Bezienswaardigheden in Lissabon

In Lassabon zijn prachtige monumenten en bezienswaardigheden te bezichtigen. Loop ook eens door Alfama, een van de oudste wijken van Lissabon. Typische betegelde gevels omzomen smalle middeleeuwse straatjes, waar ’s avonds de Fado klinkt. Lissabon is vol met evenementen, muziek, musea en bezienswaardigheden die een grote diversiteit weergeven.

Alfama
Een ritje met de gammele gele tram 28 door de steile, smalle straatjes van de sfeervolle hoog gelegen wijk Alfama staat hoog op ieders to-do lijst voor Lissabon. Het is het oudste en armste deel van Lissabon, een labyrinth van smalle straatjes en trapjes. Hier krijg je een prachtig uitzicht op de stad geserveerd vanaf de oude wallen van het kasteel van Saint George’s of de Miradouro das Portas do Sol.

Azulejo en fado
De wijk Alfama is de bakermat van de fado, de melancholieke Portugese muziek. Ook de azulejo, de befaamde gekleurde tegels zie je veel in deze wijk. Meer informatie over twee van de meest kenmerkende kunstvormen van Lissabon doe je op in het Tegelmuseum en het Museum van de Fado, met vaak live muziek in het bijbehorende café.
Museu Nacional do Azulejo,
Rua de Madre de Deus 4, Lissabon

Museu do Fado
Largo do Chafariz de Dentro 1, Lissabon

TIP: Fietstour langs de highlights van Lissabon
Wil je op een leuke en ontspannen manier de bezienswaardigheden van Lissabon ontdekken? Boek dan een fietstour met gids langs de highlights van de stad! In 3 uur tijd fiets je samen met de gids langs de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals Parque Eduardo VII, rivier de Taag, Torre de Belem, Praca de Comercio, Praça Marquês do Pombal en nog veel meer. Tijdens de tour geeft de gids ook tips over de leukste plekjes en restaurants waar je iets kan drinken of eten in Lissabon.
Tip: Boek je fietstour door Lissabon van tevoren online!

Castelo São Jorge
De kronkelende middeleeuwse straten van de oudste wijk van Lissabon, Alfama, draaien omhoog naar het Moorse hoogtepunt van de stad. Boven op een 110 meter hoge heuvel ligt, omrings door parken en plantsoenen, Castelo Sao Jorge. De oranje muren van het oude kasteel dateren uit de negende eeuw en heersen over de stad, zichtbaar vanuit vrijwel elke straat. Van hieruit heb je een schitterend uitzicht op het centrum van Lissabon en de Taag.
Castelo Sao Jorge
Rua de Santa Cruz do Castelo

Mosteiro dos Jerónimos
Dit imposante 15e-eeuwse klooster in Manuelstijlwerd gebouwd ter herdenking van Vasco da Gama’s ‘ontdekking’ van India. De belangrijkste attracties zijn de Santa Maria de Belém-kerk, die toegang biedt tot een groot klooster, waar enkele van de grootste historische figuren van Portugal zijn begraven en de 55 meter lange kruisgang, overdadig versierd met goud en zilver en geldend als een van de mooiste ter wereld. Het klooster werd in 1987 toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO en herbergt ook twee musea.
Mosteiro dos Jerónimos
Praça do Imperio, Lissabon

Torre de Belem
Een iconisch symbool van maritiem Lissabon, deze Byzantijnse en gotische toren uit 1521. Je vindt hem aan de monding van de Taag, als bewaker van de ingang van de haven van de stad. Via een loopbrug over het water kom je bij de toren, vol ingewikkeld metselwerk. Geniet er van het weidse uitzicht over de Atlantische oceaan en Lissabon. Torre de Belem
Avenida Brasilia

Elevador de Santa Justa
De ‘elevadores’ zijn de originele kabelbanen waarmee je in Lissabon van de benedenstad naar de bovenstad kunt gaan. Een bijzondere elevador is die van Santa Justa, in feite een losstaande lift in een mooi versierde staalconstructie. Twee liften gaan op en neer in de ijzeren toren en overbruggen een hoogte van 32 meter. De Elevador de Bica (uit 1892), Elevador da Gloria (1885) en de Elevador da Lavra (1884)

Ponte 25 de Abril
De imposante hangbrug over de Taag is een absolute blikvanger van Lissabon. De stalen brug is 3 km lang en de rijbaan ligt op het hoogste punt 100 meter boven de Taag. Op de zuidoever staat een gigantisch Christus-beeld.

Museu Gulbenkian
Een van de grote filantropen van de 20e eeuw, de Armeen Calouste Gulbenkian, liet veel van zijn kunst en historische artefacten na aan zijn favoriete stad: Lissabon. Dit museum herbergt nu een van Europa’s meest epische collecties. Kijk uit naar de onbetaalbare Hellenistische vazen, oud Chinees porselein en schilderijen van Rembrandt, Monet en Van Dyck. Er is ook een aan deze collectie gelieerd museum voor moderne kunst aan de overkant.
Museu Calouste Gulbenkian
Avenida Berna 45A, Lissabon