Eten & drinken in Praag

De economische groei van Tsjechië en de toenemende populariteit van Praag hebben ervoor gezorgd dat je steeds meer kwijt bent voor een goede maaltijd. Naarmate je dichter bij het oude centrum van Praag komt, des te duurder worden de gerechten. Een veel toegepaste truc om toeristen extra geld uit de zak te kloppen is de cover charge, die bij sommige restaurants aardig op kan lopen. Cover charge is een vast bedrag dat je per gast kwijt bent, ongeacht wat je bestelt. Andere manieren om extra’s op de rekening te zetten is door brood bij een maaltijd te serveren of nootjes/chips bij een drankje. Dit zie je daarna doodleuk op de rekening staan zonder dat je erom gevraagd hebt. Pas ook op met fooien. Steeds meer restaurants kiezen ervoor om alvast een fooi van 10% aan de rekening toe te voegen. Als je dat niet in de gaten hebt zou je zomaar een dubbele fooi geven.

Worst
Een echte Tsjechische maaltijd bestaat vooral uit veel vlees. Tsjechen zijn dan ook echte liefhebbers van allerlei vleessoorten. Als je mee wilt gaan in deze traditie dan kun je bij het kraampje aan de noordkant van het Wenceslasplein al vanaf ’s morgens vroeg bij de worstkraam kiezen uit allerlei soorten worst.
Wenceslasplein, Praag

Zlaté konvice
Aan het historische Oude Stadsplein van Praag is dit sfeervolle restaurant te vinden. In een 14de eeuwse kelder waant u zich terug in de tijd. Gewelfde plafonds en oude muurschilderingen gecombineerd met authentieke Tsjechische voorwerpen zorgen voor een prachtig mooi decor. De uitstekende traditionele gerechten zijn een bezoekje zeker waard.
Zlaté konvice
Staromĕstské námĕsti, Praag
€€

VinoDiVino
Voor een heerlijke pasta of ander Italiaans gerecht in Tsjechië moet je zeker de kaart van VinoDiVino eens bekijken. In het oude deel van Praag zijn hier heerlijke gerechten met een bijpassend wijntje te nuttigen. De karakteristieke wand met tientalle flessen wijn laat een klein deel zien van wat zij allemaal in huis hebben. Er zijn meer dan 500 soorten te verkrijgen!
VinoDiVino
Stupartska 769/18, Praag
€€€

Maly Buddha
Aan een smalle weg met kleine klinkers is een sfeervol Aziatisch restaurant te vinden. Het ligt op loopafstand van de Burcht van Praag. De inrichting is vooral gecombineerd met veel boeddhistische afbeeldingen en rotan meubelen. Een nisje is bijvoorbeeld ingericht als klein altaar. De kaart is divers en ook aan de vegetarier onder ons is gedacht.
Maly Buddha
Uvoz 46, Praag
€ – €€

Chez Marcel
Dit bistro restaurant heeft een Franse inslag, zoals zijn naam doet vermoeden. Maar dan wel met schappelijke Tsjechische prijzen. Er zijn naast een aantal klassieke gerechten ook gewoon friet met kip of ander vlees te bestellen. Regelmatig is er live muziek waarbij de Franse Chansons voor een bijzonder sfeertje zorgen.
Chez Marcel
Haštalská 12, Praag
€ – €€ 

Meer tips voor leuke restaurants in Praag vind je bij Praag-Nu.