Winkelen in Bologna

Bologna heeft misschien niet hetzelfde aanzien als Rome, Milaan en Florence als het om winkelen gaat, maar dat is zeer onterecht. Je kunt in Bologna namelijk prima shoppen. Mode, design en culinaire lekkernijen – voor ieder is er wat wils!

Een van de mooiste Italiaanse winkelstraten
De Via Clavature in Bologna is met recht een van de mooiste winkelstraten van heel Italië. In de middeleeuwen was dit al een van de belangrijkste straten van de stad en er hebben heel wat pausen en keizers over deze straatstenen gewandeld. De panden – met de schitterendste gevels, herbergen verschillende winkels, van klein en origineel tot groot en bekend.

Winkelgalerijen
Onder de galerijen langs de Via Indipendenza in Bologna gaan de bekendste en grootste winkels schuil. Je kunt vanaf het station tot aan het Piazza Maggiore je winkelhart ophalen, met onder andere Intimissimi, Zara en Kiko, waar je voor weinig geld de fijnste make-up vindt. In de Galleria Cavour vind je de winkels van de luxe modemerken, zoals Fendi, Ferragamo, Bulgari en La Perla. In de Via Farini vestigden Armani en Dolce en Gabbana hun winkels.

Culinair shoppen
Een ware luilekkermarkt vind je in de zogenaamde culinaire driehoek van Bologna, de Via Drapperie, de Via Caprarie en de Via Pescherie. Ga in elk geval naar Tamburini (Via Caprarie 1) voor verse pasta, naar Paolo Atti & Figli (Via Caprarie 7) voor een certosino (traditioneel gebak uit Bologna) of voor een meterslange soepstengel, naar La Drogheria Gilberto (Via Drapperie 5), voor snoepjes, toffees en chocolaatjes in alle soorten en maten, en naar La Baita Formaggi (Via delle Pescherie Vecchie 3a) voor allerlei soorten kaas.

Boeken
In de universiteitswijk, rondom de Via Zamboni, vind je veel boekwinkels, met naast studieboeken een brede collectie (tweedehands) boeken, ansichtkaarten en prenten. Bezoek vooral even Itenerari (Via San Vitale 51), een rustige reisboekhandel met een grote collectie gidsen en kaarten.

Het allereerste Italiaanse chocoladerecept
Al sinds 1796 heersen de chocolademakers van Majani (Via de’ Carbonesi 5) over de stad. Je kunt er de enige echte Scorza-chocolade kopen, genoemd naar de Italiaanse schilder Scorza en gemaakt volgens het allereerste Italiaanse recept voor een reep chocolade (dat dateert uit 1832).

Markten
Een ware luilekkermarkt vind je in de zogenaamde culinaire driehoek van Bologna, de Via Drapperie, de Via Caprarie en de Via Pescherie. Hier struikel je letterlijk over de uitgestalde lekkernijen, die zowel in kraampjes als in etalages en winkels liggen uitgestald. Ga vooral even naar Tamburini (Via Caprarie 1) voor verse pasta, naar Paolo Atti & Figli (Via Caprarie 7) voor een certosino (traditioneel gebak uit Bologna) of voor een meterslange soepstengel, naar La Drogheria Gilberto (Via Drapperie 5), voor snoepjes, toffees en chocolaatjes in alle soorten en maten, en naar La Baita Formaggi (Via delle Pescherie Vecchie 3a) voor allerlei soorten kaas. Na een bezoek aan deze driehoek begrijp je waarom Bologna ook wel la grassa wordt genoemd. Als je niet oplet, neem je niet alleen extra kilo’s in je koffer mee…

La Piazzale, het grote plein dat officieel Piazza VIII Agosto heet, herbergt op vrijdag en zaterdag (van 9.00 tot 17.00 uur) een grote markt met kleding, schoenen en huishoudelijke artikelen.

De Mercato delle Eerbe is een grote, overdekte markt met een keur aan vers fruit, groente van het seizoen en andere delicatessen. Deze markt wordt van maandag tot en met zaterdag gehouden aan de Via Ugo Bassi 2, tussen 7.00 en 13.00 uur.

Elk tweede weekend van de maand wordt er in en om de Via Santo Stefano een grote antiekmarkt gehouden.