Gratis & goedkoop in Istanboel (Istanbul)

Een weekendje Istanbul hoeft niet duur te zijn. Zwerven door de stad en de parken kost niets en uit eten kan al voor een klein prijsje. Sfeerproeven alleen al is de moeite waard in deze prachtige stad. Maar er zijn ook heel wat attracties gratis te bezoeken.

Atatürk Museum
Wie geïnteresseerd is in Mustafa Kemal, de stichter van de Republiek Turkije, kan zijn voormalige huis bezoeken in de wijk Sisli. Deze zachtroze woning bevat drie verdiepingen vol tentoonstellingen, waaronder persoonlijke bezittingen en schilderijen.
Halaskargazi Caddesi 250, Sisli

Florence Nightingale Museum
In de Selimiye kazerne vind je het Florence Nightingale Museum, een blijvende herinnering aan de beroemde vrouw die hier gewonden verpleegde tijdens de Krimoorlog. Ze was één van de pioniers van de moderne verpleegkunde. Vandaag de dag kunnen bezoekers een aantal persoonlijke bezittingen van haar nog steeds bewonderen. Ook het bureau waaraan ze werkte is nog steeds te zien. De kazerne is nog altijd een militaire installatie, dus toestemming voor een bezoek moet worden aangevraagd. Aanvragen dienen per fax ten minste 48 uur voor het geplande bezoek te zijn ingediend, samen met een kopie van je identiteitsbewijs. Lijkt een hoop gedoe, maar het is de moeite meer dan waard.
Ordu Komutanligi Selimiye Kislasi 1, Üsküdar

Istanbul Modern
Het Istanbul Museum of Modern Art is gehuisvest in een onlangs gerenoveerd twee verdiepingen tellend magazijn. Het was het eerste moderne kunst museum van Istanboel. Elke donderdag heb je er gratis toegang, de moeite waard vanwege de uitgebreide fotogalerij, bioscoop en nieuwe media kunst.
Istanbul Modern
Meclis-i Mebusan Cad. Liman İşletmeleri Sahası Antrepo 4, Karaköy

Istanbul Painting and Sculpture Museum
Eén van de eerste musea voor schone kunsten in Turkije. Het Istanbul Painting and Sculpture Museum toont werken van 19e-en 20e-eeuwse Turkse kunstenaars. Je vindt er ook werken van  internationale kunstenaars als Pablo Picasso en Henri Matisse. Iedere dag gratis te bezoeken, behalve op zondag en maandag, dan is het museum gesloten.
Dolmabahçe Cad. Akatlar Durağı, Besiktas

Suleymaniye Moskee
De Suleymaniye Moskee, gelegen op een heuvel gelegen in de buurt de noordelijke poort van de universiteit van Istanboel, lokt bezoekers met prachtige Ottomaanse architectuur en een schilderachtig uitzicht op de skyline van de stad. Eén van de grootste moskeeën in Istanboel. De Suleymaniye werd in de 16de eeuw voltooid en heeft een ontzagwekkende koepel van 53 meter hoog en bijna 27 meter breed. Een wandeling rond de goed onderhouden binnenplaats trakteert je op weelderige tuinen, waar hele gezinnen zitten te picknicken. Hier proef je het echte Turkse leven.