Gratis & goedkoop in Pisa

Een vakantie in Pisa en Toscane kun je zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Er is voldoende keuze uit betaalbare maar goede restaurants en veel bezienswaardigheden zijn gratis. In Pisa kun je voor een hapje en drankje beter naar het oude centrum van de stad gaan in plaats van op de Piazza dei Miracoli.

Keith Harings Tuttomondo
Op een van de muren van het klooster van Sant’Antonio, vlak bij het Piazza Vittorio Emanuele II in Pisa, schilderde Keith Haring een vrolijke graffititekening met 30 figuren, die symbool staan voor verdraagzaamheid en vrede. Tuttomondo (Heel de wereld), zoals het werk heet, is een van Harings weinige permanente schilderingen.

Over de brug
Op de Ponte di Mezzo, een van de bruggen over de Arno, wordt op de laatste zondag van juni Il Gioco del Ponte (het spel van de brug) gehouden. De verschillende wijken van Pisa moeten als eerste een acht ton wegende carrellone (kar) naar de overkant van de brug trekken. Wie als eerste over de brug komt, mag zich een jaar lang de sterkste wijk van de stad noemen.

Lichtjes langs de Arno
Ook op 16 en 17 juni is het feest in Pisa. San Ranieri, de patroonheilige van de stad, wordt dan herdacht. Uiteraard gaat dat gepaard met veel feestelijkheden. Naast middeleeuwse processies en een markt op en om het Piazza dei Cavalli worden de palazzi die aan de oevers van de Arno liggen schitterend verlicht. Ook wordt er een roeiwedstrijd in middeleeuwse kledij gehouden. ’s Avonds wordt de stad getrakteerd op een spectaculaire vuurwerkshow.

Museum vol Vespa’s
In Pontedera, vlak bij Pisa, vind je de fabriek van Piaggio, waar nog steeds elke maand honderden Vespa’s en Apes (de kleine wagentjes op drie wielen) worden geproduceerd. Op het fabrieksterrein ligt ook het Museo Piaggio, waar je prachtige oude modellen, reclameposters en beschilderde versies van zowel de Vespa als de Ape kunt bewonderen. De originele Vespa waar Gregory Peck en Audrey Hepburn in de film Roman Holiday mee door Rome reden, staat hier tentoongesteld, evenals een door Salvador Dalí beschilderde variant.

Museo Piaggio
Viale Rinaldo Piaggio 7, Pontedera