Vervoer in Istanboel (Istanbul)

Het toeristische centrum van Istanboel – rond de Haghia Sophia en Blauwe Moskee – is klein genoeg om te belopen. Maar wil je ook de sfeer proeven in de andere wijken, wat wij natuurlijk wel aanraden, dan kun je gebruik maken van verschillende mogelijkheden van openbaar vervoer. Er zijn twee manieren om te betalen: koop een muntje (jeton) uit de verkoopstand of automaten (jetonmatik) of schaf een Istanbul Card (Istanbulkart) aan.

Istanbulkart
De Istanbulkart is een elektronische instapkaart voor alle vormen van openbaar vervoer in Istanboel: metro, bus, tram, veerboot, kabelbaan. De Card is al snel de moeite waard. Je koopt ‘m op het vliegveld of bij de grote haltes, zoals Taksim en Eminönü.

Tram en kabelbaan
T1 – Kabatas-Bagcilar is de belangrijkste tramlijn en brengt je naar de meeste highlights in Istanbul. Neem in Karaköy, aan de Aziatische zijde ook eens de kabelbaantunnel, één van de oudste ondergrondse treinsystemen ter wereld. Deze kabelbaan brengt je in 90 seconden 573 meter omhoog naar het einde van de Istiklal Caddesi, een grote winkelstraat.

Fietstours
Een fietstour met Nederlandstalige gids langs de bezienswaardigheden van Istanboel is een leuke manier om deze prachtige Turkse stad te leren kennen. De tours langs de highlights en onbekende plekjes van Istanbul duren gemiddeld 3 uur. Tijdens de tour geeft de gids ook tips over de leukste plekjes en restaurants waar je iets kan drinken of eten. Je kunt een fietstocht in Istanboel eenvoudig online boeken via Baja Bikes.

Prinseneilanden
Neem ook eens de veerboot naar de Prinseneilanden, voor een dagje weg van de stadshectiek van Istanboel. De Prinseneilanden (in het Turks Adalar) vormen een eilandengroep van negen eilandjes in de Zee van Marmara, ongeveer twintig kilometer uit de kust van Istanboel. De eilanden waren ooit verbanningsoorden voor Byzantijnse prinsen. Tegenwoordig doen ze dienst als rustoorden voor de rijke inwoners van Istanboel, die er hun buitenverblijven hebben. Het wordt helemaal een onvergetelijke dagtrip als je dineert in één van de geweldige restaurants op de eilanden. Neem de allereerste snelle ferry om zoveel mogelijk van je dag te kunnen genieten.