de negentiende eeuw. De diversiteit zorgt voor een boeiend museum waar je topstukken uit de geschiedenis kunt bewonderen. Het paleis op zich is al een bezoekje waard. De heren van Gruuthuse die er hebben gewoond behoorden tot de meest invloedrijke Bruggenaren uit de vijftiende eeuw. Zij verkochten namelijk het gruit aan de brouwers van bier en inden zelfs later de belasting van het eindproduct. Het gruutrecht heeft hen zeg maar geen windeieren gelegd.
Gruuthuse Museum
Dijver 17, Brugge