Gratis & goedkoop in Praag

De hoofdattractie van Praag is gratis: het prachtige centrum dat gevuld is met indrukwekkende bouwwerken uit lang vervlogen tijden. Wie wil die kan dagenlang in Praag rondlopen zonder een cent uit te geven met uitzondering van eten en drinken. Op deze pagina geven we een aantal tips van dingen die je gratis of voor weinig geld kunt doen en zien in Praag.

Karelsbrug
Wie de Karelsbrug niet heeft bezocht is waarschijnlijk niet in Praag geweest. De ruim vijfhonderd meter tellende Karlùv most is aangekleed met tientallen beelden waarvan Johannes van Nepomuk, de bekendste is. Deze priester en martelaar is een nationale held die zou beschermen tegen hoog water. Het was ook het eerste beeld wat er werd geplaatst. De twee goudkleurige plekken onderaan het bronzenbeeld worden elke dag door gelovigen aangeraakt in de hoop dat het geluk brengt.
Karlùv most, Praag

St. Vitus Kathedraal
Omdat het ruim zeshonderd jaar heeft geduurd voordat de bouw van deze grootste kerk van Praag werd afgerond, zijn er meerdere bouwstijlen in terug te zien. De hoge klokkentoren van de Katedrála svatého Víta telt meer dan negentig meter. Het is mogelijk om deze te bezoeken, waarna je na ruim 297 treden kunt genieten van het mooiste uitzicht over Praag. Verder is er in de kathedraal nog een museum en een echte schatkamer te vinden. Een bestemd deel van de kathedraal is gratis te bezoeken. Kijk voor andere opties op de website.
Katedrála svatého Víta
Pražský hrad, Praagse Burcht, Praag

 

Naast verschillende musea zoals het Museum voor de Moderne Kunsten en het Alfons Mucha Museum is er vooral opmerkelijke kunst op straat te vinden. Deze kunst is in de vorm van bijzondere architectuur zoals schitterende historische en moderne gebouwen. Een prachtig voorbeeld is het Dansende Huis. Het bouwwerk staat aan de Rasinovo Nabrezi, direct aan de Moldau en vertolkt volgens sommige het dansende paar Ginger Rogers en Fred Astaire.

Strahovský klášter
Naast de permanente tentoonstellingen in dit voormalige klooster zijn er regelmatig wisselende tentoonstellingen te bewonderen. Er zijn bijzondere verzamelingen schilderijen opgesteld die afkomstig zijn uit de veertiende tot en met de negentiende eeuw. Een deel van het klooster is ingericht als museum waarin veel verteld wordt over het heden en verleden van dit klooster waarvan zijn oorspong zich in 1143 bevond. Met name de bibliotheek is waanzinnig te noemen. Voor een paar euro heb je toegang tot het gebouw en zijn galerie.
Strahovský klášter
Strahovské nádvoří, Praag

Met de aanschaf van een Praag City Card kun je voordelig uit zijn. Voor een vastgesteld bedrag schaf je deze kaart aan en kun je vervolgens gratis allerlei musea en andere bezienswaardigheden bezoeken. Verder zit er een boekje bij waarin verschillende kortingen vermeld staan in restaurants, shows of rondreizen. Ook is het mogelijk om een soort gelijke pas te kopen om daarmee onbeperkt gebruik te maken van het openbaar vervoer.
Praag City Card