Gratis & goedkoop in Rome

Genieten van alle moois en lekkers in Rome hoeft lang niet altijd duur te zijn. Ondanks de vele toeristen en de daaromheen ontstane voorzieningen in Rome, kun je de sfeer en charme van het authentieke Rome nog op veel plekken en goedkoop terugvinden.

Een onbetaalbaar uitzicht
Of je nu te voet naar boven klimt, of de bus neemt, het uitzicht vanaf de Romeinse heuvel Gianicolo (Janiculum) is de moeite van de omweg waard. Wanneer je op Piazza Garibaldi staat, vernoemd naar de Italiaanse eenheidsstrijder Giuseppe Garibaldi (die je in versteende vorm, zittend op zijn paard, eveneens kunt bewonderen hier), ligt heel Rome aan je voeten.

Piazza Garibaldi, Rome

Gratis Caravaggio kijken
De musea in Rome zijn gigantisch, wereldberoemd en herbergen de grootste kunstschatten ter wereld. Niet gek dat de toegangsprijzen in de loop der jaren flink zijn opgelopen. Gelukkig is Rome ook nog altijd, vrij letterlijk, een openlucht museum. Werken van de beroemde schilder Caravaggio bijvoorbeeld, kun je in Rome gewoon ‘in het wild’ tegenkomen. In vier kerken (alle vrij toegankelijk) hangen kunstwerken van de meester van het chiaroscuro: Santa Maria del Popolo, Santa Maria della Concezione, San Luigi dei Francesi en Sant’Agostino.

Struinen door Trastevere
Totdat je plaatsneemt op een terras voor een drankje of een lekker diner, kun je gratis en voor niets genieten van de onvervalste, gezellige sfeer die de wijk Trastevere ’s avonds biedt. Verdwalen is het devies, want er is niets leuker dan van het ene in het andere pittoreske straatje terecht komen. Meestal kom je vanzelf weer uit op Piazza di Santa Maria in Trastevere, het centrum van de wijk met de prachtige, gelijknamige kerk.

Een keizerlijke wandeling
Wil je meer weten over het Rome van de oudheid? Maak dan een wandeling – liefst op de autovrije zondag – langs de Via dei Fori Imperiali, de weg van de Keizerlijke Fora. Langs deze brede weg vind je de fora (‘markten’) van Julius Caesar, Nerva, Augustus en Trajanus, die elk een stukje van het verhaal van het oude Rome vertellen. Vooral bijzonder is de Zuil van Trajanus, bij het forum dat een halfronde vorm heeft. Op deze metershoge zuil is een eindeloos stripverhaal in reliëfsculpturen aangebracht.

Voor niets (dan) de waarheid
Een oude legende omringt het vreemd ogende putdeksel dat al eeuwen in het voorportaal van de Santa Maria in Cosmedin hangt. Het deksel dateert uit de Romeinse tijd en wordt de Mond van de Waarheid genoemd (Bocca della Verità). Er staat een gezicht op afgebeeld, maar waar de mond hoort te zitten vind je enkel een gat. De Romeinen geloven dat wanneer je je hand in die mond steekt, en verzuimt de waarheid te vertellen, je hand zal worden afgebeten. Je kunt gratis en voor niets zelf de proef op de som nemen, maar wees voorbereid op een lange rij toeristen.

Piazza della Bocca della Verità, Rome 

Bij Rome-Nu vind je nog meer leuke wandelroutes door Rome.