Bezienswaardigheden in Pisa

Pisa is natuurlijk beroemd om zijn Torre Pendente, de scheve toren die inderdaad een bezoek waard is. Maar de stad heeft nog zoveel meer moois te bieden. Alleen al op het Piazza dei Miracoli, het Plein der Wonderen, waar de scheve toren staat, valt er van alles te zien en te beleven, maar ook de stad zelf is een fijne bestemming voor een stedentrip. Neem dan ook zeker even de tijd voor een wandeling door Pisa aan de hand van onderstaande tips.

De scheve toren van Pisa
Een bezoek aan Pisa begint meestal op het Piazza dei Miracoli, het Plein der Wonderen. Hier vind je allereerst de bekende Torre Pendente, de scheve toren. Uiteraard moet deze toren op de foto, maar de mooiste plaatjes van dit wonderlijke plein maak je juist vanaf de toren zelf. Voor het beklimmen van de toren moet je wel een kaartje reserveren. Je krijgt namelijk een bepaalde tijd toegewezen waarop je naar boven mag.

Bekijk uitgebreide info over de scheve toren van Pisa

Nog meer wonderen
Naast de scheve toren vind je op het Piazza dei Miracoli ook de kathedraal of Duomo van Pisa, het schitterende Baptisterium (doopkapel) en het Camposanto, een begraafplaats met schitterende fresco’s, waaronder het beroemde ‘Triomf van de dood’. De tekeningen die gebruikt werden om de fresco’s goed op de muren aan te brengen, zijn te zien in het Museo delle Sinopie. Leuk om de verschillende tussen de eerste schetsen en de uiteindelijke fresco’s op te sporen!

Doornenkerkje
Van een heel andere grootte dan de imposante Duomo is het zogenaamde doornenkerkje aan de oever van de Arno. De Santa Maria della Spina is vernoemd naar een bijzonder reliek dat er wordt bewaard: een doorn van de kroon die Jezus moest dragen.

Piazza Dante
Pisa is een studentenstad. Al sinds 3 september 1343 heeft Pisa een eigen universiteit, die als een van de oudste universiteiten van heel Italië nog steeds zeer goed staat aangeschreven. Het Piazza Dante Alighieri, kortweg Piazza Dante, is het kloppend hart van de universiteitswijk. Geniet vanaf een van de terrasjes van de levendige sfeer, zeker als veel studenten hier aan het begin van de zomer de vakantie komen inluiden.

Piazza dei Cavalieri
Galileo Galilei studeerde in Pisa. Zijn huis is nog te bewonderen aan de Via Santa Maria 26, in de buurt van het Piazza dei Cavalieri. Het aanzicht van dit plein wordt gedomineerd door het Palazzo dei Cavalieri, waarop elke centimeter is versierd door tekeningen naar ontwerp van Vasari. Verder vind je hier de Scuola Normale Superiore, de Santo Stefano dei Cavalieri en het Palazzo dell’Orologio. Elk tweede weekend van de maand (behalve in juli en augustus) wordt op dit plein en in de omliggende straten een antiekmarkt gehouden.

Botanische tuin
De botanische tuin van Pisa, die deel uitmaakt van de universiteit, is de oudste ter wereld. De tuin werd in 1544 gesticht door Luca Ghini, op initiatief van De Medici’s, om bomen, planten en kruiden met een geneeskundige werking te kweken. Nog steeds biedt de tuin een heerlijke omgeving voor een wandeling in het groen.

Middeleeuwse kunst
Hoewel het Museo di San Matteo niet zo bekend is, is het een van de belangrijkste musea voor middeleeuwse kunst in Italië. Je vindt er beeldhouwwerk van onder anderen Donatello, Andrea della Robbia en de Pisano’s en schilderijen van Simone Martini. Het museum is gevestigd in een oud klooster in Pisa, een zeer sfeervolle en passende omgeving voor middeleeuwse kunst.

Piazza San Matteo in Soarta 1, Pisa

Palazzo Blu
In dit ‘blauwe’ palazzo worden regelmatig grote tentoonstellingen gehouden, met vaak moderne kunstenaars in de hoofdrol. De permanente collectie is ook een bezoek waard, met indrukwekkende kunstwerken die prima passen in deze imposante setting, zoals het Polittico di Agnano van Cecco di Pietro.

Palazzo Blu
Via Pietro Toselli 29, Pisa

Oude Romeinse vloot
Pisa was ooit een belangrijke havenstad was. In het museum Navi Antiche di Pisa – antieke schepen van Pisa-  zie je het resultaat van vrij recente opgravingen, waarbij een Romeinse vloot van ruim dertig schepen werd blootgelegd. Alle schepen, zowel de enorme zeeschepen als de kleinere bootjes, zijn nu in dit unieke museum te zien.

Navi Antiche di Pisa
Via Ranuccio Bianchi Bandinelli, Pisa