Winkelen in Lissabon

Lissabon zou je niet direct tippen als een van de beste winkelsteden ter wereld, maar
de Portugese hoofdstad verrast met zijn rococo winkelgevels en de prachtige vintage interieurs. Je vindt hier prachtige – en lekkere! – producten die met liefde voor je worden ingepakt. Met de redelijke prijzen Lissabon is een van de beste shopbestemmingen die je ooit hebt meegemaakt. De meeste winkels zijn te vinden aan de Rossio, in de Baixa, aan de Chiado en aan de Avenida de Roma en de Rua Augusta.

Sol e Pesca
Een visserswinkel die in een bar veranderde en in een klap beroemd werd door eigenaar Henrique Vaz Pato – dit is een bijzonder plekje in Lissabon. De eigenaar hielp met zijn bekroonde kookboek de simpele sardines in blik te verheffen tot een foodie favoriet. Maar ondanks alle heisa blijft Sol e Pesca trouw aan zijn wortels  Deze eenvoudige bar is gespecialiseerd in visconserven tapas, die je in de meest prachtige ontwerpen ziet liggen op de schappen van Sol e Pesca. Leuk voor thuis, maar ook meteen hier te proberen: koop een blikje en voor € 1 meer wordt de inhoud geserveerd op maïs brood met een beker rode wijn erbij.
Sol e Pesca
Rua Nova do Carvalho 44

A Vida Portuguesa
Voor cool vintage moet je naar A Vida Portuguesa. Je vindt deze winkel in meerdere Portugese steden, maar de allereerste werd geopend in Lissabon. Nostalgie, maar geen kitsch: de Portugese producten die worden verkocht in hun opvallende originele verpakking, zoals blikjes sardines en Claus Porto zeep. Leuke souvenirs.
Rua Anchieta

Perfumaria Alceste
Een gat in de tijd vol flessen zelfgemaakte cologne en parfum, streng bewaakt door twee oude dametjes.
Rua da Conceição 85

A Carioca
Gespecialiseerd in koffie. Dit art deco paleis met twee koffiemolens uit 1936 heeft als iconisch symbool een carioca, een vrouw uit Rio de Janeiro, met een kopje koffie in de hand.
Rua da Misericórdia 9

Lederwaren
Voor goede lederwaren moet je naar Baixa, waar de grote oude Rua Augusta is bekleed met goede schoenenwinkels. De Rua do Carmo is de thuisbasis van misschien wel ’s werelds beste leverancier van lederen handschoenen, Luvaria Ulisses. Sinds 1925 komen dames naar dit kleine winkeltje achter zijn neoklassieke gevel. Voor je de op maat gemaakte handschoenen aan krijgt worden je handen eerst bedekt met talk.
Luvaria Ulisses
Rua do Carmo 87, Lissabon

Amoreiras Shopping Center
Groot winkelcentrum met ruim 300 winkels, 55 restaurants en 10 bioscopen. Dagelijks geopend.
Amoreiras Shopping Center
Avenida Engenheiro Duarte Pacheco, Lissabon

Markten

Rommelmarkt
Elke dinsdag en zaterdag vindt in Lissabon aan de rand van Alfama, op de Campo de Santa Clara, een grote rommelmarkt plaats: de Feira da Ladra. Loop meteen even door deze prachtige oude wijk en bezoek bijvoorbeeld de kerken van Santa Engracia en São Vicente de Fora. Te bereiken met tram 28.

Gastronomische markten
De Mercado de Campo de Ourique is gevestigd in één van de welvarendste districten van Lissabon en dat is te merken. De lokale delicatessen zijn echt van hoge kwaliteit en de gezellige Portugese marktkooplieden verhogen de sfeer. Natuurlijk zijn er olijven te vinden, dat is immers de specialiteit van Lissabon. Daarnaast worden ook groenten, bloemen, verse vis en vlees verkocht en, voor de liefhebber: slakken.

Neem voor een heel andere ervaring een kijkje op de overdekte markt Mercado da Ribeira, in de wat haveloze wijk Cais do Sodré – bekend bij chefs, maar veel toeristen zie je hier nog niet. Daarom komt verandering in, want er zijn plannen voor marktrestaurants en -tapasbars