Bezienswaardigheden in Alicante

De meeste bezienswaardigheden en monumenten in Alicante vind je in het casco antiguo, de oude stad. Het historische centrum is betrekkelijk klein en ligt ingeklemd tussen de boulevard en het strand en het Castillo de Santa Bárbara op de heuvel Monte de Benacantil.

Santa Cruz
De oude wijk Barrio Santa Cruzin Alicante  is een geheel van smalle, schilderachtige straatjes en is gebouwd tegen de hellingen van de Monte Benacantil. De witte huisjes zijn rijkelijk versierd en verfraaid met bloemen en gekleurde tegeltjes. Je vindt hier enkele historische kerken en een kathedraal uit de twaalfde eeuw, maar Santa Cruz staat vooral bekend om haar levendige nachtleven.

Concatedrál de San Nicolás de Bari
De Kathedraal van Sint Nicolaas werd gebouwd tussen 1612 en 1662 in Herrera- en barokke stijl. Merkwaardig is de vierkante vorm aan de buitenkant. In het interieur bewonder je de spectaculaire koepel.

Plaza Abad Penalva 

Iglesia de Santa María
De Onze Lieve Vrouwekerk is een van oorsprong gotische kerk gebouwd op de funderingen van een Moorse moskee. De kerk werd later voorzien van een Barokke gevel. De overblijfselen van deze moskee zijn nog te zien door een glazen vloer.

Plaza de Santa María

Castillo de Santa Bárbara
Vanuit het Castillo de Santa Bárbara op de 166 meter hoge Monte Benacantil heb je een schitterend uitzicht over Alicante. Het van oorsprong Moorse kasteel stamt uit de 9e eeuw en werd tot in de 18e eeuw verbouwd en uitgebreid. In het kasteel is het gemeentemuseum, Museo de la Ciudad de Alicante gevestigd en er zijn mooie tuinen aangelegd. Tegen de helling van de heuvel ligt het Parque de la Ereta, wat de klim naar het kasteel wat aangenamer maakt. Voor wie de klim niet ziet zitten: je kunt tegen betaling ook een in de berg uitgehakte lift.

Calle Vázquez de Mella

Ayuntamiento
Het gemeentehuis van Alicante is een bijzonder mooi barok gebouw met twee torens, een indrukwekkende entree en koepel. Op de eerste trede van de trap van het gemeentehuis is een schijf geplaatst met de tekst punto cero. Dit punt, op 3,407 meter hoogte boven de zeespiegel, dient als nulpunt voor de Spaanse hoogtemetingen.

Museo Bellas Artes Gravina (MUBAG)
Het museum voor schone kunsten is gevestigd in het 18e eeuwse Palacio de Gravina. Je vindt er een overzicht van schilderkunst van de 16e t/m de 20e eeuw.

MUBAG
Calle Gravina 13-15, Alicante 

Museo de Arte Contemporáneo (MACA)
Het museum voor Moderne Kunst van Alicante zetelt in een 17e eeuws, in Valenciaanse barokstijl uitgevoerd gebouw. Het herbergt een verrassende verzameling moderne kunst, van o.a. van Pablo Picasso, Salvador Dalí, Juan Gris, en Joan Miró.

MACA
Plaza Santa María 3, Alicante 

Museo Arqueologico Provincial de Alicante (MARQ)
De collectie van het het Provinciaal Archeologisch museum in Alicante bestaat uit keramiek en andere artefacten zien uit de prehistorische, Iberische, Romeinse, Middeleeuwse, Moorse en Christelijke cultuur. Vanwege de visuele en high tech manier van tentoonstellen werd het MARQ in 2004 verkozen tot Europees museum van het jaar.

MARQ
Plaza Doctor Gómez Ulla La Goteta, Alicante 

Las Hogueras de San Juan
Dit jaarlijkse festival in Alicante in juni is vergelijkbaar met Las Fallas in Valencia. Er worden grote papiermaché beelden, gemaakt door locale kunstenaars, in de stad tentoongesteld en aan het einde van het feest in brand gestoken. Las Hoguereas de San Juan worden verder opgeluisterd met optochten, vuurwerk en vreugdevuren op het strand.

Stranden
Het strand Playa del Postiguet ligt in het centrum van Alicante. Je zult hier niet alleen liggen, maar het is er schoon en je hebt er een mooi uitzicht over de haven en de baai. Rustiger is het op Playa de San Juan, een rustig, breed strand met fijn zand.