Bezienswaardigheden in Bologna

Bologna kent dankzij haar eeuwenoude geschiedenis een schat aan kunst- en cultuur en bezienswaardigheden. Dankzij de vele galerijen is de stad ook heel geschikt voor een bezoek in de herfst en de winter – je kunt kilometers lang lekker overdekt slenteren. Bekijk de stad zeker ook even van bovenaf: dan zie je pas goed waarom Bologna ook wel la rossa – de rode – wordt genoemd…

Piazza Maggiore
Het Piazza Maggiore is het belangrijkste plein van Bologna, met naast schitterende gebouwen ook veel cafeetjes en terrassen. Aan de zijkant van het grote plein van Bologna staat de zeegod Neptunus, een fontein die is ontworpen door de Vlaamse beeldhouwer Giambologna. Beneden spelen zich ietwat pikantere taferelen af: naast lieflijke engeltjes en dolfijnen duiken zeemeerminnen omhoog wier borsten het water in alle richtingen doen sproeien. Vanaf de gevel van het naastgelegen Palazzo d’Accursio kijkt paus Gregorius XIII met ietwat gebogen hoofd op dit vermaak neer – of richt hij zijn blik wijselijk op de gevel van de San Petronio?
Piazza Maggiore, Bologna

San Petronio
Deze kerk, een van de grootste in heel Italië, is vernoemd naar de heilige Petronius, Bologna’s beschermheilige. Van buiten biedt de kerk niet echt een bijzondere aanblik, maar binnen is er allerlei moois te zien, zoals een prachtige Madonna met Kind van Jacopo della Quercia, fresco’s over het leven van de heilige Petronius en – het hoogtepunt – de Cappella Bolognini, met fresco’s van DeModena die onder andere de hel en het paradijs afbeelden.
Piazza Maggiore, Bologna

Kerken van Santo Stefano
Kerken? Jazeker, het complex gewijd aan Santo Stefano bestond ooit uit maar liefst zeven kerken, kloosters en kloostergangen. Daarom wordt het in de volksmond ook nog wel aangeduid als de Sette Chiese, maar eigenlijk zijn er nu nog maar vier kerken over. In een van de kerken, de Chiesa del Crocefisso, is de heilige Petronius begraven (de beschermheilige van Bologna).

Twee scheve torens
Net als in San Gimignano waren er in Bologna ooit talrijke torens te vinden. Nu zijn er nog zo’n twintig over, waarvan de twee bekendste op het Piazza di Porta Ravegnana staan. De hoogste van de twee, de Torre degli Asinelli, is 97,6 meter hoog en staat 1,23 meter uit het lood. De andere, de Torre Garisenda, is reeds in de middeleeuwen voor een groot deel afgebroken. Het restant van de toren meet 48,16 meter en staat maar liefst 3,22 meter uit het lood. Je kunt de Torre degli Asinelli beklimmen. Na 498 treden kijk je uit over de rode daken van Bologna.
Piazza di Porta Ravegnana, Bologna

San Domenico
In de San Domenico ligt de heilige Dominicus begraven. Op het plein voor deze kerk staan twee zuilen met beelden van Dominicus en de Madonna van de Rozenkrans, die verwijzen naar de legende dat Maria vanuit de hemel een rozenkrans zou hebben toevertrouwd aan Dominicus. In de kerk vind je in de Kapel van de Rozenkrans de 55 ‘geheimen van de rozenkrans’, waaronder de geboorte en de doop van Jezus. Het hoogtepunt van de San Domenico is het graf van de heilige Dominicus, de Arca di San Domenico, waarvoor niemand minder dan Michelangelo een aantal beelden heeft ontworpen.

Piazza San Domenico, Bologna

Onder de bogen
Een opvallend kenmerk van Bologna is het grote aantal portici (zuilengalerijen), die samen zo’n 35 kilometer beslaan. Bologna mag zich zelfs beroepen op de langste overdekte zuilengalerij ter wereld. Deze galerij loopt van de Porta Saragozza, een oude stadspoort ten westen van het centrum, naar de kerk Madonna di San Luca, die zich in een van de buitenwijken bevindt. De 4 kilometer lange portico telt maar liefst 666 bogen!

Ondergrondse waterwegen
Slechts weinig mensen weten dat er onder de straten van Bologna een dicht netwerk van kanalen loopt. De Amici delle Acque di Bologna (Vrienden van de Wateren van Bologna) nemen je op verzoek mee op een tocht langs de belangrijkste ‘waterbezienswaardigheden’, zoals de Bagni di Mario: een ondergronds, zestiende-eeuws waterreservoir met indrukwekkende tunnels en booggewelven, dat onder andere het water voor de Neptunus-fontein op het Piazza del Nettuno, direct naast het Piazza Maggiore, levert.

Via Piella 18, Bologna

Duik in de geschiedenis
In het Museo Civico Archeologico komt de geschiedenis van Bologna tot leven! Van de Etrusken tot de Grieken, van de Egyptenaren tot de Romeinen – er is een uitgebreide collectie. Wie liever schilderijen kijkt, kan terecht in de Pinacoteca, met een enorme collectie doeken van onder anderen Tintoretto, Rafaël en Carracci.

Museo Civico Archeologico di Bologna,
Via dell’Archiginnasio 2, Bologna

Pinacoteca Nazionale di Bologna
Via delle Belle Arti 56, Bologna

Moderne kunst
Bolgona herbergt niet alleen geschiedenis. In het Museo d’Arte Moderna di Bologna (kortweg MAMbo genoemd) vind je zoals de naam al doet vermoeden moderne kunst. Er zijn vaak unieke tentoonstellingen te zien. Het MAMbo heeft ook een fijn museumcafé. Nestel je in een hoekje van de sofa voor een aperitivo of bestel een heerlijke risotto of pizza voor de lunch.

MAMbo Bologna
Via Don Giovanni Minzoni 14, Bologna 

Giorgio Morandi
Giorgio Morandi is Bologna’s bekendste moderne kunstenaar. Aan hem is een eigen museum gewijd, het Museo Morandi, met meer dan 300 van zijn werken. Ook is hier zijn studio nagebouwd, zodat je kunt zien waar Morandi zijn inspiratie op doek vastlegde.

Museo Morandi
Piazza Maggiore 6, Bologna

De oudste universiteit
Het Palazzo dell’Archiginnasio dateert uit 1562, toen het werd opgeleverd als de eerste centrale zetel van de universiteit van Bologna. Tot die tijd waren studenten en professoren voor hun colleges en bijeenkomsten aangewezen op allerlei verschillende plekken in de stad. Het gebouw was lange tijd het onderkomen voor de medische faculteit. Dat is vooral nog te zien aan het houten Teatro Anatomica (anatomische theater), dat is ontworpen door Antonio Paolucci.

In 1803 verhuisde de universiteit naar het Palazzo Poggi, aan de Via Zamboni. De oude studiezalen werden toen omgebouwd tot bibliotheek, en tot op de dag van vandaag bieden deze prachtige, rijk gedecoreerde vertrekken onderdak aan duizenden boeken en manuscripten. De prachtige Sala di lettura (leeszaal) is een bezoek meer dan waard, maar de mooiste zaal is de Sala dello Stabat Mater, een naam die herinnert aan de eerste uitvoering van het Stabat Mater van Gioachino Rossino, op 18 maart 1842.

Biblioteca dell’Archiginnasio
Piazza Galvani 1, Bologna

Gelato Museum
In dit smakelijke ijsmuseum (dat pas in 2012 zijn deuren opende) leer je alles over de geschiedenis van een van Italië’s bekendste lekkernijen, ijs! Er worden ook workshops gegeven, zodat je zelf ijs leert maken. En wie wil proeven, kan zelfs voor € 5,00 onbeperkt ijs eten!

Carpigiani Gelato Museum
Via Emilia 45, Anzola Emilia, Bologna