Bezienswaardigheden in Verona

In het centrum van Verona val je van de ene verbazing in de andere. De gezellige pleinen, de indrukwekkende monumenten, de honderden liefdesverklaringen bij het huis van Julia… alles ademt tegelijkertijd eeuwenoude geschiedenis en een levendige Italiaanse sfeer.

Arena
De Arena is de eerste blikvanger van Verona. Het eeuwenoude gebouw domineert nu het Piazza Brà, midden in de stad. Toen het werd gebouwd, in de eerste eeuw na Christus, lag het theater echter net buiten de stadsmuren. Gladiatoren, ridders en stierenvechters hebben de Arena van binnen gezien, maar nu vinden er geen bloederige gevechten meer plaats. Het amfitheater vormt elke zomer het toneel voor talrijke opera’s, van Aïda tot La Bohème. De stemmen van Maria Calla, Luciano Pavarotti en anderen zongen hier de sterren van de hemel. Het is een spectaculaire ervaring, ook en vooral vanwege de bijzondere sfeer die in het donker in het theater heerst.
Arena di Verona
Piazza Brà, Verona

Piazza delle Erbe
Op het Piazza delle Erbe is het op elk moment van de dag goed toeven. Op de plek waar zich ooit het Romeinse forum bevond, worden nu al vroeg de marktkraampjes opgebouwd. Langzaam lopen ook de terrassen vol. Neem plaats aan een tafeltje, bestel een cappuccino (ook al betaal je dan aanzienlijk meer dan binnen aan de bar) en laat minimaal een uur lang het kleurrijke dolce vita van Verona aan je voorbijtrekken.

Ook aan de gebouwen op het plein valt genoeg te zien. Aan de lange zijde van het Piazza delle Erbe ligt het Palazzo del Comune, waarvan ook de massieve Torre delle Carceri (Gevangenistoren) deel uitmaakt. Aan de korte zijde van het plein zie je het Palazzo Maffei, dat in 1668 is gebouwd in opdracht van de adellijke familie Maffei. Ook dit palazzo heeft een eigen toren, de Torre del Gardello. Voor het palazzo staat sinds 1523 een zuil met de leeuw van San Marco, om duidelijk te maken dat Verona onder de heerschappij van Venetië viel.

Een wandeling over het plein laat je kennismaken met de fontein met de Madonna di Verona, een Romeins vrouwenbeeld dat volgens de inwoners van Verona de stad beschermt tegen rampen en ander ongeluk. Precies in het midden staat de Capitello (ook wel Berlina genoemd), een schandpaal waar vroeger in het openbaar mensen terecht werden gesteld.
Piazza delle Erbe, Verona

AMO – Museum van de Opera
Wie ’s avonds niet naar de opera wil of kan, is er ook een alternatief voor overdag. In 2012 openden de deuren van het AMO Arena MuseOpera. Kostuums, decorstukken, foto’s en tekstboekjes brengen de geschiedenis van de opera in de Arena van Verona tot leven.
AMO Museo Arena Opera
Via Massalongo 7, Verona

Torre Lamberti
Op het Piazza delle Erbe staat ook de 84 meter hoge Torre Lamberti, die je kunt beklimmen. Voor wie geen zin heeft in inspannende activiteiten: er is ook een lift. Eenmaal boven zie je niet alleen het plein aan je voeten, maar geniet je ook van een prachtig uitzicht over de rest van Verona en de heuvels en meren in de omgeving.
Piazza delle Erbe, Verona

Plein van de Heren
Naast het Piazza delle Erbe ligt nog een mooi plein, het Piazza dei Signori, ooit het bestuurlijke centrum van de stad. De toegangsboog tot de Via Dante wordt goed in het oog gehouden door Scipione Maffei (van de familie die op het Piazza delle Erbe het Palazzo Maffei liet bouwen). Ook hier zie je de San Marco-leeuw weer opduiken, boven de toegangspoort. Sla even verderop, buiten de Santa Maria Antica, de schitterend versierde tombes van een aantal leden van de Scaligeri-familie niet over.
Piazza dei Signori, Verona

Romeo & Julia
Het huis van Julia, of Giulietta zoals ze in Verona zeggen, vind je aan de Via Cappello. Al op de toegangspoort springen de liefdesverklaringen in het oog; sommige slordig geschreven met een dikke, zwarte stift, andere in een sierlijk handschrift of in kunstige graffitiletters, in alle talen van de wereld. I love you, ti amo, je t’aime, 4 always togetha…, het zijn maar een paar van de berichtjes die je in het voorbijgaan kunt lezen. Op de binnenplaats zijn nog meer van deze liefdesverklaringen te zien, op briefjes (waarvan een groot aantal roze gekleurd of in de vorm van een hartje) die met kauwgom op het pleisterwerk geplakt, maar ook op pleisters, post-itjes en postzegels.

Wie Julia echt een bericht wil sturen, kan een brief voor haar achterlaten in de speciale brievenbus in het huis waar ze gewoond zou hebben, en waarvan vooral het balkon tot de verbeelding spreekt. Het is het een van de beroemdste balkonnetjes ter wereld, en de gemeente Verona heeft er een trouwlocatie van gemaakt. Strijk voordat je Julia’s binnenplaats verlaat nog even over de rechterborst van haar bronzen beeld; dat brengt geluk in de liefde!

Ook het huis van Romeo is nog bewaard gebleven. Hij zou gewoond hebben in het Casa Nogarole, in de buurt van de Arche Scaligere, dat wel iets weg heeft van een kasteel. Het is er lang niet zo druk als bij Julia’s huis, en datzelfde geldt ook voor Julia’s tombe, net buiten de stadsmuren. Al past de stilte hier veel beter bij het tragische liefdesverhaal dan de drukte bij haar vroegere huis…
Casa di Giulietta, Via Cappello 23, Verona
Casa di Romeo, Via Arche Scaligere 2, Verona
Tomba di Giulietta, Via Shakespeare 1, Verona

Castelvecchio
Het Castelvecchio, het oude kasteel, werd gebouwd door de Scaligeri’s. Nu vind je in het gebouw een museum met veel kunstwerken uit de kerken van Verona en doeken van Venetiaanse schilders. Het museum biedt tevens een prachtig uitzicht op de Adige, die door de stad kronkelt, en de stevige Ponte Scaligero, die beide stadsoevers met elkaar verbindt.
Museo di Castelvecchio
Corso Castelvecchio 2, Verona

Giardino Giusti
De Giardino Giusti is de naam van de tuin die hoort bij het Palazzo Giusti. Het is een heerlijke plek om even bij te komen van alle indrukken die de stad op je achterlaat. Wandel door het groen, lees een boek of mijmer een beetje weg, net zoals Mozart en Goethe zich eerder lieten betoveren door de geur van dennennaalden en de aanblik van verse citroenen. Wandel door de cipressenlaan en langs de druipsteengrot, en geniet van het uitzicht over de stad. Zeker aan het eind van je bezoek kun je alle hoogtepunten in één oogopslag herkennen.
Via Giardino Giusti 2, Verona

Duomo
Verona heeft ook een groot aantal kerken, allemaal met een heel eigen karakter. De Duomo, oftewel de Santa Maria Matricolare, heeft een schitterende façade, met zuilen die gedragen worden door griffioenen. Tegen de boog leunen twee ridders. Het zouden Roeland en Olivier zijn, de gezellen van Karel de Grote.
Ook in de kerk is genoeg moois te zien, waaronder een schildering van Titiaan en een prachtige Maria Hemelvaart in de eerste kapel aan je rechterhand. Sla vooral ook de kruisgang en het baptisterium, de San Giovanni in Fonte, niet over. Liefhebbers van oude boeken en manuscripten nemen ook een kijkje in de Biblioteca Capitolare, links van de Duomo.
Piazza Duomo, Verona

Sint Joris en de draak
Vlak bij de Duomo ligt de Sant’Anastasia, met in de sacristie een van de mooiste fresco’s van Pisanello, met een heldhaftige Sint Joris die de draak verslaat. Aan de overkant van de Adige, net achter de Duomo, ligt de San Giorgio in Braida, met Il Martirio di San Giorgio, een belangrijk werk van Paolo Veronese.
Sant’Anastasia, Vicolo Sotto Riva 4, Verona
San Giorgio in Braida, Porta San Giorgio, Verona

San Zeno
De bijzonderste kerk van Verona is misschien wel de San Zeno Maggiore, een romaanse kerk die is vernoemd naar een Afrikaanse bisschop die hier ooit woonde en werkte. Op de plek van zijn graf werd al snel een kapel gebouwd, die al snel uitgroeide tot een echte kerk. Door een aardbeving in 1127 werd de kapel verwoest, maar de inwoners van Verona bouwden meteen een nieuw heiligdom, een nog grotere kerk, met een prachtig portaal. De zuilen die een baldakijn met boog dragen worden op hun beurt gedragen door leeuwen, als symbool voor de afkomst van Zeno.
Piazza San Zeno, Verona

Romeins theater
Naast de Arena kent Verona nog een bekend theater: het Teatro Romano, het oude Romeinse theater, dat net even buiten de stad ligt. Hier wordt ’s zomers het Estate Teatrale Veronese gevierd, met theater, muziek en dans. Uiteraard worden er ook stukken van Shakespeare opgevoerd.
Teatro Romano
Via Regaste Redentore 2, Verona