Eten & drinken in Český Krumlov

Typische Tsjechische gerechten bevatten vaak ingrediënten als varkensvlees, knoedels, zuurkool en of andere groente. Er zijn duidelijke invloeden te bespeuren die je ook in Hongaarse, Duitse of Oostenrijkse keuken treft. De schnitzel is bijvoorbeeld in Cesky Krumlov op vrijwel iedere kaart aanwezig en ook gerechten als goulash zijn geen zeldzaamheid. Voor vegetariërs is het best wel een uitdaging om een afwisselend menu te nuttigen. Vaak gaat het niet veel verder dan gebakken kaas ‘smazeny syr’. Gelukkig kunnen zij in ieder geval terecht in één geschikt restaurant, namelijk Laibon.
Het aanbod qua restaurants in Cesky Krumlov is enorm. De meeste hotels zijn voorzien van een restaurant en ook de cafe’s bieden vaak voedzame doch simpele gerechten aan. De nadruk ligt hier wel meer op de Tsjechische keuken. Verwacht daarom geen fastfood ketens.

Qua gewoontes zijn er niet zo heel veel verschillen als het om het nuttigen van een maaltijd gaat. Bij het betreden van een restaurant is het vaak gebruikelijk dat je zelf een tafel uitkiest. Bij enkele restaurant wordt je benaderd om een plek toegewezen te krijgen. Kindermenu’s vind je niet op elke kaart, maar het delen van een maaltijd is vaak weer geen probleem. En wanneer je klaar bent met eten wordt al heel snel je bord weggehaald. De Tsjechen vinden het ongepast dat je tegen een leeg bord aan moet kijken tot de laatste aan tafel klaar is.

Jakub Restaurant
Dit naar de viskweker Jakub Krčín vernoemde restaurant is midden in het histrorische centrum van Cesky Krumlov gelegen. De soms klassieke gerechten zijn vrijwel altijd aangepast met moderne ingredienten. Hierdoor toont de kaart veel creativiteit zonder klassiekers buiten te sluiten. En de prijs is hiervoor erg toegankelijk.
Jakub Restaurant
Kajovska 54, Cesky Krumlov
€€

Laibon
Direct in de sfeervolle omgeving van de rivier de Moldau, kun je bij restaurant Laibon genieten van allerlei heerlijkheden op de kaart. Let op, het betreffen allen vegetarische gerechten. Met name de eigengemaakte hummus is een aanbeveling waard.
Laibon
Parkan 105, Cesky Krumlov
€€

Svejk Restaurant
Dit restaurant is geheel in stijl van de stad ingericht. Het is gelegen onderaan de trappen van het prachtige kasteel. De gemoedelijk sfeer komt geheel ten goede aan de gerechten die je er op de kaart treft. En natuurlijk mag hierbij een passend Tsjechisch biertje niet ontbreken.
Svejk Restaurant
Latrán 12, Cesky Krumlov
€€

Coffee Provence
Wat is er nu heerlijker dan alle indrukken van het wondermooie centrum even achter je te laten terwijl je geniet van een goede kop koffie? Het koffiehuis aan de Latrán 55 is niet heel groot, maar desondanks erg populair. Behalve koffie hebben ze ook nog een aantal andere heerlijkheden aan te bieden.
Coffee Provence
Latrán 55, Cesky Krumlov