Bezienswaardigheden in Sevilla

De Giralda-toren is de spil waar om heen de belangrijkste bezienswaardigheden van Sevilla verzameld liggen, de kathedraal, het Real Alcazar en de sfeervolle wijk Santa Cruz. Elders in het centrum tref je andere pareltjes als het Plaza d’Espana, het Parque de Maria Luisa en de wijk Tirana.

Sevilla City Pass
Met de Sevilla City Pass heb je gratis toegang of krijg je korting bij de belangrijkste attracties en musea in Sevilla. Bovendien kan je met deze citypas de wachtrij bij het Real Alcazar vermijden dankzij een skip-the-line toegang! Ook een tour met de hop-on hop-off bus door Sevilla en een cruise over Guadalquivir rivier zijn inbegrepen bij deze handige stadspas, evenals de transfer met een privé-taxi van het vliegveld naar de stad!
Tip: Je kunt hier je Sevilla Card vooraf online reserveren.

Catedral de Santa Maria de la Sede
Als je voor korte tijd in Sevilla bent, dan is een bezoek aan de kathedraal en de Giralda-toren onmisbaar. De kathedraal van Sevilla staat op de Unesco werelderfgoed lijst en is na de Sint-Pietersbasiliek in Rome en de Saint Paul’s Cathedral in Londen de grootste van de wereld. Ten tijde van de Moorse overheersing diende het als moskee. Zowel het prachtige altaarstuk alsmede het imposante grafmonument ter ere van Columbus (1890) behoren tot de schatten van Sevilla.
Catedral de Sevilla 
Plaza Virgen de Los Reyes

La Giralda
De Giralda ligt naast de kathedraal. Deze 96 meter hoge voormalige minaret, gebouwd in de 12e eeuw, is hét symbool van Sevilla. In de 16e eeuw werden er drie verdiepingen met balkons en een klokkentoren bovenin bijgebouwd. De naam Giralda stamt af van de windvaan die Giraldillo wordt genoemd. Deze symboliseert het geloof. Als je de tijd hebt dan is het leuk om via een helling (er is geen lift) helemaal naar boven te lopen, je hebt daar een fantastisch uitzicht op Sevilla.
Plaza Virgen de Los Reyes

El Real Alcazar
Vlakbij de kathedraal van Sevilla en de Giralda, aan het Plaza del Triunfo, ligt het indrukwekkende koninklijke paleis, Real Alcazar. Omdat het in verschillende stadia is gebouwd kent het een grote verscheidenheid aan bouwstijlen. Op de twee binnenplaatsen, de Patio del Crucero en de Patio de Yeso, zie je bouwwerken uit de 11e eeuw toen het paleis als Moorse vestiging diende. Het grootste gedeelte van het paleis werd onder Pedro I (de verschrikkelijke..) in de Mudejar bouwstijl opgericht. Een aanrader zijn de tuinen van het paleis, die ook de verschillende periodes (Moors, renaissance en barok) weerspiegelen. Tip: tegenwoordig worden er theatrale avondvoorstellingen gehouden in de tuin, vraag om informatie bij de entree of bij de VVV (Oficina de Turismo) in Sevilla.
Real Alcazar de Sevilla 
Plaza del Triunfo – Patio de Banderas 

TIP: koop je ticket voor het Real Alcazar van tevoren online en ontloop de wachtrijen!

TIP: Fietstour langs highlights Sevilla
Wil je op een leuke en ontspannen manier de bezienswaardigheden van Sevilla  ontdekken? Boek dan een fietstour met gids langs de highlights van de stad! In 3 uur tijd fiets je samen met de gids langs de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals de Kathedraal en Giralda-toren, Real Alcazar,  Torre de Oro, Plaza Espana, Maria Luisa Park en nog veel meer. Tijdens de tour geeft de gids ook tips over de leukste plekjes en restaurants waar je iets kan drinken of eten in Sevilla.
Tip: Boek je fietstour door Sevilla van tevoren online!

Torre del Oro
Behalve de Giralda is de Torre del Oro (gouden toren) ook een symbool van Sevilla. Het werd in de 12e eeuw door de Moren aan de Guadalquivir rivier gebouwd en diende ter verdediging van de stad. Het bovenste gedeelte werd in de 18e eeuw toegevoegd. Tegenwoordig bevindt zich in de toren het Maritiem Museum dat je kunt bezoeken. Bovendien heb je vanaf de toren een mooi uitzicht over de rivier en op de wijk Triana.
Paseo de Cristobal Colón

Iglesia del Salvador
Deze imposante kerk wordt ook wel de 2e kathedraal van Sevilla genoemd. Hij werd gebouwd van 1672 tot 1712 en is een mooi voorbeeld van de Sevilliaanse barok. Behalve het rijk versierde altaarstuk kent de kerk briljante retabels. Het belangrijkste kunstwerk is het zilveren altaar ‘Cristo de la Pasión’ van beeldhouwer Martínez Montañés. Er worden tegenwoordig ook wandelingen aangeboden die het dak en de kelders van de kerk tonen. Vraag naar informatie bij een van de Bureaus voor Toerisme. Tip! Drink een drankje en eet een tapas op het gezellige Plaza del Salvador.
Plaza del Salvador

Metropol Parasol
Metropol Parasol, ook wel bekend als ‘Las Setas’ (de paddestoelen) werd geopend in 2011. Het moderne bouwwerk staat in het centrum van Sevilla op het Plaza de la Encarnación. Behalve een interessant historisch museum (Antiquarium) onder het complex, kun je met de lift omhoog om te genieten van een mooi uitzicht over de stad. Op de begane grond bevindt zich een groente- en fruitmarkt en op de eerste verdieping worden vaak culturele evenementen georganiseerd. Een bezoek aan zowel het museum alsmede een kijkje boven zijn zeker aanraders.
Plaza de la Encarnación

Museo de Bellas Artes
Het Museum voor Schone Kunsten van Sevilla is ná het Prado in Madrid de grootste pinacotheek van Spanje. Het werd opgericht in 1835 in het mooie “Convento de la Merced”. In het museum zijn 14 zalen waarin je de beste werken van de Sevilliaanse School uit de 17e en 18e eeuw kunt bewonderen. Hieronder vallen onder andere werken van Murillo, Valdés Leal, Zurbarán en Juan de Castillo.
Museo de Bellas Artes 
Plaza del Museo 9

Hospital de la Caridad
Achter het Maestranza theater aan de rand van de binnenstad in de wijk El Arenal bevindt zich het Hospital de la Caridad. Dit hospitaal werd opgericht in de 15e eeuw om armen, zieken en ouderen uit Sevilla een dienst te bewijzen. Miguel de Mañara werd in 1663 de belangrijkste broeder en hij zorgde voor bekendheid van het tehuis. Hij deed dit onder andere door de aankoop van indrukwekkende kunstobjecten  van de belangrijkste kunstenaars destijds zoals Esteban Murillo, Valdés Leal en Pedro Roldán
Calle Temprado 3, Sevilla

Plaza de España en Parque María Luisa
Zoals bijna iedere Spaanse stad kent ook Sevilla een Plaza de España. Het is een prachtig plein gebouwd door architect Aníbal Gonzalez ter gelegenheid van de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling van 1929. Het plein ligt bovendien in het populairste park van de stad, het Parque de María Luisa. Ook dit park  werd ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling door de bouw van nieuwe gebouwen (o.a. het Archeologisch museum en het Kunsten en Gebruiken museum) nog mooier. Een bezoek is zeker de moeite, vooral om heerlijk te relaxen in het romantische park. Bijvoorbeeld op het Plaza de America bij de palomas blancas, de witte duiven, die je ook mag voeren.
Plaza de Espana, Sevilla 

Kijk voor meer bezienswaardigheden en musea in Sevilla bij Sevilla-Nu.
De persoonlijke Sevilla top 5 van redacteur Patrick lees je in 5x zien & doen in Sevilla.